A szabad színház az első lépés a szabad ország felé – ebben hisznek a Loupe Színházi Társulás tagjai. Egyedülálló üzleti modellt teremtettek, állami pénz nélkül is rentábilis, piacképes előadásokkal töltik meg a Marczibányi Téri Művelődési Központot és hetente akár négy-öt vidéki előadótermet. A színészek pedig az előadás jegybevételéből arányosan kapják a fizetésüket, vagyis maguk is befektetnek egy-egy produkcióba. „Most írt egy […]
A szabad színház az első lépés a szabad ország felé – ebben hisznek a Loupe Színházi Társulás tagjai. Egyedülálló üzleti modellt teremtettek, állami pénz nélkül is rentábilis, piacképes előadásokkal töltik meg a Marczibányi Téri Művelődési Központot és hetente akár négy-öt vidéki előadótermet. A színészek pedig az előadás jegybevételéből arányosan kapják a fizetésüket, vagyis maguk is befektetnek egy-egy produkcióba.
„Most írt egy nézőnk, hogy a tizennyolc éves fiának már az összes mörcsünket megvette, kitalálhatnánk valami újat. Lehet, hogy tehetnénk a pólókra szivárványt?” Lengyel Tamás színész épp egy lelkes Loupe-néző e-mailjét olvassa fel a többieknek, amikor belépek a nappaliba. Mármint a Marczibányi Téri Művelődési Központ annak nevezett termébe – pár nappal a Pride betiltása után.
Ha a mörcseiken eddig nem is voltak aktuálpolitikai motívumok, előadásaik igencsak aktuális társadalmi témákat dolgoznak fel, a hazafiságtól és a gyűlöletkeltéstől a modern párkapcsolaton belüli nemi szerepek átalakulásán és a perinatális gyászon át a családirtásig. (Utóbbi sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, háromszor annyi gyereket ölnek meg a szüleik, mint amennyit mások.)
Carlos Coelho tulajdonos és André Bicalho séf közös gasztronómiai projektje 2025 májusában nyitja meg kapuit, egyedi „cuisine d’auteur” megközelítést hozva a magyar fővárosba. Az Epicurean jóval több lesz, mint étterem: több évtizedes kulináris felfedezés és két szenvedélyes dél-amerikai közös víziója valósul majd meg egy különleges térben. Épp annyira tartalmaz stratégiát és koncepciót, mint spontaneitást. Kultúrák […]
Carlos Coelho tulajdonos és André Bicalho séf közös gasztronómiai projektje 2025 májusában nyitja meg kapuit, egyedi „cuisine d’auteur” megközelítést hozva a magyar fővárosba. Az Epicurean jóval több lesz, mint étterem: több évtizedes kulináris felfedezés és két szenvedélyes dél-amerikai közös víziója valósul majd meg egy különleges térben. Épp annyira tartalmaz stratégiát és koncepciót, mint spontaneitást.
Kultúrák és tradíciók fúziója
Carlos Coelho argentin származású üzletember és étteremtulajdonos a Haraszthy Pincészet és a Matador étterem után a Cut & Barrel megnyitásával már bizonyította elhivatottságát a magas minőségű gasztronómia mellett. Az Epicurean megnyitásával szintet lép a fine dining éttermek világában: a menü nem csak az évszakok változását követi majd, hanem organikusan változik az alkotópáros inspirációjának mentén, és nem célja kötődni egy meghatározott konyhához vagy technikához. Az étterem koncepcióját „a három E” irányelve – excentrikus, exkluzív és eklektikus – és a „cuisine d’auteur” filozófiája alakítja majd; olyan jelszavak, melyeket az alapítók az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján fontosnak éreztek.
„Rengeteg helyen éltem – Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Belgiumban dolgoztam Michelin-csillagos éttermekben, mielőtt Magyarországra érkeztem. A különböző kultúrákban szerzett tapasztalataimat, inspirációmat és Carlos baszk-argentin örökségét, valamint több évtizedes gasztronómiai tapasztalatát ötvözzük, hogy valami igazán egyedit alkossunk” – meséli a brazil és portugál gyökerekkel rendelkező séf.
Az epikureus filozófiaújraértelmezése
Az epikureus (a szó magyarul ínyencet jelent) filozófia lényege az élet élvezetének művészete, különösen az ételek és társas együttlétek öröme révén. Az étterem ezt a klasszikus filozófiát modern köntösbe öltözteti, ahol az érzékek élménye áll a középpontban.
„Az Epicurean nem csupán egy vacsora – ez egy történet, egy felfedezés, egy érzés” – magyarázza Carlos. „Minden fogás, minden pohár, minden pillanat egy meghívás arra, hogy valami különlegeset tapasztaljunk meg – valami szépet, valami igazán rendkívülit. Azt szeretnénk, hogy minden látogatás új élményt nyújtson. Ezért Andréval mindketten nemcsak a kiválóságra törekszünk, de minden apró részletre is gondosan odafigyelünk. Azt szeretnénk, hogy az emberek egy olyan világba lépjenek be, ahol még soha nem jártak.”
Ami az Epicureant még különlegessebbé teszi, az a kulináris utazás koncepciója, amely három különböző térben bontakozik ki, mindegyik egy-egy új fejezetet szimbolizálva a gasztronómiai narratívában. A különböző terek mindegyike más-más hangulatot, más-más kulináris megközelítést kínál, így a vendégek nemcsak az ízek, de a környezet változásain keresztül is megtapasztalhatják az átalakuló élményt.
Az étterem mindössze 14 vendéget fogad, intim, exkluzív hangulatot teremtve, ahol lelassul az idő, a beszélgetések természetesen áramlanak, és minden egyes fogás az alapítók gasztronómia iránti szenvedélyéről mesél. „Az Epicurean az érzelmek felkeltéséről, történetek elmeséléséről és olyan élmények megteremtéséről szól, amelyek túlmutatnak a megszokotton” – mondja Carlos Coelho. Májusi nyitásával az Epicurean egyedi gasztronómiai utazásra hívja a vendégeket, ahol a több mint 75 év kombinált tapasztalat egyetlen célért egyesül: hogy megalkossa Budapest legkülönlegesebb kulináris élményét.
Nagyüzemben termelik a tojást a Dél-Alföldön és Gyermelyen, de Győr és környéke is élen jár. Térképre tettük a legnagyobb magyarországi tojótyúktelepeket, és kicsit meglepődtünk, hogy egy alig 6500 fős település az ország tojásfővárosa. Körülbelül hétmillió tojótyúkot tartanak Magyarországon (nagyüzemi és kisebb tojótelepek összesített állatállománya). A keresleti és fogyasztási csúcs karácsonykor van, ekkor akár 40 százalékkal is nagyobb lehet […]
Fehér Tamás minden túlzás nélkül fogalom az órarajongók között, művei milliárdosok nappaliját vagy dolgozószobáját díszítik. Van olyan rajza, aminek eredeti példányáért 16 ezer svájci frankot fizettek egy árverésen, egy másikat a Schumacher család őriz. Leülünk a nappaliban az asztalhoz, és hirtelen úgy érzem magam, mintha egy sokat látott sorozat díszletei közé kerültem volna. Nem véletlenül ismerős a hely, […]
Lézerfegyveres autonóm robothadsereg masírozik a földeken, és levadássza az összes útjába kerülő ellenséget. Nem, ez nem egy sci-fi film jelenete, hanem az, amivel a magyar GuardenAI forradalmasítaná a növényvédelmet, radikálisan lecsökkentve vagy akár teljesen száműzve a vegyszerek használatát. A diófákat tizedelő fúrólegyek néhány éve különösen nagy pusztítást végeztek Magyarországon. A károkat látva fogalmazódott meg az ELTE-n programozást tanuló Kelecsényi Nándor, […]
A Csaknekedkislány tánczenekar frontembere, Csepella Olivér mint grafikus – a Nyugat szerzőinek zombiinváziós harcáról szóló kultikus képregény, a Nyugat + zombik megalkotója – került tíz éve a 30 sikeres magyar 30 alatt listára. Akkor még a külföldre költözésen gondolkodott a politika miatt, most már inkább formálná azt. Ha régi egyetemista haverod lennék, aki tíz év után most jött haza külföldről, mit […]