A Télapó egy hajón él majd?

„Otthon ültem miniatűr New York-i lakásomban. Amikor elolvastam az e-mailt, azt hittem, menten leesek a székről. Azonnal elkezdtem keresni, hogy hogy néz ki ez a hajó, miről van szó pontosan. Az első fotón, amit találtam, egy jégtörő volt, teljesen be­fagyva a tenger jegébe. Tudtam, hogy ez lesz a következő mérföldkő: megismertem azt az euforikus érzést, amit akkor is éreztem, amikor megkaptam az első fényképezőgépemet, amikor elnyertem az első díjamat, amikor először beléptem a New York-i fotósiskola ajtaján. Az életemben fontos döntéseket mindig ugyanez az érzés előzte meg.”

Horváth Esztert 2015-ben az Audubon magazin elhívta egy portfólióbemutatóra. Eszter két dokumentarista fotósorozatot válogatott ki az elmúlt évek munkáiból, az egyiket a New York-i tűzoltóság speciális alakulatának életéről, a másikat egy veszélyeztetett tengeri teknősökkel foglalkozó szervezetről készítette. Három hétre rá, egy szerdai napon e-mailt kapott a fotográfiai igazgatótól: Sabine Meyer afelől érdeklődött, ráér-e a következő időszakban, lenne ugyanis egy megbízás számára. Az időtartam: két hét. A feladat: klímakutatási munkák fotózása. A helyszín: az amerikai parti őrség hajója a Jeges-tengeren.

Pontosan tudja, mit akar, és nem riad vissza attól, hogy egy-két hét alatt a feje tetejére állítsa megszokott életét, ha ezzel egy lépéssel közelebb kerülhet egy újabb feladathoz.

„A Jeges-tengerre kapni egy ilyen megbízást – millióból egy. Nem ismerek más embert, akit ezzel bíztak volna meg. Azonnal megéreztem a mail súlyát. Akkoriban ezzel páhuzamosan még megvolt az irodai munkám, rögtön felhívtam a főnökömet: eldöntöttem, hogy ha nem enged el, abban a pillanatban felmondok. Fogalmam sem volt, hogyan fizetném ki a következő havi lakbért, de tudtam, hogy bármi történjék, nekem ott kell lennem.