Vagy szép gyerekcipőt lehet kapni, ami nem egészséges, vagy jót, ami viszont nem szép – ezzel a klasszikus felismeréssel alapított céget Molnár Dóra konduktor. Az első készletet percek alatt vitték el, az azóta eltelt alig három évben már meg kellett tízszerezni a gyártást.
Írta: Varga Veronika
Amikor feszült figyelemmel ülök a webshop előtt, és másodpercenként nyomogatom a frissítést, nehogy lemaradjak a lányom aktuális Tornadora cipőjéről. Nem voltam egyedül: három éve, a TD Shoes első szezonjában másfél óra alatt fogyott el a teljes készlet. Azóta szezononként tízszer annyi kis cipőt gyártanak.
A vállalkozás egyik megálmodóját, szakmai vezetőjét és arcát, Molnár Dórát sokan Tornadóra néven ismerhetik Instagram-oldaláról. Amibe azért kezdett bele, hogy megmutassa, hogyan dolgozik, és pontosan mit csinál egy konduktor. Erős szemléletformálást indított el, még idősebb, tapasztaltabb konduktorok is elismerik: szerepe volt abban, hogy mára egyre többen (nem csak az érintettek) ismerik, értik ezt a szakmát, és hatalmasat nőtt a presztízse is.
Első látásra szerethető elegancia. Ha a hátteret is ismerjük, akkor egy csupaszív háromgyerekes quitói házaspár meg a róluk elnevezett különleges étterem története.
Ecuadorba indulva senki sem azt kérdezte tőlem, hogy mit fogok enni (vagy ha mégis, akkor csodálkozó szemöldökfelvonással), sokkal inkább azt, hogy eljutok-e a Galápagos-szigetekre. (Igen, eljutottam, és a legjobb hotelről írtam is ugyanebben a magazinban.) Pedig Peru példája megmutatta már az elmúlt tíz–tizenöt évben, hogy Dél-Amerikának van mivel elbüszkélkednie gasztronómiailag is a tradicionális helyi konyhák és szokások, a különleges és kiváló alapanyagok meg az ezekre támaszkodó, identitással és mély tartalommal megtöltött fine dining területén is. Utóbbihoz kell a legtöbb idő.
Itt keresd!
Nuema Bello Horizonte
E11-12 Quito, Ecuador
Menü:
30 000 forinttól
Itt keresd!
Nuema Bello Horizonte
E11-12 Quito, Ecuador
Menü:
30 000 forinttól
Ahogy a limai Central étterem megérdemelten került a világ élvonalába, és 2023-ban első lett a Világ 50 Legjobb Étterme listán (helyszíni beszámolónk: Forbes, 2023/8), úgy követi őt ezen úton a quitói Nuema. Érdekes módon egy hasonlóan szimpatikus csupaszív házaspárral a középpontban.
Alejandro Chamorro és a felesége, egyben gyermekeinek anyja és az étterem desszertséfje, Pía Salazar példamutató éttermet visz. A gyerekek megemlítésére már csak az étterem nevének magyarázata miatt is szükség van, Nuria, Emilio és Martin nevéből áll össze a Nuema, de ez a tény ráadásul valahogy az egész éttermet még barátságosabbá, családiasabbá teszi. És ez építészetileg is tökéletesen jól tükröződik: a rengeteg természetes fény, a barátságos színek, a modern vonalvezetés, a különleges szinteltolások és terek még egy kis modern művészeti gyűjtemény bemutatását is lehetővé teszik.
A küldetésük az ecuadori biodiverzitás sokszínűségének bemutatása. Arra törekednek, hogy az alapanyag legyen a főszereplő, de nem riadnak vissza attól sem, hogy például a Nomában tanult technológiákat bevessék az izgalmas végeredmény érdekében. De a végcél az egyszerű, érthető üzenet: modern ecuadori konyha, nem valamiféle nemzetközi kavalkád.
A megvalósítás pedig szuper, Alejandro fantasztikus ételeiben a macambótól a jícamagyökéren át a neapia secoyáig rengeteg egzotikus összetevő szerepel, utóbbi például amazóniai indiánok különleges csiliszósza, jukkapálmalevében főtt dzsungelborsból. Az igazi tűzijátékot a végére tartogatják: Pia desszertjei a világ legszűkebb élmezőnyébe tartoznak, tele meglepetéssel és eleganciával, és persze ő is a helyi termékekre támaszkodik.
Álmodsz, lépsz, kockáztatsz, és még be is jön. Egyszóval selfmade vagy. 33 példamutató nő, akik nem egyszer egy kis faluból indulva meghódítottak egy világot.
Lényegében teljesen felkészületlenül behullani egy európai városba, és remélni, hogy így is bele lehet nyúlni olyasmikbe, amik nem lehetnének akárhol — ehhez turistacsapdákon trenírozott ösztönök mellett egy kellően jó város is kell. Barcelona ilyen.
Benito Antonio Martínez Ocasio, avagy Bad Bunny profin pörgette fel magát a zenei streamingen és a közösségi médiában, így vált a világ egyik leghíresebb előadójává. Erre a befolyására épít most birodalmat a szórakoztatóipartól a
divaton át a sportig. Az amerikai Forbes cikke.
Elneveztek róla egy 85 millió éves darázsfajt, felépítette az ország egyik vezető magzati géndiagnosztikai központját, de csak szakmai körökben ismerik. Igaz, több szakmáéban: Soós Miklós különösen kíváncsi elméje simán összeköti a genetikai vizsgálatok, a dinoszauruszkutatás és a drágakövek világát.