Kicipeltünk az erdőből három farönköt

„Ne zárjátok be az ajtót, mindjárt jövök vissza” – mondja nem sokkal fél öt előtt kollégáinak Somosné Nagy Adrienn, a Pilze-Nagy Kft. ügyvezetője, amikor az interjú után az irodából a laskagomba-termesztő házak felé vesszük az irányt. „Vége a munkaidőnek, legalábbis a többieknek. De nekem ilyenkor még nem” – magyarázza. Pedig másnap két hétre Kelet-Afrikába indul egy kutatási projekt miatt. A hőmérséklet mindenesetre nem igazán afrikai a Kecskeméthez közeli telephelyükön, mindketten sálunkba burkolózunk a leszálló ködben. Negyvenhárom termesztőházban évente összesen ezer tonna laskagombát termesztenek itt, és maguk gyártják az úgynevezett gombatermesztő zsákokat is, amiből évente több százmillió forint értékben adnak el.
„Még ma is, ha bejövök ide, elsősorban gyönyörködöm, hogy mennyire szép a laskagomba.

Csokorban nő, a tönk és a kalap nem középen, hanem excentrikusan kapcsolódik egymáshoz, olyan, mint egy virág.” Az eredetileg biológus végzettségű Adriennt húsz év után is lenyűgözik a gombák. Abban a helyiségben, ahová belépünk, már szedésre érettek vannak. A természetben november közepén kezdődik a főszezon, de a termesztőházakban egy év alatt öt-hat ciklus is lefut. Átlagosan nyolc–tizenegy hétig tartják benn a gombazsákokat. Az egész éves terméshez zárt és hőszigetelt gombaházakban kell állandóan késő őszi klímát, 12–14 Celsius-fokos hőmérsékletet és magas páratartalmat teremteniük. Nyáron melegkedvelő fajtákkal dolgoznak, és kicsit magasabb hőmérsékletet tartanak, így költséghatékonyabb a hűtés.


„Nagy szívfájdalmam, hogy a bébi laskagombát nem nagyon keresik” – mutat egy szemmel láthatóan kisebb kalapú gombacsokorra. – Pedig ebben a fejlődési szakaszban még több benne a gombacukor, és az íze is más.” A gombákat tönkkel és anélkül is értékesítik. Németországba, Szlovákiába, Romániába és Horvátországba szállítanak, főleg nagykereskedőkön keresztül, és esetenként Lengyel-, Cseh- és Franciaországba is. Németországba közvetlenül visznek az egyik legnagyobb kiskerláncnak, itthon pedig gombáik 90–95 százalékát a Metro, az Aldi és a Lidl áruházakban lehet megtalálni.