Nincs küldetéstudatom. Ezt szuggerálom magamnak

Egy szál gitárral a kézben, fényes nappal vonult be a Millenáris B csarnokába Víg Mihály és Menyhárt Jenő, a 90-as évek két meghatározó underground figurája, aztán rákezdtek a Balaton és az Európa Kiadó legendás slágereire. 2019-et írtunk, a helyszín az Art Market Budapest képzőművészeti vásár egyik standja volt – a látogatók és a többi kiállító szerencsére díjazták a szokatlan performanszt. Az ötletgazda Einspach Gábor akkor még az Art+Text Budapest Galériát vezette, és különösen kötődött fiatalkora kultikus művészfiguráihoz, így fontosnak gondolta, hogy ne csak a képzőművészetből legyen élő szövete a galériájának, de például az avantgárd zenéből vagy a kortárs színház- és filmművészetből is.

„Hajdu Szabolcsék rendszeresen előadták nálunk az Ernelláék Farkaséknál és a Kálmán-nap című darabjukat, most pedig vetítéssorozatot rendezünk Kovásznai György különleges életművéből” – mondja Gábor. Csak a helyszín változott: 2019 májusában bezárta a Honvéd utcai szecessziós stílusú Bedő-házban működő Art+Textet, és két évvel később, tavaly nyáron megnyílt az Einspach Fine Art & Photography egy utcával odébb, a Batthyány-örökmécses szomszédságában.


„Költözéskor kézben hoztuk át a nagy festményeket, amik nem fértek el a teherautóban” – meséli Gábor, miközben kávéval kínál az impozáns galéria Børge Mogensen kanapéján. A háromszáz négyzetméteres, csaknem hat méter belmagasságú, hatalmas ablakaival a térre néző műemléki ingatlan vagy harminc évig kihasználatlanul állt, tavaly nyárra viszont olyan igénnyel újították fel, hogy még a villanykapcsolók és a biztonsági kamerák dizájnjára is felfigyel az ember. A belső íves ajtóval szemben Kozma Lajos 1930-as években készült, rejtélyes szimbólumokkal díszített csontszínű szekrénye, előtte Jean Prouvé íróasztala, körben a modern világ alkotásai, egy falba vájt fülkében pedig egy Burgundiából származó, 14. századi, gótikus Madonna bújik meg.