KÉRDEZETT: Ács Gábor és Zsiborás Gergő Sokszor az eladók magukat verik át azzal, hogy egy szám beleragad a fejükbe. De meddig nőnek a lakásárak? Mi lesz azokkal, akiket a piac kiáraz a lakhelyükről? Balla Ákos a piac minden szegmensét átlátja, és a lakhatási válságról azt mondja: ez tényleg válság, És a válság szót húzzuk háromszor alá. De van sok ötlete is, olyanok […]
KÉRDEZETT: Ács Gábor és Zsiborás Gergő
Sokszor az eladók magukat verik át azzal, hogy egy szám beleragad a fejükbe. De meddig nőnek a lakásárak? Mi lesz azokkal, akiket a piac kiáraz a lakhelyükről? Balla Ákos a piac minden szegmensét átlátja, és a lakhatási válságról azt mondja: ez tényleg válság, És a válság szót húzzuk háromszor alá. De van sok ötlete is, olyanok is, amikkel pénz nélkül is sokat lehetne segíteni.
Februárban – meglepetésre – éves alapon tizenhét százalékot emelkedtek a budapesti lakásárak, mintha a piac előre beárazta volna az érkező állampapírkamatokat. A korábbi szuperciklusokat értettük, de most gazdasági fundamentum mintha nem lenne a felfutás mögött. Most nagyon úgy tűnik, hogy az utóbbi öt hónapban több volt ebben a pszichológiai hatás, mint a valós tranzakció. A vevők novemberben egyszerűen bestresszeltek, hogy nem lesz lakásuk, és elkezdtek egymásra licitálni. Akik októberben akár olcsóbban is tudtak volna vásárolni a megtakarításaikból, az elmúlt hónapokban megvették drágábban. Az ősz óta megjelenő pozitív hírek felhajtották az ingatlanárakat. Az eladók nagyon gyorsan magukévá tették azt a véleményt, hogy az ingatlanárak gyorsan föl fognak menni.
Carlos Coelho tulajdonos és André Bicalho séf közös gasztronómiai projektje 2025 májusában nyitja meg kapuit, egyedi „cuisine d’auteur” megközelítést hozva a magyar fővárosba. Az Epicurean jóval több lesz, mint étterem: több évtizedes kulináris felfedezés és két szenvedélyes dél-amerikai közös víziója valósul majd meg egy különleges térben. Épp annyira tartalmaz stratégiát és koncepciót, mint spontaneitást. Kultúrák […]
Carlos Coelho tulajdonos és André Bicalho séf közös gasztronómiai projektje 2025 májusában nyitja meg kapuit, egyedi „cuisine d’auteur” megközelítést hozva a magyar fővárosba. Az Epicurean jóval több lesz, mint étterem: több évtizedes kulináris felfedezés és két szenvedélyes dél-amerikai közös víziója valósul majd meg egy különleges térben. Épp annyira tartalmaz stratégiát és koncepciót, mint spontaneitást.
Kultúrák és tradíciók fúziója
Carlos Coelho argentin származású üzletember és étteremtulajdonos a Haraszthy Pincészet és a Matador étterem után a Cut & Barrel megnyitásával már bizonyította elhivatottságát a magas minőségű gasztronómia mellett. Az Epicurean megnyitásával szintet lép a fine dining éttermek világában: a menü nem csak az évszakok változását követi majd, hanem organikusan változik az alkotópáros inspirációjának mentén, és nem célja kötődni egy meghatározott konyhához vagy technikához. Az étterem koncepcióját „a három E” irányelve – excentrikus, exkluzív és eklektikus – és a „cuisine d’auteur” filozófiája alakítja majd; olyan jelszavak, melyeket az alapítók az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján fontosnak éreztek.
„Rengeteg helyen éltem – Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Belgiumban dolgoztam Michelin-csillagos éttermekben, mielőtt Magyarországra érkeztem. A különböző kultúrákban szerzett tapasztalataimat, inspirációmat és Carlos baszk-argentin örökségét, valamint több évtizedes gasztronómiai tapasztalatát ötvözzük, hogy valami igazán egyedit alkossunk” – meséli a brazil és portugál gyökerekkel rendelkező séf.
Az epikureus filozófiaújraértelmezése
Az epikureus (a szó magyarul ínyencet jelent) filozófia lényege az élet élvezetének művészete, különösen az ételek és társas együttlétek öröme révén. Az étterem ezt a klasszikus filozófiát modern köntösbe öltözteti, ahol az érzékek élménye áll a középpontban.
„Az Epicurean nem csupán egy vacsora – ez egy történet, egy felfedezés, egy érzés” – magyarázza Carlos. „Minden fogás, minden pohár, minden pillanat egy meghívás arra, hogy valami különlegeset tapasztaljunk meg – valami szépet, valami igazán rendkívülit. Azt szeretnénk, hogy minden látogatás új élményt nyújtson. Ezért Andréval mindketten nemcsak a kiválóságra törekszünk, de minden apró részletre is gondosan odafigyelünk. Azt szeretnénk, hogy az emberek egy olyan világba lépjenek be, ahol még soha nem jártak.”
Ami az Epicureant még különlegessebbé teszi, az a kulináris utazás koncepciója, amely három különböző térben bontakozik ki, mindegyik egy-egy új fejezetet szimbolizálva a gasztronómiai narratívában. A különböző terek mindegyike más-más hangulatot, más-más kulináris megközelítést kínál, így a vendégek nemcsak az ízek, de a környezet változásain keresztül is megtapasztalhatják az átalakuló élményt.
Az étterem mindössze 14 vendéget fogad, intim, exkluzív hangulatot teremtve, ahol lelassul az idő, a beszélgetések természetesen áramlanak, és minden egyes fogás az alapítók gasztronómia iránti szenvedélyéről mesél. „Az Epicurean az érzelmek felkeltéséről, történetek elmeséléséről és olyan élmények megteremtéséről szól, amelyek túlmutatnak a megszokotton” – mondja Carlos Coelho. Májusi nyitásával az Epicurean egyedi gasztronómiai utazásra hívja a vendégeket, ahol a több mint 75 év kombinált tapasztalat egyetlen célért egyesül: hogy megalkossa Budapest legkülönlegesebb kulináris élményét.
Azt mondtad, ez volt az utolsó alkalom, hogy keresztülszelted az Atlanti-óceánt. Miben más az utolsó, mint az összes előző?Semmi köze sincs a többihez. Például a végén napokig nagyon-nagyon erős volt az időjárás, kifejezetten veszélyes helyzeteket generált. És nem úgy voltam, hogy húha, csak ezt éljem túl, hanem úgy, hogy a mindenit! Ilyen kicsi hajóról, ilyen méretű hullámokat, ebből […]
Még a legzöldebb forgatókönyvvel se lehet másfél fokra levinni a felmelegedést, csak ha az emberiség önként alacsonyabb életszínvonalra vált – aminek semmi jele. Varró László, a Shell globális üzleti környezetért felelős alelnöke, a globális szcenárióelemző csapat vezetője szerint a mesterséges intelligencia óriási változást hoz az energiabiztonságban is. De melyik forgatókönyv mentén érvényesülnek legjobban a zöld szempontok? Alig két év után új […]
Nyolc éve, amikor az első fintech listát készítettük, még magyarázni kellett, mit takar a fogalom. A fintech megoldások ma már annyira az életünk részei – neobankok, számlázási rendszerek, mobilfizetési appok és a hagyományos banki infrastruktúrák szerves elemei révén –, hogy ha nem is nevesítjük, akkor is nap mint nap használjuk őket. Forradalmi változást előre jelezni kevesen mernek, nagyot […]
A folyamatosan változó üzleti világban az erős csapatok jelentik a siker kulcsát. De hogyan lehet a munkatársakat és üzleti partnereket olyan módon összehozni, amely inspirál és hosszú távon összekovácsol? A válasz Ausztria legnagyobb szabadidőparkjában, a Familyparkban rejlik. Itt az együttműködés, az adrenalin és a gasztronómiai élmények egyedülálló üzleti eseménnyé alakulnak. Stratégia és játék: Csapatépítés izgalommal […]