Hogyan lehet harminctól visszatekintve summázni egy életet? Kemény Zsófi író, slammer, zenész erre vállalkozik a Jurányi Házban az Egy életem produkcióval, és standupol az esküvője utáni autóbalesetéről, édesanyja gyereknevelés közben elhangzott mondatairól, amiket azóta sem felejtett el, szakmai példakép édesapjáról és újlipótvárosi identitásáról. Az előadás dramaturgja, Horváth Panna megnyugtatta, hogy kora ellenére igenis van elég története – […]
Hogyan lehet harminctól visszatekintve summázni egy életet? Kemény Zsófi író, slammer, zenész erre vállalkozik a Jurányi Házban az Egy életem produkcióval, és standupol az esküvője utáni autóbalesetéről, édesanyja gyereknevelés közben elhangzott mondatairól, amiket azóta sem felejtett el, szakmai példakép édesapjáról és újlipótvárosi identitásáról. Az előadás dramaturgja, Horváth Panna megnyugtatta, hogy kora ellenére igenis van elég története – és az interjúba is becsatlakozott.
Elsőre meglepő, hogy ennyire fiatalon, harmincévesen bevállaltad az Egy életem produkciót. Úgy érzed, van már elég muníciód? Kemény Zsófi: Lévai Balázs (az Egy életem sorozat ötletgazdája, producere – a szerk.) ötlete volt. Eddig nagymúltú, országosan ismert művészeket hívott be (Mucsi Zoltánt, Thuróczy Szabolcsot, Grecsó Krisztiánt, Szabó-Kimmel Tamást, Szinetár Dórát, Nagy Ervint és Borbély Alexandrát), de most azt találta ki, hogy nyit a Z generáció felé is.
Én is meglepődtem, hogyan lehet harminctól visszatekintve summázni az embernek az életét. Hogy fogok ennyiből egy egész estényi sztorit kifacsarni? Ezért hívtam fel Pannát, aki amellett, hogy dramaturg, úgynevezett színházcsináló is. Ő meg megnyugtatott, hogy van elég történetem.
Jól nevelt tigris a Tigre Basilicáé: amikor óvatos, akkor is színvonalasan az, de a legmélyebb nyomot az hagyja, amikor engedik odakapni egyet. Aktuális célpontunkhoz aznapi foglalással érkezünk péntek este, ennek sikeréből sejtjük, hogy az V. kerületben mostanság épülettömbönként más szabályok érvényesek. A Széchenyi tértől a Bazilikáig tartó aranyutcában, a Zrínyiben az olasz helyekről dőlnek ki az emberek, többnyire a magyarosak is […]
Jól nevelt tigris a Tigre Basilicáé: amikor óvatos, akkor is színvonalasan az, de a legmélyebb nyomot az hagyja, amikor engedik odakapni egyet.
Aktuális célpontunkhoz aznapi foglalással érkezünk péntek este, ennek sikeréből sejtjük, hogy az V. kerületben mostanság épülettömbönként más szabályok érvényesek. A Széchenyi tértől a Bazilikáig tartó aranyutcában, a Zrínyiben az olasz helyekről dőlnek ki az emberek, többnyire a magyarosak is kellemesen tele vannak, harmadik fajta pedig nincsen, de aztán két sarokkal arrébb, a Szent István tér Bajcsy-Zsilinszky út mellé eső ficakjában már focizni lehetne a sétálóutcában.
Először kintre telepszünk, a hatsávos út illatát még elkönyveljük urbánus bájnak, de amikor mellettünk rágyújtanak, inkább az impozáns beltérbe menekítjük a kölyköt. Amíg ezzel börleszkezünk, mindenki egységesen kimagaslóan kedves (végig így marad), hamar arra jutunk, hogy ha egy kicsit is érdekesen főznek a Tigre Basilicában, nem lesz, ami elrontsa az estét.
Márpedig a kicsitnél sokkal érdekesebben főznek: bátor vállalással nikkei, azaz perui–japán fúziós konyhát visznek, az előbbi alapanyagaival és az utóbbi precizitásával. Impozáns limonádék és – hogy magyar szál is legyen – citrusokkal pirított tökmag jön, majd figyelemre méltó tempóban a gyerek rántott húsa, vagány, héjas hasábbal és a könnyű, ropogós bunda alól kikandikáló ígéretesen sárgás csirkével. Ha a harsány konyhára kevésbé fogékony társasággal fújna ide valakit a szél, nyugodtan kérje ki neki a felnőtt verziót, nagyon jól fog járni vele.
Ahogy mi is az angolna tiraditóval, ami máris mutatja, milyen a hely, amikor elemében van: apróra vágott kovászos uborka, kapros zöldolaj, izgalmas, kesernyés siszólevelek, pirított kukorica és jalapeñoszeletek körítik a citrusos, csilis marinált halat. Csípős, friss és markánsan halas. Ez a Tigre style szekcióból jön, ahol van gyömbéres-szójás-csirkemájas gödöllői csirkecomb meg füstölt lazacos, medvehagyma-terméses lángos is.
Látatlanban azt gondolom, egyszer ezt az egész menüszekciót végig kellene enni, hiszen itt tudja az Arany Kaviárt, a Standot és a Pasztellt is megjáró séf, Pásztor Norbert a leghatásosabban megjeleníteni, milyen, amikor épp Budapesten, magyar kéz által és nem akárhol máshol valósul meg a dél-amerikai–japán fúzió. A sima étlap főételei eggyel biztonságibbak, mármint nem az ötödik kerületi átlaghoz, hanem a koncepcióhoz képest: a tonhalceviche, a marhatatár, a steakek azt jelzik, hogy figyeltek rá, legyenek ételek, amihez nem kell őrülten bevállalósnak lenni. Mi egyrészt tőkehalat kérünk – gondosan filézett és kellemesen elkészített darab, magában nekem kicsit pasztell, de ezt úgy is meg lehet fogalmazni, hogy hagyja érvényesülni az aji amarillo csilis, mangós szószt, ami csak annyira gyümölcsös, amennyire annak hallal még értelme van, annyira viszont igen.
A hozzá választott grillezett bébikukorica önmagában is édeskés, a mézes-csilis kezelés is ezt emeli ki – itt nem bántam volna egy drabálisabb szenior kukoricát, mert inkább az villan be róla, amaz milyen jó tud lenni csilivel és tejföllel. A házi kimcsis majonéz miatt a vele kínált polipon és sült krumplin egyaránt elmerengünk, de aztán inkább csak a mártást kóstoljuk meg külön – megérte, a gyerek krumplijából is lopunk hozzá, meg kanállal is esszük.
Az üvegtészta japchae azt a mutatványt tudja, amit a plázavokosok nem: hogy a tészta átveszi a szezámolajas, szójás szósz meg a szaft ízét, nem csak folyik rajta. Grillezett marhachuck és edamame bab játszanak benne, de tofus, csirkés vagy rákos is lehetne. Ugyan érdemben a bevásárlóközponti árak fölött van, de másik liga is, következő fokozatnak javasolható, ha az óvatosabb felnőtt barátok már készek a rántott húsnál messzebb nyújtózni.
A sorbetkínálatról gyors konzultációval kiderül, hogy a mizós, szezámos variációk valószínűleg felvonnák a gyerek szemöldökét. Fehércsokis dulce de lechét kérünk helyette. Rózsaszirup csordogál rajta, és néhány gránátalmaszem próbálja elérni, hogy ez így ne legyen túl tömény, sikertelenül – de aki nagyon édesszájú és csokipárti, annak lehet, hogy ez lesz a gyereknap.
Mire ide jutunk, szellősen telni kezdenek az asztalok. Ugyan kicsit félek, hogy a jókora beltér túlvállalás, de kívánom, hogy a Tigrének és remélt közönségének jöjjön be a megcélzott balansz. Örömteli jel volna, ha nem kéne a Tigrének is beolaszodnia.
Írta: Maurer KristófKözreműködött: G. Tóth Ilda, Lits Benedek, Vaszkó IvánIllusztráció: Fábri Zsuzsanna Megkockáztatom, hogy az utóbbi fél év több figyelmet generált a Margit körútnak és környékének, mint az előző évtizedek együttvéve. Ez annak függvényében különösen hihetetlen, hogy a pandémia után még szétgraffitizett, üres üzlethelyiségek adták a környék városképének zömét. A 2021-ben elstartoló önkormányzati Margit-negyed projekt sok szempontból gyógyírnak bizonyult, […]
Várhatóan a jövő év elején jön a magyar mozikba a Csendes barát, Enyedi Ildikó új filmje. A velencei és torontói premierek után itthon először a sellyei arborétumba hozták el, és a címszereplőnek, az ottani ginkgo bilobának is megmutatták. Ennek apropóján kérdeztük a rendezőt. Lassan negyven éve kutatod filmjeiddel: mi kell ahhoz, hogy megértsük egymást?Kis jóindulat. Ha sok minden titokban marad, az […]
Írta: Bagi LászlóKözreműködött: Fekete Emese és Gólya Ági A város, ahol a járókelők kezéhez elviteles kávéspohár vagy poroltó méretű termosz tapad. Gőzölgő csatornafedők, sárga közlekedési lámpák, piros exit feliratok. Sisakos ablaktisztító munkások, retró tűzoltóautók és iskolabuszok. A NYPD egyenruhái. Itt minden képkocka ismerős, és mégis minden változik. Egy sűrű hét rövid története. A kontraszt az első szó, ami […]
A Budaörsi Halpiac, azaz a Fishmonger több mint halbolt. Palotás Péter nemcsak friss tengeri halat, rákot, polipot és kagylót árul, a tengeri alapanyagok mellett a halfogyasztás kultúráját is behozta Magyarországra. Emlékszem, mekkorát robbant 2011 decemberében a hír: olyan halbolt nyílt Budaörsön, hogy akár Triesztben is lehetne. A hazai gasztroforradalom hullámai azóta elültek, nem álmodik minden kifőzde bisztróhangulatról és Michelin-csillagról, de […]