Tudnunk kell, melyik oszlopra tegyük a dinamitot

Csaknem húsz évvel ezelőtt, amikor a Semmelweis Egyetem (SE) I. számú Patológiai és Rákkutató Intézetében laborvezető lett, mert az elődje nyugdíjba ment, Peták István nem akarta elfoglalni a korábbi laboratóriumi helyiséget. Körülnézett, és új helyet keresett, olyat, ami korábban nem létezett. Inkább beépíttette az intézet tetőterét.


„Nem kell valamit elfoglalni, újat is lehet építeni. Ez a kép is azt sugározza, hogy ebből bármi lehet – mutat István az irodájában lógó New York-i fotóra, felhőkarcoló-építők a magasban tartanak szünetet rajta. – Ez a legcsodálatosabb munka szerintem. Az építkezés. És az az érzés, hogy van tér a növekedésre.”


Az Oncompass Medicine budapesti központjában beszélgetünk, a lassan húsz évvel ezelőtti eset akkor jut a rákkutató eszébe, amikor Charles Clyde Ebbets legendás képéről kérdezem. István 2004 és 2010 között volt az SE Molekuláris Terápia Laboratóriumának vezetője, ma már amellett, hogy az Oncompass és a Genomate nevű cégeit vezeti, az egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének részállású tudományos főmunkatársa, valamint a University of Illinois at Chicago (UIC) látogató professzora.