Nem úgy van, mint régen, hogy a takarítónőnek másolunk egy kulcsot

Emlékszem, kiskoromban mennyire kibuktam, mikor a nagymamámnál állandóan oda kellett slattyogni a debella méretű televízióhoz, hogy a három csatorna közül elkapcsoljak. A nagyi tévéjéhez még nem osztottak távirányítót, így ha elegem volt az aktuális kínálatból, a készülékbe helyezett csattogós pöcökkel kellett váltanom. Akkor még nem sejtettem, hogy huszon-évek-kel később már lazán, az otthonomtól akár kilométerekre, előre fel tudom melegíteni a lakásomat, vagy egy gombnyomással elintézem az összes benti fényt.

„Ha az otthoni villanyokat fel tudom kapcsolni a mobilommal, az addig menő és fenszi, amíg jön egy baráti társaság, és meg tudom nekik mutatni. De ez nem egy hasznos funkció, mivel ezt a kapcsolókkal is meg tudnám csinálni. Az viszont más, mikor van öt-hat különböző világítási rendszerem, és nem szeretném, hogy öt-hat különböző kapcsoló legyen hozzájuk” – mondja -Szarvas- Péter, a Chameleon okosotthon-rendszer alapító-tulajdonosa. (A Chameleon cégsztoriját 2017 márciusában a forbes.hu-n megírtuk.)

Az emberek fejében még mindig kavarognak az okosotthonnal kapcsolatos fogalmak. Erre rásegít, hogy az ingatlanpiac is mézesmadzagként húzogatja el az értékesíteni kívánt lakásoknál, mint hívószót. „Az okos-otthon kifejezés a lakáspiacon kétségtelenül trendszetter lett pár évvel ezelőtt. Ennek megfelelően a most épülő lakások közül több százat is okosotthonként árulnak. Az viszont teljesen eltérő lehet, hogy melyik otthon mennyire okos. Nincs ugyanis egységes szabványa vagy specifikációja, hogy mettől meddig terjed az okosotthonok spektruma, és annak sem, hogy valójában mi számít annak” – mondja Balogh László, az ingatlan.com szakértője.