Dr. Wille és a nők

Méretes, sötét magánautó, fehér ülésekkel – az úti cél egy 1830–1840 körül épült többszintes ház Moszkva elegáns városrészében, az udvarban féltucatnyi luxusverdával. Friedrich Wille a 2000-es évek elején nehezen talált taxit, amikor Moszkvában járt üzletelni, 2004 elején pedig fontos találkozóra volt hivatalos. Egy orosz oligarchához ment megbeszélésre, tőle várt segítséget, miután két éven át sikertelenül keresett osztrák manufaktúrájában készülő ékszereinek méltón elegáns helyen üzletet. Valahányszor rálelt egy alkalmasnak tűnő ingatlanra, amint ajánlatot tett, közölték vele, hogy valaki már elvitte előle a boltot. Még az sem segített, hogy néhány kudarcos próbálkozás után már a zsebében hordta a deal leütéséhez szükséges készpénzt.

Dr. Wille inkább látszik egyetemi történészprofesszornak, mint ékszerkereskedőnek.
Fotók: Orbital Strangers

„Akkoriban arrafelé kémeknek gondoltak minket, külföldieket, gyanúsak voltunk, inkább nem akartak velünk üzletelni” – meséli, hogy miért volt szükség egy igazán befolyásos ember közreműködésére.

Az oligarcha legalább húsz percet váratta, majd amint megérkezett, rögvest az órájára nézett, és közölte, hogy kevés ideje van, mert a szomszéd szobában az orosz kormány várja.