A Béres család

Ha Magyarországon szó esik a családi tulajdonban lévő cégekről, két név biztosan azonnal felmerül: Béres és Zwack. A Béres család tudatosan gondozza az alapító, id. dr. Béres József emlékét és szellemi hagyatékát, ugyanakkor aktívan dolgozik a jövő biztosításán is. A harmadik generációból a két idősebb testvér, Melinda és Marcell már részt vesznek a cégvezetésben, tagjai az igazgatóságnak, Marcell egyre többet jelenik meg a cég arcaként. A többgenerációs szemléletet jól példázza a 2022. szeptemberi „50 éves a Béres Csepp” rendezvény, amelyen mindhárom generáció üzenetei – tudatosan egymásra építkező módon – megjelentek. 

Bár a család az első megjelenéstől (2002-től) kezdve állandó szereplője a hazai TOP100-as listának, vagyonuk kapcsán híresen puritánok. Dr. Béres József a vagyonhoz való viszonyt így jellemzi: az nem cél, hanem eredeti tevékenységük továbbfejlesztésének alapja. Elégedettek azzal, amivel ma rendelkeznek, de a növekedési kényszertől ők sem tudják függetleníteni magukat, erre a cégeik és munkavállalóik érdekében is szükség van. 

A tulajdonosi és menedzsmentszerepek, valamint a céges és a magánvagyon szétválasztása egyértelmű és transzparens szabályok szerint történik. 1995 óta rendelkeznek – mai divatos szóval élve – családi alkotmánnyal, melyet írásbeli formában is rögzítettek. Az alkotmány lefekteti, hogy a tulajdonosi státusz önmagában nem jogosítja fel a családtagokat pozíciót vállalni a cégben, arra szakmailag is érdemesnek kell bizonyulni. A céges és magánvagyon közötti átjárásra osztalék, illetve munkabér révén van lehetőség, az osztalékok mértéke azonban elárulja, hogy nem elsődleges cél a családtagi magánvagyon növelése. A családtagok magánvagyona egy tisztes polgári egzisztencia keretein nem terjeszkedik túl.