A szakmai önkéntességgel a vállalatok is profitálnak. Lemérték.
Egyik kollégánk az autistákat foglalkoztató KockaCsokinál dolgozott. Csokimanufaktúrájuk mellé egyúttal közösségi térként szolgáló kávézót is akartak nyitni. Ő sokéves bankos tapasztalatával átnézte az üzleti tervet, hogy pontos-e, vannak-e benne tartalékok, mindenre gondoltak-e a piaci elemzésben, jól számoltak-e a cash-flow-val.
A munkáját végezte – csak egy társadalmi vállalkozásnál segédkezett önkéntesként, ingyen.
A kávézó azóta megnyílt, a saját erő mellett egy nagy nemzetközi cég támogatását használták fel hozzá. Kollégánkkal a kapcsolat megmaradt, időnként kérnek tőle tanácsot, meghívják rendezvényekre, és küldenek neki csokit. Ő meg tanult abból, ahogyan az autista fiatalokkal megszervezik a munkát, s a módszereket, a vizuális eszközöket – például a színkódokat, formákat – azóta is használja tréningeken, projektekben.
Nagy Brigitta az összes magyar Michelin-csillagos étteremnek szállított mikrozöldségeket és ehető virágokkat. Most, hogy vevői bezártak, pihen egy picit, és tartósítással kísérletezget.
Zsázsa, sarkantyúvirág, sisó – Nagy Brigitta különleges mikrozöldségeinek és ehető virágainak nemcsak a nevük, de ízük is különleges. A zsázsa meglepően tormás, a sarkantyúvirág csípős, a sisóban keveredik az ánizs és a menta íze. Az ehető orchidea lényegében egy virágba öntött kígyóuborka, az azték édesfű fehér bogyója a sztíviánál ötszázszor édesebb, a sófű értelemszerűen sós. „Beveszed a szádba, elkezd folyni a nyálad, és mint a pattogós cukorkától, pezsegni fog a szád” – mondja Brigi. Elrágcsálom a sárga színű elektromos gombvirágot – és, a növény tényleg elektromosságot idéz.
A Mikrozöldség furgonja hetente kétszer szállított a magyar Michelin-csillagos éttermeknek, amíg azok a vírus miatt szünetre nem kényszerültek. „Ha a növényeket hat–nyolc fokon tároljuk, négy napig tökéletes minőségűek, egy hétig jók.” A cég, az éttermek és cukrászdák mellett csak viszonteladóknak szállít. Szerencsém volt, hogy végiglegelhettem a kertet.
A kertészeti technikumot végzett Brigi 2015-ben könyvelői állása mellett a Spoon étterem hétvégi kertészeként dolgozott, ő locsolta a növényeket. Egyszer arról beszélgetett a séffel, Pilók Attilával, hogy iszonyú drágák a Franciaországból rendelt mikrozöldségek, kellene egy magyar beszállító. Brigi nekiállt kísérletezgetni az édesapjától korábban kapott üvegházban. Kicsiben indult, óvatosan tapasztalta ki, kitől érdemes magot vásárolni, hány grammra vessenek. „Szájhagyomány útján terjedt a hírem, sosem kellett partnereket keresnem.”
Brigi ehető virágokat is nevel, a virágok darabára 15–150 forint. „A virág sokkal kézimunka-igényesebb, jóval kevesebben csinálják. Nekünk ez a nagyobb volumen, most körülbelül nyolcvan különböző fajtánk van.” Míg a virágok szerepe leginkább a díszítés, a mikrozöldségek intenzív ízük és vitamintartalmuk miatt is népszerű konyhai alapanyagok. Nem egyenlők a bébizöldséggel, esetükben még nem alakult ki belőlük termés. Tenyészidejük jóval rövidebb, mint a kifejlett növényeké, ezért sokat lehet belőlük egy szezonban termeszteni.
Brigiék nem permeteznek, a ládákat mindennap átnézik. Egyszer érte őket nagyobb kár, a tőzeglégy miatt egy üvegháznyi növényt kellett kidobniuk. Hamar kiheverték, bíznak benne, hogy ez most is így lesz. „Reméljük, hogy a nyár második felére visszatér az élet, és kinyitnak az éttermek, ezért hamarosan elkezdjük a tavaszi munkákat.” Brigi vett egy aszalógépet, és most azon kísérletezik, hogy a visszamondott virágokból tartósított terméket állítson elő.
Van egy csapat a Mastercard kötelékében, akik stratégiai tanácsadásra specializálódtak, ők a Mastercard Advisors. Az új budapesti központ – hub – mind az ügyfeleknek, mind a jelenlegei és jövőbeli kollégáknak egyedi lehetőségeket biztosít. A következő években pedig további fejlődés várható.
Egy életrajzi könyv az örök Audrey Hepburnről, egy kordokumentum Putyin országáról, japán szépirodalom, egy krimi, egy hangoskönyv, a friss közgazdasági Nobel-díjasok elméletei és egy váratlanul hiperaktuálissá váló történelmi bestseller. Hét könyvet ajánlunk.
A tyúktojás nemcsak a rántottasütéshez nélkülözhetetlen, hanem bizonyos oltóanyagok előállításához is. De az ilyen célra szánt tojást különleges körülmények közt, szigorú szabályok betartásával termelik. Magyarországon kizárólag a mohácsi Prophyl Kft. foglalkozik vele.
Erős termékpalettával, testre szabott megoldásokkal és az ágazat új trendjeinek folyamatos követésével a CIB Csoport elkötelezett és rugalmas partnerként támogatja az autóipar szereplőit.