A Recirquel Társulat minden egyes előadásával szintet lép, mégis, amit most hoznak, az olyan mértékű léptékváltás, ami még tőlük is meglepő. Új immerzív színházi produkciójuk a világ legnagyobb kulturális-szórakoztatóipari metropoliszai közé emeli Budapestet: ehhez hasonló élménnyel eddig csak New Yorkban, Londonban és Sanghajban találkozhatott a néző. Aki megmerítkezik a Walk My World univerzumában, az egyértelműen testet-lelket […]
A Recirquel Társulat minden egyes előadásával szintet lép, mégis, amit most hoznak, az olyan mértékű léptékváltás, ami még tőlük is meglepő. Új immerzív színházi produkciójuk a világ legnagyobb kulturális-szórakoztatóipari metropoliszai közé emeli Budapestet: ehhez hasonló élménnyel eddig csak New Yorkban, Londonban és Sanghajban találkozhatott a néző. Aki megmerítkezik a Walk My World univerzumában, az egyértelműen testet-lelket kicserélő élményt kap.
Istenek kezében Vági Bencével, a Recirquel Társulat művészeti vezetőjével új, immerzív produkciójuk, a Walk My World sajtópróbája után beszélgettünk a Millenárison: a premier november elején lesz, de az előadótér hangulata már most is magával ragadó: egyszerre veszélyes és szakrális, nosztalgikus és futurisztikus, zsigeri és éteri. „Ha lecsupaszítjuk, ez a történet semmi másról nem szól, mint hogy a sorsunk az istenek kezében van, és nem csak mi irányítjuk. Aeneas, Dido és az összes karakter az istenek által megálmodott sorsot követi, ahogy mi is sokszor úgy érezhetjük, hogy a sorsunkat vezetik. De az istenek is csak akkor figyelnek ránk, ha teszünk. Ha elkezdünk álmodni, és tenni az álmokért, azt az istenek meghallják, és elkezdenek összekapcsolódni szálak. Erre szépen rímel az előadással kapcsolatos élményem: a Walk My World címét nyolc éve írtam le egy papírra, máig megvan az e-mail, amiben átküldtem a díszlettervezőnknek, Iványi Árpádnak, hogy rajzoljunk rá pár skiccet. Nyolc éve bennem zakatolt ez az álom.
De én a Recirquel születése óta sosem nyúltam még konkrét történethez, és most sem nyúltam volna, ha nem talál meg engem a mű. Emlékszem, olvasgattam Joseph Campbelltől a mítosz hatalma című könyvet, amit nagyon szeretek, és egyszer csak bedobtak a fejembe egy szót: diverzum. Rákerestem erre a szóra az interneten, és kidobott egy Aeneas és Dido idézetet. Ismertem ugyan a művet, de sosem olvastam, amikor viszont ez a szó megjelent bennem, azonnal megrendeltem, és ahogy olvastam, elkezdtem látni, ahogy átalakul egy immerzív előadássá.”
Jól nevelt tigris a Tigre Basilicáé: amikor óvatos, akkor is színvonalasan az, de a legmélyebb nyomot az hagyja, amikor engedik odakapni egyet. Aktuális célpontunkhoz aznapi foglalással érkezünk péntek este, ennek sikeréből sejtjük, hogy az V. kerületben mostanság épülettömbönként más szabályok érvényesek. A Széchenyi tértől a Bazilikáig tartó aranyutcában, a Zrínyiben az olasz helyekről dőlnek ki az emberek, többnyire a magyarosak is […]
Jól nevelt tigris a Tigre Basilicáé: amikor óvatos, akkor is színvonalasan az, de a legmélyebb nyomot az hagyja, amikor engedik odakapni egyet.
Aktuális célpontunkhoz aznapi foglalással érkezünk péntek este, ennek sikeréből sejtjük, hogy az V. kerületben mostanság épülettömbönként más szabályok érvényesek. A Széchenyi tértől a Bazilikáig tartó aranyutcában, a Zrínyiben az olasz helyekről dőlnek ki az emberek, többnyire a magyarosak is kellemesen tele vannak, harmadik fajta pedig nincsen, de aztán két sarokkal arrébb, a Szent István tér Bajcsy-Zsilinszky út mellé eső ficakjában már focizni lehetne a sétálóutcában.
Először kintre telepszünk, a hatsávos út illatát még elkönyveljük urbánus bájnak, de amikor mellettünk rágyújtanak, inkább az impozáns beltérbe menekítjük a kölyköt. Amíg ezzel börleszkezünk, mindenki egységesen kimagaslóan kedves (végig így marad), hamar arra jutunk, hogy ha egy kicsit is érdekesen főznek a Tigre Basilicában, nem lesz, ami elrontsa az estét.
Márpedig a kicsitnél sokkal érdekesebben főznek: bátor vállalással nikkei, azaz perui–japán fúziós konyhát visznek, az előbbi alapanyagaival és az utóbbi precizitásával. Impozáns limonádék és – hogy magyar szál is legyen – citrusokkal pirított tökmag jön, majd figyelemre méltó tempóban a gyerek rántott húsa, vagány, héjas hasábbal és a könnyű, ropogós bunda alól kikandikáló ígéretesen sárgás csirkével. Ha a harsány konyhára kevésbé fogékony társasággal fújna ide valakit a szél, nyugodtan kérje ki neki a felnőtt verziót, nagyon jól fog járni vele.
Ahogy mi is az angolna tiraditóval, ami máris mutatja, milyen a hely, amikor elemében van: apróra vágott kovászos uborka, kapros zöldolaj, izgalmas, kesernyés siszólevelek, pirított kukorica és jalapeñoszeletek körítik a citrusos, csilis marinált halat. Csípős, friss és markánsan halas. Ez a Tigre style szekcióból jön, ahol van gyömbéres-szójás-csirkemájas gödöllői csirkecomb meg füstölt lazacos, medvehagyma-terméses lángos is.
Látatlanban azt gondolom, egyszer ezt az egész menüszekciót végig kellene enni, hiszen itt tudja az Arany Kaviárt, a Standot és a Pasztellt is megjáró séf, Pásztor Norbert a leghatásosabban megjeleníteni, milyen, amikor épp Budapesten, magyar kéz által és nem akárhol máshol valósul meg a dél-amerikai–japán fúzió. A sima étlap főételei eggyel biztonságibbak, mármint nem az ötödik kerületi átlaghoz, hanem a koncepcióhoz képest: a tonhalceviche, a marhatatár, a steakek azt jelzik, hogy figyeltek rá, legyenek ételek, amihez nem kell őrülten bevállalósnak lenni. Mi egyrészt tőkehalat kérünk – gondosan filézett és kellemesen elkészített darab, magában nekem kicsit pasztell, de ezt úgy is meg lehet fogalmazni, hogy hagyja érvényesülni az aji amarillo csilis, mangós szószt, ami csak annyira gyümölcsös, amennyire annak hallal még értelme van, annyira viszont igen.
A hozzá választott grillezett bébikukorica önmagában is édeskés, a mézes-csilis kezelés is ezt emeli ki – itt nem bántam volna egy drabálisabb szenior kukoricát, mert inkább az villan be róla, amaz milyen jó tud lenni csilivel és tejföllel. A házi kimcsis majonéz miatt a vele kínált polipon és sült krumplin egyaránt elmerengünk, de aztán inkább csak a mártást kóstoljuk meg külön – megérte, a gyerek krumplijából is lopunk hozzá, meg kanállal is esszük.
Az üvegtészta japchae azt a mutatványt tudja, amit a plázavokosok nem: hogy a tészta átveszi a szezámolajas, szójás szósz meg a szaft ízét, nem csak folyik rajta. Grillezett marhachuck és edamame bab játszanak benne, de tofus, csirkés vagy rákos is lehetne. Ugyan érdemben a bevásárlóközponti árak fölött van, de másik liga is, következő fokozatnak javasolható, ha az óvatosabb felnőtt barátok már készek a rántott húsnál messzebb nyújtózni.
A sorbetkínálatról gyors konzultációval kiderül, hogy a mizós, szezámos variációk valószínűleg felvonnák a gyerek szemöldökét. Fehércsokis dulce de lechét kérünk helyette. Rózsaszirup csordogál rajta, és néhány gránátalmaszem próbálja elérni, hogy ez így ne legyen túl tömény, sikertelenül – de aki nagyon édesszájú és csokipárti, annak lehet, hogy ez lesz a gyereknap.
Mire ide jutunk, szellősen telni kezdenek az asztalok. Ugyan kicsit félek, hogy a jókora beltér túlvállalás, de kívánom, hogy a Tigrének és remélt közönségének jöjjön be a megcélzott balansz. Örömteli jel volna, ha nem kéne a Tigrének is beolaszodnia.
Írta: Bagi LászlóKözreműködött: Fekete Emese és Gólya Ági A város, ahol a járókelők kezéhez elviteles kávéspohár vagy poroltó méretű termosz tapad. Gőzölgő csatornafedők, sárga közlekedési lámpák, piros exit feliratok. Sisakos ablaktisztító munkások, retró tűzoltóautók és iskolabuszok. A NYPD egyenruhái. Itt minden képkocka ismerős, és mégis minden változik. Egy sűrű hét rövid története. A kontraszt az első szó, ami […]
Míg a globális ellátási láncok válsága számos vállalatot térdre kényszerített a világjárvány idején, a HelloParks éppen e káosz közepette kezdett ipari és logisztikai megaparkok fejlesztésébe Budapest körül. A csapat mindössze néhány lelkes szakemberrel indult 2020-ban, mára pedig a világ legnagyobb raktárfejlesztőivel versenyez a magyar piacon. A pandémia idején felborultak az ellátási láncok, aminek következtében az […]
Ahogy a Botaniq Golfklub mellett Hatvanpuszta elterül, szinte ránehezedik a környékre, úgy telepedett rá a NER is a magyar gazdaságra. A rendszer kiépült, az uradalom szépül. Amikor egy politikus kézzel nyúl bele a termékek árazásába, közszolgának vagy vezérigazgatónak gondolja-e magát? NER I. Magántőkealap, Magyarország Zrt. Mi lesz ezzel a konglomerátummal és a kapcsolt vállalkozásaival, ha áprilisban a részvényesek elküldik a vezérigazgatót? Talán ez most a legizgalmasabb […]
A Budaörsi Halpiac, azaz a Fishmonger több mint halbolt. Palotás Péter nemcsak friss tengeri halat, rákot, polipot és kagylót árul, a tengeri alapanyagok mellett a halfogyasztás kultúráját is behozta Magyarországra. Emlékszem, mekkorát robbant 2011 decemberében a hír: olyan halbolt nyílt Budaörsön, hogy akár Triesztben is lehetne. A hazai gasztroforradalom hullámai azóta elültek, nem álmodik minden kifőzde bisztróhangulatról és Michelin-csillagról, de […]
Megszerzett egy jól bejáratott olasz ruhamárkát, belakta a magyarországi plázákat, és most a fiatal farmerviselők után a középkorú nőket is meghódítaná a Devergo görög tulajdonosa – Görög Zita segítségével. Thomas Psarogiannis Magyarországon született és tanult, ám a mai napig ingázik budapesti és görögországi otthona között. De gyermekeinek már azt mondja: akár asszimilálódhatnak is, ha már éppen átvenni készülnek a milliárdos családi […]