Carlos Coelho tulajdonos és André Bicalho séf közös gasztronómiai projektje 2025 májusában nyitja meg kapuit, egyedi „cuisine d’auteur” megközelítést hozva a magyar fővárosba. Az Epicurean jóval több lesz, mint étterem: több évtizedes kulináris felfedezés és két szenvedélyes dél-amerikai közös víziója valósul majd meg egy különleges térben. Épp annyira tartalmaz stratégiát és koncepciót, mint spontaneitást. Kultúrák […]
Carlos Coelho tulajdonos és André Bicalho séf közös gasztronómiai projektje 2025 májusában nyitja meg kapuit, egyedi „cuisine d’auteur” megközelítést hozva a magyar fővárosba. Az Epicurean jóval több lesz, mint étterem: több évtizedes kulináris felfedezés és két szenvedélyes dél-amerikai közös víziója valósul majd meg egy különleges térben. Épp annyira tartalmaz stratégiát és koncepciót, mint spontaneitást.
Kultúrák és tradíciók fúziója
Carlos Coelho argentin származású üzletember és étteremtulajdonos a Haraszthy Pincészet és a Matador étterem után a Cut & Barrel megnyitásával már bizonyította elhivatottságát a magas minőségű gasztronómia mellett. Az Epicurean megnyitásával szintet lép a fine dining éttermek világában: a menü nem csak az évszakok változását követi majd, hanem organikusan változik az alkotópáros inspirációjának mentén, és nem célja kötődni egy meghatározott konyhához vagy technikához. Az étterem koncepcióját „a három E” irányelve – excentrikus, exkluzív és eklektikus – és a „cuisine d’auteur” filozófiája alakítja majd; olyan jelszavak, melyeket az alapítók az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján fontosnak éreztek.
„Rengeteg helyen éltem – Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Belgiumban dolgoztam Michelin-csillagos éttermekben, mielőtt Magyarországra érkeztem. A különböző kultúrákban szerzett tapasztalataimat, inspirációmat és Carlos baszk-argentin örökségét, valamint több évtizedes gasztronómiai tapasztalatát ötvözzük, hogy valami igazán egyedit alkossunk” – meséli a brazil és portugál gyökerekkel rendelkező séf.
Mindössze 240 km a két legtávolabbi pontja között, autóval és romantikus vonatozással is bejárható, de Srí Lankát érdemes kicsit ráérősebben kóstolgatni. 01:55. Szakadó esőben érkezés Colombóba, Srí Lanka fővárosába. Nem ezt ígérték a gyönyörű fotók, valahogy egy ilyen szép helyet csakis napsütésben tudtam elképzelni. Mostanáig. A városnézésre is rányomja persze a bélyegét az idő, a pár éve épült Lotus-torony […]
Mindössze 240 km a két legtávolabbi pontja között, autóval és romantikus vonatozással is bejárható, de Srí Lankát érdemes kicsit ráérősebben kóstolgatni.
01:55. Szakadó esőben érkezés Colombóba, Srí Lanka fővárosába. Nem ezt ígérték a gyönyörű fotók, valahogy egy ilyen szép helyet csakis napsütésben tudtam elképzelni. Mostanáig.
A városnézésre is rányomja persze a bélyegét az idő, a pár éve épült Lotus-torony 356 méteres kilátójából is bizonyára szebb a kilátás a városra és az óceánra, amikor lehet bármit is látni, így nincs más megoldás, mint valami fantasztikus étellel kárpótolódni. A fővárosban erre a legjobb megoldás a legendás Ministry of Crab, ahol a fantasztikus, édeskés húsú, Srí Lanka-i tarisznyaráké a főszerep. Félkilóstól kétkilósig rendelhető, utóbbi crabzilla néven fut, és komoly feltűnést kelt még errefelé is.
Trópusi modernizmus
Trópusi modernizmus
created by dji camera
Sokféleképpen elkészítve kínálják, de az igazán autentikus az őshonos feketeborsos változat – a feketebors évszázadokon át a fűszerek királyának számított. A csilit csak később telepítették be a szigetre, ennek ellenére nagyon érdemes egy másik rákfajtát csiliszószban megkóstolni, így teljes az élmény. A helyiek nagyon büszkék még a rákmájból készült előételükre, de ezt mi magyarok, a libamájunk ismeretében bízvást kihagyhatjuk.
Mivel az eső még jó pár napig kitartott, sikeresen vigasztalódtam a nagyszerű lankai konyha hagyományos, szinte mindenhol fellelhető, kellően fűszeres és csípős ételeivel a tojásból készült hoppertől a metélttésztaalapú kottu rotin (egy nagyon fűszeres, zöldséges-húsos, feldarabolt lapos kenyérrel tálalt egytálételen) át a helyi „pörköltig”, vagyis a rice and curryig. Utóbbit „lumprais” formájában, azaz hatalmas banánlevélbe csomagolva-gőzölve is feltétlenül érdemes kipróbálni. Mint ahogy érdemes két étkezés között alaposan körülnézni is a szigeten.
Az építészet rajongóinak a trópusi modernizmus legnagyobb alakjának épületei jelentik majd a legtöbb örömöt: Geoffrey Bawa csupa olyan házat tervezett, ahová legszívesebben azonnal beköltöznénk – szépek, funkcionálisak, és valóban az ott élők komfortját tartják szem előtt. A jó hír, hogy erre van is esély, igaz, csak átmenetileg, és nagyon előre kell hozzá gondolkozni. Bawa magának kialakított Number 11 lakóházának egyik részlegét szálláshelyként is üzemeltetik, lefoglalható a Bookingon – őrült mázlival.
Élményeim toplistájának második helyét a csodás déli teaültetvények foglalják el, és a helyi vonatozás. Többek közt az 1897 méteren fekvő Pattipola állomás, és például a Halpewatte Tea Factory, ahol részletes információkkal is szolgálnak a britek által bevezetett haszonnövény termesztéséről és feldolgozásáról. Nem nagyon létezik csodálatosabb illat, mint amikor egyszerre több tonna teát pörkölnek a közvetlen közeledben. A sok gasztronómiai program és kényelmesebb városnézés után jöhet némi kalóriaégetés: a Little Adam’s Peakre nevéhez méltó módon mindössze fél óra alatt fel lehet sétálni, de azért így is komolyabb erőfeszítést igényel, és egészen fantasztikus panorámával ajándékozza meg a látogatót. Frissítővel nem kell készülni: félúton meglepően remek kávé, a csúcson frissen csapolt kókuszlé fogyasztható, biológiailag lebomló csomagolásban.
Ami a szálláshelyeket illeti, nehéz párat kiválasztani a fantasztikus hotelek közül, de a Geoffrey Bawa tervezte Jetwing Lighthouse – „Srí Lanka Szentendréje”, Galle közvetlen közelében – feltétlenül erős tipp, nemcsak az enteriőrje és az épület, hanem a csodálatos strandja és kilátása miatt is. Hasonlóan kívül-belül gyönyörű a Lunuganga, Bawa egykori tóparti nyaralója, ennek megfelelő szeretettel és gondossággal kialakítva. Néhány szerencsés maga is kipróbálhatja ezt a luxust, és élvezheti a nyugalmas kertben tett óriási séták relaxáló hatását. Egy harmadik fantasztikus lokáció, csak épp hegyek között, a dzsungel tőszomszédságában a koloniál stílusú Mountbatten Bungalow butikhotel Kandyban. A természet rajongóit örökös madárcsicsergéssel, gyönyörű naplementékkel, kiváló konyhával várja, de az épített környezet se rossz a dzsungelre néző medencével.
Még a legzöldebb forgatókönyvvel se lehet másfél fokra levinni a felmelegedést, csak ha az emberiség önként alacsonyabb életszínvonalra vált – aminek semmi jele. Varró László, a Shell globális üzleti környezetért felelős alelnöke, a globális szcenárióelemző csapat vezetője szerint a mesterséges intelligencia óriási változást hoz az energiabiztonságban is. De melyik forgatókönyv mentén érvényesülnek legjobban a zöld szempontok? Alig két év után új […]
KÉRDEZETT: Ács Gábor és Zsiborás Gergő Sokszor az eladók magukat verik át azzal, hogy egy szám beleragad a fejükbe. De meddig nőnek a lakásárak? Mi lesz azokkal, akiket a piac kiáraz a lakhelyükről? Balla Ákos a piac minden szegmensét átlátja, és a lakhatási válságról azt mondja: ez tényleg válság, És a válság szót húzzuk háromszor alá. De van sok ötlete is, olyanok […]
A II. kerületi vállalkozó, vezető és alkotó nőket Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Ház alapítója és ügyvezetője szervezte egy csapatba a meNŐ nevű projekt alatt, hogy mindenféle kulturális kezdeményezésben együtt dolgozzanak. Közben elvállalta az Átrium üzemeltetését is, és miután tizenkét éve megmondta, hogy Pintér Béla darabjaival kellene megtölteni a színházat, most megtette. Bejött. „100–105 százalékos a nézettség, januárban például harminc este […]