Senki sem akar otthon órákon át halat pikkelyezni és belezni

A Budaörsi Halpiac, azaz a Fishmonger több mint halbolt. Palotás Péter nemcsak friss tengeri halat, rákot, polipot és kagylót árul, a tengeri alapanyagok mellett a halfogyasztás kultúráját is behozta Magyarországra.

Emlékszem, mekkorát robbant 2011 decemberében a hír: olyan halbolt nyílt Budaörsön, hogy akár Triesztben is lehetne. A hazai gasztroforradalom hullámai azóta elültek, nem álmodik minden kifőzde bisztróhangulatról és Michelin-csillagról, de a Budaörsi Halpiac ma is biztos pont. Valójában már sokkal korábban is az volt, csak kevesen tudtak róla.


A vállalkozás mögött álló Palotás Péter kisgyerekkora óta szakács akart lenni, pedig akkor ennek a szakmának még nem volt olyan rock and roll híre, mint manapság. „A 90-es évek elején, ha egy társaságban megkérdezték, mivel foglalkozol, és azt válaszoltad, szakács vagy, az ciki volt – mondja Péter. – Legalábbis én mindig ezt éreztem.” Édesanyja este az ágyban zokogott, amikor kiderült, hogy a fia nem gimnáziumba, hanem szakmunkásképzőbe megy. Péter akkor megígérte, hogy le fog érettségizni. Tartotta a szavát, sőt azóta nemcsak lediplomázott, hanem doktori fokozatot is szerzett.