Új lendületet ad a Demján Sándor Tőkeprogram A finanszírozási szerkezet átalakulása a magyar gazdaság egyik kulcskérdése. A kis- és középvállalatok versenyképessége nem tartható fenn pusztán hitelalapú megoldásokkal: szükség van olyan eszközökre, amelyek hosszabb távon, rugalmasabb keretek között segítik a fejlődést. A Demján Sándor Tőkeprogram ennek a szemléletváltásnak a zászlóshajója, amely a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara […]
Új lendületet ad a Demján Sándor Tőkeprogram
A finanszírozási szerkezet átalakulása a magyar gazdaság egyik kulcskérdése. A kis- és középvállalatok versenyképessége nem tartható fenn pusztán hitelalapú megoldásokkal: szükség van olyan eszközökre, amelyek hosszabb távon, rugalmasabb keretek között segítik a fejlődést. A Demján Sándor Tőkeprogram ennek a szemléletváltásnak a zászlóshajója, amely a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alapkezelőjén keresztül a kkv-k megerősítését és nemzetközi szintű versenyképességét célozza. A magyar kis- és középvállalatok számára a finanszírozás hosszú ideig egyet jelentett a hitellel. Bár a hitel fontos eszköz marad, önmagában nem tudja kezelni a versenyképesség kihívásait. A Demján Sándor Tőkeprogram a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara új alapkezelőjén keresztül most egy olyan finanszírozási formát kínál, amely szemléletében és hatásaiban is új fejezetet nyithat a hazai vállalkozások életében.
Szemléletváltás a finanszírozásban
A hazai vállalkozói kultúrában a tőkebevonás – amely nem azonnali visszafizetést, hanem hosszú távú növekedési lehetőséget jelent – sokáig kevésbé volt jelen. Az elmúlt időszak fordulatot hozott: egyre több hazai cég ismeri fel, hogy a tőke nem a hitel versenytársa, hanem annak kiegészítője, és olyan rugalmasságot ad, amely a nemzetközi versenyben is előnyt jelenthet.
Jól nevelt tigris a Tigre Basilicáé: amikor óvatos, akkor is színvonalasan az, de a legmélyebb nyomot az hagyja, amikor engedik odakapni egyet. Aktuális célpontunkhoz aznapi foglalással érkezünk péntek este, ennek sikeréből sejtjük, hogy az V. kerületben mostanság épülettömbönként más szabályok érvényesek. A Széchenyi tértől a Bazilikáig tartó aranyutcában, a Zrínyiben az olasz helyekről dőlnek ki az emberek, többnyire a magyarosak is […]
Jól nevelt tigris a Tigre Basilicáé: amikor óvatos, akkor is színvonalasan az, de a legmélyebb nyomot az hagyja, amikor engedik odakapni egyet.
Aktuális célpontunkhoz aznapi foglalással érkezünk péntek este, ennek sikeréből sejtjük, hogy az V. kerületben mostanság épülettömbönként más szabályok érvényesek. A Széchenyi tértől a Bazilikáig tartó aranyutcában, a Zrínyiben az olasz helyekről dőlnek ki az emberek, többnyire a magyarosak is kellemesen tele vannak, harmadik fajta pedig nincsen, de aztán két sarokkal arrébb, a Szent István tér Bajcsy-Zsilinszky út mellé eső ficakjában már focizni lehetne a sétálóutcában.
Először kintre telepszünk, a hatsávos út illatát még elkönyveljük urbánus bájnak, de amikor mellettünk rágyújtanak, inkább az impozáns beltérbe menekítjük a kölyköt. Amíg ezzel börleszkezünk, mindenki egységesen kimagaslóan kedves (végig így marad), hamar arra jutunk, hogy ha egy kicsit is érdekesen főznek a Tigre Basilicában, nem lesz, ami elrontsa az estét.
Márpedig a kicsitnél sokkal érdekesebben főznek: bátor vállalással nikkei, azaz perui–japán fúziós konyhát visznek, az előbbi alapanyagaival és az utóbbi precizitásával. Impozáns limonádék és – hogy magyar szál is legyen – citrusokkal pirított tökmag jön, majd figyelemre méltó tempóban a gyerek rántott húsa, vagány, héjas hasábbal és a könnyű, ropogós bunda alól kikandikáló ígéretesen sárgás csirkével. Ha a harsány konyhára kevésbé fogékony társasággal fújna ide valakit a szél, nyugodtan kérje ki neki a felnőtt verziót, nagyon jól fog járni vele.
Ahogy mi is az angolna tiraditóval, ami máris mutatja, milyen a hely, amikor elemében van: apróra vágott kovászos uborka, kapros zöldolaj, izgalmas, kesernyés siszólevelek, pirított kukorica és jalapeñoszeletek körítik a citrusos, csilis marinált halat. Csípős, friss és markánsan halas. Ez a Tigre style szekcióból jön, ahol van gyömbéres-szójás-csirkemájas gödöllői csirkecomb meg füstölt lazacos, medvehagyma-terméses lángos is.
Látatlanban azt gondolom, egyszer ezt az egész menüszekciót végig kellene enni, hiszen itt tudja az Arany Kaviárt, a Standot és a Pasztellt is megjáró séf, Pásztor Norbert a leghatásosabban megjeleníteni, milyen, amikor épp Budapesten, magyar kéz által és nem akárhol máshol valósul meg a dél-amerikai–japán fúzió. A sima étlap főételei eggyel biztonságibbak, mármint nem az ötödik kerületi átlaghoz, hanem a koncepcióhoz képest: a tonhalceviche, a marhatatár, a steakek azt jelzik, hogy figyeltek rá, legyenek ételek, amihez nem kell őrülten bevállalósnak lenni. Mi egyrészt tőkehalat kérünk – gondosan filézett és kellemesen elkészített darab, magában nekem kicsit pasztell, de ezt úgy is meg lehet fogalmazni, hogy hagyja érvényesülni az aji amarillo csilis, mangós szószt, ami csak annyira gyümölcsös, amennyire annak hallal még értelme van, annyira viszont igen.
A hozzá választott grillezett bébikukorica önmagában is édeskés, a mézes-csilis kezelés is ezt emeli ki – itt nem bántam volna egy drabálisabb szenior kukoricát, mert inkább az villan be róla, amaz milyen jó tud lenni csilivel és tejföllel. A házi kimcsis majonéz miatt a vele kínált polipon és sült krumplin egyaránt elmerengünk, de aztán inkább csak a mártást kóstoljuk meg külön – megérte, a gyerek krumplijából is lopunk hozzá, meg kanállal is esszük.
Az üvegtészta japchae azt a mutatványt tudja, amit a plázavokosok nem: hogy a tészta átveszi a szezámolajas, szójás szósz meg a szaft ízét, nem csak folyik rajta. Grillezett marhachuck és edamame bab játszanak benne, de tofus, csirkés vagy rákos is lehetne. Ugyan érdemben a bevásárlóközponti árak fölött van, de másik liga is, következő fokozatnak javasolható, ha az óvatosabb felnőtt barátok már készek a rántott húsnál messzebb nyújtózni.
A sorbetkínálatról gyors konzultációval kiderül, hogy a mizós, szezámos variációk valószínűleg felvonnák a gyerek szemöldökét. Fehércsokis dulce de lechét kérünk helyette. Rózsaszirup csordogál rajta, és néhány gránátalmaszem próbálja elérni, hogy ez így ne legyen túl tömény, sikertelenül – de aki nagyon édesszájú és csokipárti, annak lehet, hogy ez lesz a gyereknap.
Mire ide jutunk, szellősen telni kezdenek az asztalok. Ugyan kicsit félek, hogy a jókora beltér túlvállalás, de kívánom, hogy a Tigrének és remélt közönségének jöjjön be a megcélzott balansz. Örömteli jel volna, ha nem kéne a Tigrének is beolaszodnia.
Aprócska életjeleket mutat a magyar gazdaság, a forint pedig szinte megtáltosodott nyáron. De még nem látni, hogy a fogyasztói bizalom mikor tér vissza, és a beruházások mikor jönnek ki a zuhanásból. A Forbes negyedéves makrogazdasági összefoglalója. Sok minden nem változott a magyar gazdaságban a harmadik negyedévben sem. Ez az év növekedési szempontból ismét kuka, a jövő évi feltámadásba vetett remények még élnek, viszont az […]
Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség október 16-án rendezte meg Business Meets Government Summit nevű nagyszabású szakmai konferenciáját. A szakértői előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett bemutatásra került az AmCham 2026–2030-as Stratégiai Munkaterve is, amely a Kamara gazdaságfejlesztésre irányuló javaslatait és szerepvállalását tükrözi. A kiadvány a versenyképes és inkluzív munkaerő, a kiszámítható […]
Idén is összehoztuk Magyarország üzleti krémjét, beszélgetésre invitáltuk címlaposainkat, listaszereplőinket, valamint azokat a sikeres vállalkozókat és vezetőket, akiknek az értékteremtő munkájáról írtunk. A gálán négy kategóriában osztottunk ki díjakat, neves magyar családi vállalatok tulajdonosaival beszélgettünk, és meghallgattuk Simonék történetét, hogyan vitték New Yorkig az álmukat. Szponzorok nélkül nincs esemény:
Hogyan lehet harminctól visszatekintve summázni egy életet? Kemény Zsófi író, slammer, zenész erre vállalkozik a Jurányi Házban az Egy életem produkcióval, és standupol az esküvője utáni autóbalesetéről, édesanyja gyereknevelés közben elhangzott mondatairól, amiket azóta sem felejtett el, szakmai példakép édesapjáról és újlipótvárosi identitásáról. Az előadás dramaturgja, Horváth Panna megnyugtatta, hogy kora ellenére igenis van elég története – […]