A szabad színház az első lépés a szabad ország felé – ebben hisznek a Loupe Színházi Társulás tagjai. Egyedülálló üzleti modellt teremtettek, állami pénz nélkül is rentábilis, piacképes előadásokkal töltik meg a Marczibányi Téri Művelődési Központot és hetente akár négy-öt vidéki előadótermet. A színészek pedig az előadás jegybevételéből arányosan kapják a fizetésüket, vagyis maguk is befektetnek egy-egy produkcióba. „Most írt egy […]
A szabad színház az első lépés a szabad ország felé – ebben hisznek a Loupe Színházi Társulás tagjai. Egyedülálló üzleti modellt teremtettek, állami pénz nélkül is rentábilis, piacképes előadásokkal töltik meg a Marczibányi Téri Művelődési Központot és hetente akár négy-öt vidéki előadótermet. A színészek pedig az előadás jegybevételéből arányosan kapják a fizetésüket, vagyis maguk is befektetnek egy-egy produkcióba.
„Most írt egy nézőnk, hogy a tizennyolc éves fiának már az összes mörcsünket megvette, kitalálhatnánk valami újat. Lehet, hogy tehetnénk a pólókra szivárványt?” Lengyel Tamás színész épp egy lelkes Loupe-néző e-mailjét olvassa fel a többieknek, amikor belépek a nappaliba. Mármint a Marczibányi Téri Művelődési Központ annak nevezett termébe – pár nappal a Pride betiltása után.
Ha a mörcseiken eddig nem is voltak aktuálpolitikai motívumok, előadásaik igencsak aktuális társadalmi témákat dolgoznak fel, a hazafiságtól és a gyűlöletkeltéstől a modern párkapcsolaton belüli nemi szerepek átalakulásán és a perinatális gyászon át a családirtásig. (Utóbbi sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, háromszor annyi gyereket ölnek meg a szüleik, mint amennyit mások.)
Látványosan tálalt ételek és a Dunakanyar alighanem legjobb mártásai várják azokat a Teyfölben, akik lángos helyett éttermezni mennek Szentendrére. Először az első idei tavaszi időt hozó szombaton kukkantunk be a szentendrei korzó mellékutcájában álló Teyfölbe, megkérdezni, lenne-e estére asztalunk. A rend kedvéért megnézik, de a hangjukon hallatszik, hogy errefelé nem szoktak aznapi vacsoraasztalok potyogni az égből, úgyhogy legközelebb már rendes […]
Látványosan tálalt ételek és a Dunakanyar alighanem legjobb mártásai várják azokat a Teyfölben, akik lángos helyett éttermezni mennek Szentendrére.
Először az első idei tavaszi időt hozó szombaton kukkantunk be a szentendrei korzó mellékutcájában álló Teyfölbe, megkérdezni, lenne-e estére asztalunk. A rend kedvéért megnézik, de a hangjukon hallatszik, hogy errefelé nem szoktak aznapi vacsoraasztalok potyogni az égből, úgyhogy legközelebb már rendes tervezéssel és foglalással kanyarodunk rá a 11-esre. Szentendre belvárosa egyébként is nagyon sűrű egy hely gasztronómiailag, sok az általános-turistás egység, de közben a szerb kapcsolat miatt valószínűleg itt a legkönnyebb Magyarországon bárányhoz jutni, a dunai panorámának meg a balkánkodásnak pedig logikus végkövetkezménye a fajlagosan sok görög és tengeri étterem is.
A Teyföl nem ezeket nyomja, hanem egy impresszív kistermelő-palettára épített magyarkonyha-interpretációt látványos tálalással, ami mindig érdekesen hangzik. Egyedül a név írásmódja tartott eddig vissza (a Neves Külföldi Kalauz inspektorait, helyesen, nem tudta). Egyébként az étlapon véletlenszerű, hogy engedélyezve vannak-e a rendes j betűk, vagy ott is visszajön az ipszilon, például a tejfölt leírják j-vel – mutat rá teszttársam.
De ez a morgás csak lábjegyzet: tök jó esténk van. Otthonos, bisztrós beltér, betonfödém, nyersfa pult, üvegfal mögött a látványkonyha srácai, a placcon meg csupa lány, egységesen azzal a természetes kedvességgel, ami az étterem-üzemeltetést és a vendéglátást megkülönbözteti, és taníthatatlan.
Kérünk egy karfiolkrémlevest a séfajánlatból: jut bele sült és savanyított karfiol, sőt savanyú lilahagymaszálak is meg raklettsajt és fűszerolaj, egy kanál után tudjuk, hogy jó helyen vagyunk. A tépett hússal tálalt húsleves a ressnél is ressebb zöldségekkel és az üvegtésztabetéttel együtt is a legjobb értelmében házias: vannak helyek, ahol földrészek meg körmönfont derítési technikák villannak be a húsleves láttán, a Teyfölben a nagyszülői asztal. A hortobágyi palacsinta brick tésztába töltött darált húst jelöl, az elég semleges, de a mártásnak olyan koncentrált paprikásíze van, hogy bármit elvisz a hátán.
Hasonló történik mindkét főételünknél is: tökéletes szószok, pasztellebb húsokkal. A Kárpáti módra pisztráng főszereplője egy gyönyörűen formázott, termetes filé, én hiányolom róla a pirult bőrt, de érthető a konyha szándéka, hogy diszkréten mutassa meg az alapanyagot magát – egyszerűen mások a preferenciáink. A rizottó krémes, a gombáknál ott az a pörzs, amit a halból hiányolok, a citromfüves szósz, a fokhagymás rák és a rizottóra szórt ropogós gabonaszemek frappáns kiegészítők.
Ahogy a savanyított retekhasábok is, a Teyfölben diszkréten, tippre az ecet teljes mellőzésével savanyítanak, ami enyhébb ízeket eredményez. A cordon bleu mellé is kerül lilahagyma is, retek is, meg egy finom krumplipüré, továbbá sajt- és sonkaropogósok. Magára a húsra brie sajt olvad, az összhatás markáns, de itt sem a sertésszűztől.
A séfajánlat desszertjét választjuk, így egyszerre ismerkedünk meg a Duna-hullám műfajával és parafrázisával. Eredetileg ez egy puncsos-meggyes tortaszelet volna, svédasztalokon lehet vele találkozni, itt kanalazható tányérdesszert: vaníliapudingos, kakaós sült piskóta, egy lime-os meggyragu, vaníliás krém, kakaóbabtöret és étcsoki. Ahogy a krémlevestől kezdve a legtöbb fogásban, itt is megy az átgondolt játék a textúrákkal, de egyértelműen a szifonos vaníliás krém tehet róla, hogy a velünk tartó ötéves kérdés nélkül duplázna belőle.
Teyföl Szentendre, Városház tér 2. A teszt időpontja: 2025. március 22. Ezt ettük: Karfiolkrémleves: 3450 Húsleves: 3300 Hortobágyi palacsinta: 2900 Cordon bleu: 6900 Pisztráng Kárpáti módra: 8900 Duna-hullám: 3250 Bodzaszörp: 1400 Fügelevélszörp: 1400 Szervizdíj: 4725 Összesen: 36 225 forint
Divattrendek, színházajánló, terápia szabad tánccal, némi csillogás és az ötven legbefolyásosabb magyar nő a legfrissebb különszámban. Varga EszterSok évtizedes, szűkebb szakmai beágyazottságán túl a tévé, azaz a Cápák között című műsor két évadában vállalt befektetői szerep hozott neki széles ismertséget. Címlapinterjújában mesél a befolyásról, és arról, hogy miért nincs igazuk azoknak a vezető beosztású nőknek, akik azt gondolják, hogy nekik […]
Azt mondtad, ez volt az utolsó alkalom, hogy keresztülszelted az Atlanti-óceánt. Miben más az utolsó, mint az összes előző?Semmi köze sincs a többihez. Például a végén napokig nagyon-nagyon erős volt az időjárás, kifejezetten veszélyes helyzeteket generált. És nem úgy voltam, hogy húha, csak ezt éljem túl, hanem úgy, hogy a mindenit! Ilyen kicsi hajóról, ilyen méretű hullámokat, ebből […]
KÉRDEZETT: Ács Gábor és Zsiborás Gergő Sokszor az eladók magukat verik át azzal, hogy egy szám beleragad a fejükbe. De meddig nőnek a lakásárak? Mi lesz azokkal, akiket a piac kiáraz a lakhelyükről? Balla Ákos a piac minden szegmensét átlátja, és a lakhatási válságról azt mondja: ez tényleg válság, És a válság szót húzzuk háromszor alá. De van sok ötlete is, olyanok […]