Kanizsai Dorottya
(1490–1532)
Korának legművelteb főúrnője a szó klasszikus értelmében nem volt anya, mégis egy generáció köszönhet neki törődést. Kétszeres nádorfeleség volt (Geréb Péterhez, majd Perényi Imréhez ment hozzá), ami tekintélyt, a tudáshoz való hozzáférést garantálta neki. Mindezt megosztotta a hozzá került növendék lányokkal és legényekkel, érdeme szerint segítette a szegényeket, de ő temettette el a mohácsi vész halottait is.

[caption id="attachment_332419" align="alignnone" width="640"] Orlai Petrich Soma: Perényiné Kanizsai Dorottya a mohácsi csata után összeszedi a halottakat[/caption]

Banga Ilona
(1906–1998)
A cigány származású Banga Ilona mielőtt biokémikussá vált, sokáig csak külön engedéllyel tanulhatott a fiúk mellett. A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert jobbkeze volt a C-vitamin felfedezésében, de a díjjal egyedül az ötletgazdát jutalmazták. Az aktin fehérje azonosításáért Szent-Györgyi szerint „Iluska” is díjat érdemelt volna. A férfi-női egyenlőség szellemében, noha Kossuth-díjra terjesztették fel, azt addig visszautasította, míg férjét, Baló Józsefet is hasonlóan el nem ismerték közös munkájukért.