Bent vagyunk! Az Elysiumban

Ha messzire elláthatunk, az valahogy mindig jó, mondhatni, a különlegesség érzése fogja el az embert. Nem voltak hülyék a pártállami időkben sem, ingatlantémában legalábbis nem mindig voltak azok, így tudták, hová kell építkezni. A Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT) a rózsadombi lankák tetejére építette az egyik legnagyobb presztízsű szállodáját, ahová nem juthatott be akárki. Az eredetileg 1971-ben épült SZOT-szálló terveit Vass Antal Ybl-díjas építész készítette, és bár a feladatát jól megoldotta, a túlzó épülettömeg nem vált a város kedvencévé. Klasszikusan az az épület, amiben jobb lenni, mint kívülről nézni.


„Huszonegy évig állt itt üresen. Szúrta is a szememet” – mondja elégedettséggel vegyes mosollyal Wáberer György, akinek irodája évtizedek óta a túlsó oldalon, a Parlament közelében áll. Cége, a fejlesztésért felelős Red Real Kft. 2016-ban pályázatot írt ki az épület rehabilitációjára, így az építkezés az Építész Stúdió homlokzati dizájnkoncepciója alapján, a Céh Zrt. végleges tervei alapján indulhatott el. 


Először is lebontották a régi épületet, de a törmeléket elszállítás helyett felaprították, szelektálták, és az alapozásnál hasznosították itt, a Vérhalom utcában. „Mindent elbontottunk a régiből. Nem is maradhatott meg, a szerkezet rossz állapotban volt. De a szabályozási terv miatt az épület kontúrjai nem nagyon változhattak” – mondja Balogh Ferenc vezető tervező, a Céh Zrt. építésze. Annyi változás mégis történt, hogy a SZOT-szálló tetején volt egy étterem, az nem épült vissza, és így az épület kissé magasabb lehetett, ami jót tett a belmagasságnak.