Az újlipótvárosi lakópark arany fokozatú minősítést szerzett a nemzetközi iparági sztenderdnek számító LEED energetikai tanúsítvány rendszerében. Rendkívül ritkának számít, hogy az alapvetően irodaházak építészeti-műszaki megoldásait elismerő rendszerben lakópark is megszerezze az arany minősítést. Az Egyesült Államokból származó LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) a világon a legáltalánosabban használt zöld épület minősítési rendszer, amely a […]
Az újlipótvárosi lakópark arany fokozatú minősítést szerzett a nemzetközi iparági sztenderdnek számító LEED energetikai tanúsítvány rendszerében. Rendkívül ritkának számít, hogy az alapvetően irodaházak építészeti-műszaki megoldásait elismerő rendszerben lakópark is megszerezze az arany minősítést.
Az Egyesült Államokból származó LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) a világon a legáltalánosabban használt zöld épület minősítési rendszer, amely a legnagyobb épületkomplexumok energetikai megoldásait, a kivitelezés korszerűségét, színvonalát díjazza. A budapesti Duna Pearl által most megszerzett arany minősítés arról tanúskodik, hogy a LEED keretrendszerében az épületegyüttes magas fokon megfelel az egészséges környezetet biztosító, hatékonyan kialakított, energiatakarékosan működtetett legkorszerűbb elvárásoknak.
A Duna Pearl egy 75 millió eurós nagyberuházás, amely az EU építkezési szabályzatának megfelelően legalább 20 százaléknyi megújuló energiát használ, ideértve a legmodernebb eljárásnak számító, a levegőből melegvizet előállító hőszivattyúrendszert, valamint a szerkezetbe épített hűtő-fűtő megoldásokat is. A beköltöző lakók gépesített prémium konyhával, beépített bútorokkal, redőnyökkel, LED álmennyezeti hangulatvilágítással és spotlámpákkal felszerelt lakásokat vehettek át. Mindezek mellett élvezhetik a legújabb, födémek közötti hangszigetelési megoldások előnyeit és az okosotthonokra jellemző informatikai eljárások biztosította kényelmet is. Az építkezés keretében megújították a környező utcákat, felújították a járdákat, új parkrészeket alakítottak ki a kivitelezők, és minden oldalról megnyitották a zöld felületet, újonnan kialakított nyilvános, közösségi tereket a városrész lakói, látogatói számára. Az építészeti, gépészeti megoldások mellett a városrész környezetének zöldítése, élhetőségének javítása is sokat nyomott a latban az értékeléskor, amely során arany minősítést szerzett a Duna Pearl a LEED tanúsítványi rendszerben.
Miután az infláció és a belvárosi lokáció egyszerre érezteti hatását a Madhouse árain, arra a kérdésre, hogy kinek ajánljuk, azt tudjuk válaszolni, hogy akinek belefér.
Egy évekkel ezelőtti ebéd óta többször lett volna már kedvem behuppanni a Deák tér menti Madhouse-ba egy ételre-italra, megnézni, merre megy a hely, de jellemzően olyan, péntek vagy szombat esti időpontokban ötlött fel bennem, amikor ez foglalás híján mindig meddő próbálkozásnak bizonyult. Aztán ahogy teltek a hónapok, évek, a Mad Scientist sörfőzde a néhai Anker helyiségét elfoglaló sörözőjét szétválasztották egy kocsma- és egy bisztrótérre – igaz, csak a lofttér indusztriális hangulatát fokozó fémpolcokkal, a hangtér maradt közös.
Meg az itallap árfekvése is, ami a két–háromezres, három-négy decis pohár sörökkel a kocsmarészen determinálja, hogy elsősorban a sarkon megálló reptérbusszal érkezőkre dolgozzanak, és nem könnyíti meg a bisztróoldal dolgát sem: az önmeghatározás alapján ez egy gasztrokocsma, de úgy képzelem, egy gasztrokocsmában kevesebb részt kéne kitennie az estéből, hogy az ember kimatekozza, mi fog beleférni az étel mellé, hogy ne szaladjon egy olyan számlába, amilyenre csak kivételes estéken van felkészülve.
Hétfői foglalásunk az év és hét eleji időpontban egyáltalán nem bizonyul indokoltnak: minden foglalt asztalra jutna egy külön pincér, akik ehelyett az első öt percben egyesével megjelennek a miénknél, hogy ugyanazt kérdezzék meg, de ezután hamar kiegyenesedik a szerviz. Ennél nagyobbat döccenünk azon, hogy a dicséretesen rövid, leves-, bao-, steak- és japánosított rántottétel-fókuszú étlap alján ígért további táblás ajánlatok nincsenek – van helyette egy tematikus-kollaborálós, a tetoválás jegyében fogant fix menü, amiről viszont nem lehet egyesével fogásokat választani. Ez el is dönti, hogy akkor bevállaljuk a fix ételsort, meg mellé ízesített vajakat és a hely városszerte követőtábort építgető hallevesét az állandó lapról. A menü feketére színezett, felettébb jóízű, ám egy határozott nézéstől apró darabokra hulló rizsropogósokra tálalt agyvelőpaszta-gombócokkal indít. Utóbbi krémben ha nem is egyértelműen sör, de valami kellemesen savanykás tónus is feltűnik, és a szintén feketére színezett, kaviárként roppanóvá főzött mustármagok is kerekítenek a képen.
A rendes étlap háromféle vaja közül mindegyik kifejezetten érdekes: ilyen a füstös-mizós, a kedvencünkké váló fermentált piros aranyas (kacsapecsenyezsír-szerű ízhatásával azt bizonyítja: az ízélmény előállítható szárnyasok leölése nélkül, ha beérjük négylábúak tejének elvételével), és a sós-citromos is újszerű a jóféle kovászos kenyéren, de alighanem tésztán vagy sült halon kerülne tökéletes szerepbe.
Jönnek a levesek: az alkalmi menü bárányrámenjében betétként nincsen hús, de remek tészta igen, és mint mondják, amikor a feketébe hajló mélybarna szín forrását firtatjuk, a kellemes lébe belefőtt pár birkafej. A jellegzetes bárányízt nem a keleti fűszerek takarják el, koncepciónak tűnik, hogy nem az ütközik ki.
A már említett halászlé esetében metéltre, zöldhagymára és két akkora darab rántott szürkeharcsára töltik a levet, ami érdemben segít értelmezni a leves szervizdíjjal együtt 7-tel kezdődő árcímkéjét. A lé kiindulópontja ugyanaz a dasi, azaz japán alaplé, ami például a rámenhez is elvezetett, de itt a paprikás-édesvízihalas irányba visszakanyarodva hoz létre új és valóban felettébb finom szintézist. A régebbi beszámolók káposztáról is szólnak, azt mi már hiányolni voltunk kénytelenek, de a tányér első fele így is nagyon működik.
Utána elkezdődik a fejemben a miért kell eláztatni a bundákat című, e hasábokon legutóbb a múlt hónapban lejátszott lemez – de elképzelhetőnek tartom, hogy előbb-utóbb átütő győzelmet arat Budapesten a szottykultusz, és ha így lesz, ennek a harcsának köze lesz hozzá. Ezen a ponton jól lakunk, ami akár nyugtalanító is lehetne a menü tömören rib eye-ként szerepeltetett főétele előtt, de ebből a szempontból szerencsés, hogy két hüvelykujjnyi, villával vágható és ízes steakecskéről van szó: sűrű, melaszos állagú, de váratlanul halas ízvilágú mártáson ülnek.
A menü nem listázza, de minden fogásnak van borpárja, ehhez ki is kérjük – minthogy egy deci ára pont nem szerepel a lapon, nem tudjuk, hogy a lista legdrágább borába nyúlunk ezzel bele, és nem is kötik az orrunkra. Az organikus badacsonyi vörös, a mártás és a hús ízhármasa működik – a kilenceurós deciárról majd a piac megmondja helyettem, meddig fog működni. A desszert kóstolópohár-desszert: hordóérlelt MadX sörből készült, habos krém, a menü szerint almával, pontosabban ízhatásra-állagra birsalmával az alján. Kóstolásra fanyar, majd az utóízben sörösen, váratlanul, de jólesően keserű. Tök jó geg, egy hosszabb menüben frissítőnek, nem csak lezárás gyanánt is működne.
Sörözőhöz illően nem finomkodók az adagok, célirányos választásokkal és az italok gondos beosztásával fejenként 12–15 ezerből is lehozható egy nem végtelen, de kellemes vacsora. Komolyabb tervekhez a céges bankkártya meglovasítását javaslom, és ha sikerül, másnapra a kifejezetten hívogató brunchot pastramis-savanyúkáposztás Benedek-tojással és korhely báránylevessel.
Madhouse Budapest V., Anker köz 1-3. A teszt időpontja: 2024. január 8.
Ezt ettük: Séfmenü: 14 500 Három vaj: 1980 Mad halleves: 6780 Horizont IPA (0,33l): 2280 Egy-egy dl bor: 1290 + 3390 Szervizdíj: 4533 Összesen: 34 753 ft
Jó ideig kerestem, hogy az agyvelőpaszta az tényleg agyvelő-e, vagy olyan, mint húslevesben az eperlevél, de nem találtam választ. Jó ideig kerestem, hogy agyvelőpasztát (?) falatozva kiakadhat-e az ember árakon, meg a tejivás kegyetlenségén, vagy ez olyan, mint diétás kólával kérni a Big Mac menüt. Erre már inkább találtam választ.
Amikor történelmi csúcsra járnak a tőzsdék, és az orrunk előtt mélybe zúgnak kockázatmentesen elérhető kamatok, különösen nehéz jó befektetési döntést hozni.
Kitarthat-e a forint, lehet-e még kakaó a részvényekben, miért népszerű az arany?
Útmutató kisbefektetőknek.
Írta: Iglódi Csaba A szerkesztés szeszélye úgy hozta, hogy a februári számban kerültem ismét sorra. Nekifogtam a cikknek, de szomorúan állapítottam meg, hogy lemaradtam arról, hogy az év eleji jókívánságokról és fogadalmakról írhassak. Új téma után néztem, csak előtte rápillantottam egy tavalyi emlékre a Facebookon. Talpig sárkányjelmezbe öltözött kamaszt mutat a fotó, vállán hátizsák, tartása magabiztos. Kamaszélete első igazán […]
Mint órafanatikus, akinek van Londonban élő barátja, nem hagyhattam ki a 2023-as WatchPro Salon kiállítást a brit fővárosban. A The Londoner Hotelben kisebb-nagyobb gyártók vonultatták fel portékáikat – ezek voltak a legérdekesebbek.
Prémium minőség és design, exkluzív vásárlási élmény, verhetetlen garancia és pimasz marketingkommunikáció: az alapítók szerint ez a Slim Store sikerének receptje. A tulajdonosok, Bodnár Richárd és Csereklei Dávid új szintre emelték az okos eszközök fizikai védelmét, és a receptjük úgy tűnik bevált. Egy apró, de észrevehető karcolásnál a telefon kijelzőjén kevés idegesítőbb probléma létezik, ami […]