Szója, zab, gesztenye

– Próbálj múlt időben gondolni a betegségedre, már nem vagy rákos!
– Hivatalosan még az lehetek. Csak tünetmentes. De persze nem ez határozza meg az életemet, mindenesetre az egészségem nagyon felértékelődött.


Smejkál Petivel 2020 novemberében, pár nappal az első hererákműtétje után folyt köztünk ez a párbeszéd egy chatben. Nem sokkal korábban ment el a Forbestól, hogy – az ő szóhasználatával – tudományt kommunikáljon újságírás helyett. Azóta rendszeresen jár kontrollra, összesen hét év utánkövetés vár rá. Augusztus elején úgy vállalta, hogy megírja a betegsége történetét, hogy előbb megvárta az aktuális kontrollt – ami szerencsére negatív lett. Novemberre pedig első kislányukat várják a feleségével, az asszisztált reprodukciós eljárások csodájának hála.


Grecsó Krisztián, Nádasdy Ádám, Einspach Gábor, Szelei Szabolcs (Daisuke kávézók) – a Forbesban megírtuk már néhány sikeres ember történetét, akik leküzdötték a rákot, és évek óta jól vannak. Gazsi Zoltán, az Eisberg vezetője a nyár elején éppen újabb műtéten esett át, és az utóbbi hetekben mindennap kórházkoncerteket szervezett magának és betegtársainak. Nála például egy vastagbélszűrésen szúrták ki az első rákos sejteket – időben.