Budapest egyetlen tradicionális török étterme, a Türkiz a Parlamenttől egy lépésre, a történelmi belvárosban kínál olyan komplex élményt, amiért nem csak a magyar törzsvendégek és a hazai török közösség, hanem a turisták is lelkesednek. Bilal Aslan és tulajdonostársai személyesen is részt vesznek a vendéglátás mindennapjaiban, hozzáértésük pedig garantálja, hogy aki ide betér, megtapasztalhatja a török konyha esszenciáját, sőt, ennél sokkal többet: a Türkizben ünnepelni igazi, komplex kulturális és gasztro élmény.
Hétköznap délután van, de a Türkizben nagy az élet. A csillogó türkiz csempék és tükrök díszletében megbeszélések zajlanak, családok találkoznak, az egyik asztalnál turisták kóstolják a gazdagon megrakott asztal finomságait, a teraszon pedig egy delegáció számára készítik elő az esti fogadást. Bilal Aslan azt meséli, hogy a vendégek 80 százaléka magyar, az ország minden tájáról járnak hozzájuk azok, akik tradicionális török konyhára vágynak. Ha már tradíció, bár a Türkiz étlapja kortárs török konyhaként definiálható, követi a halal étkezési kultúra szabályait – az alapanyagoktól kezdve a húsvágás technológiájáig. Épp ezért van az, hogy sok török turista is ellátogat ide, hogy komfortosan tudjon étkezni.

Szívvel-lélekkel
A Türkiz születésének története szinte tankönyvszerű: a Magyarországon élő 4, török származású tulajdonos évekig érlelgette az ötletet, milyen jó lenne egy igazi török éttermet nyitni. Nagyonalút, szépet, minőségit, olyat, ami megmutatja a kulturális szokásokat és élménnyé formálja az étkezést. A tulajdonostársak 30 éve ismerik egymást, a gondolat, hogy egyszer legyen egy saját éttermük, mindig élő volt, de a fordulópontot az hozta, amikor megtalálták ezt a helyet. Beleszerettek az akkor meglehetősen rossz állapotban lévő, de központi kiadó helyiségbe, és belevátak a felújításba. Bilal Aslan, Bakir Selim, Korkut Cengiz, és Karabiyik Mehmet a sarkaiból is kiforgatták az eredeti üzlethelyiséget, és egy egyedülálló palotát varázsoltak belőle. 2021-ben pedig megnyílt a Türkiz, mely tradicionális török konyhát kínál, kortárs hozzáállással, profi itallappal és bárkínálattal.