Egy kis észak-magyarországi falu melletti dombokon gyógynövények illata keveredik a juhokéval. Itt, a Keleméri Farmon gazdálkodik Balogh-Nagy Erzsébet, akinek Île-de-France fajtájú bárányaiért sorban állnak a csúcséttermek és a külföldi vásárlók.
„Ez nem fine dining. Ilyen egyszerű, jó minőségű alapanyagból készült ételeket kellene ennie mindenkinek hétköznap is. Az biztos, hogy nem lenne ennyi beteg” – mondja Balogh-Nagy Erzsébet, miközben a gőzölgő gombóclevesbe meríti kanalát. A birtokközpont tetején, a kúria épületében beszélgetünk. Dél van, a domboldalon legelésző juhokat is behajtották a hatalmas hodályba. Ők szénát ebédelnek.
A szlovák határ közelében, a gömöri dombok között járunk. Kissé elkoptatott jelző a háborítatlan, erre a vidékre ez mégis áll. Az Árpád-kor óta létező Kelemér falu középkori templomáról, pelikános szószékéről és egykori református lelkészéről egyaránt híres: két évig élt itt ugyanis Tompa Mihály, itt írta Rém Elek álnéven a szabadságharcról szóló allegorikus verseit. Na, meg báránykáiról! A környék gyógyfüves lankáin már évszázadokkal ezelőtt is juhok legelésztek, és ha nem lenne ott néhány villanypózna, most is képzelhetnénk magunkat a modern civilizáció előtti időbe. A faluhoz tartozó Széki-pusztán egykor háromszázan éltek a levéltári adatok tanúsága szerint, a szocializmus végére ebből nem sok maradt.
Zombori Zsolt tizenkilenc évnyi McDonald’s-menedzseri tapasztalatát fektette a családi kézműves hamburgerezőbe, de nem áll meg Nagykőrösön. Épp franchise-partnereket és befektetőket keres.
Európát is elérte a fűnyíróelv. Én voltam a legöregebb, akit akkor kirúgtak – meséli Zombori Zsolt, a ZHome Burger alapítója 2013-ról, amikor tizenkilenc év után elküldték a McDonald’stól. Zsolt operatív menedzser volt, kilenc étteremben felelt a marketingtől a büdzsé kialakításán át a beruházásokig mindenért.
A következő héten a Padthai Wokbar üzleti tanácsadója lett, de néhány hónap után úgy érezte, nem akar még egyszer ennyire elköteleződni egy cégnél. Aztán a nagykőrösi polgármesteri hivatalban helyezkedett el, a függetlenség felé vezető utat pedig a maga háza táján találta meg. Először csak hobbiszinten kísérletezett otthon kézműves hamburgerekkel, egyre több iskolai, óvodai rendezvényen jelent meg. A rengeteg pozitív visszajelzés után elkezdett hétvégenként az ismerősöknek házhoz szállítani.
2019 februárjában felesége és két egyetemista gyereke segítségével, körülbelül ötmillió forintból konyhává alakították a családi ház egyik használatlan helyiségét, hogy a főállásuk megőrzése mellett elindítsák a ZHome Burgert. Az októberi nyitás óta napi négy órában, heti öt napon működnek, kizárólag házhoz szállítással. Szerencséje volt ezzel a döntéssel: a járvány idején is nőni tudott a cég árbevétele, havonta körülbelül kilencszáz burgert visznek házhoz Nagykőrösön az egyre több törzsvendégüknek. „Például egy idős néninek, aki minden héten rendel tőlünk. Alig várja a szerdákat! Mindig elmondja: »A csudába, hogy hetvenhat évesen rászoktattatok a hamburgerre!«”
A ZHome burgereibe a Zombori család készíti a húspogácsát, a szószt, sőt a zsömlét is ők sütik hetente kétszer. „A zsömlénk egy hétig eláll úgy, hogy nincs benne tartósítószer. Amikor megpirítjuk, olyan, mintha most sült volna ki.” Zsolt szerint a titok a jó alapanyagarányokban rejlik – ehhez persze a megfelelő beszállítók is kellenek. Állandóan keresik őket, igyekeznek magyar termelőktől vásárolni.
„Felosztottuk, hogy ki mikor mit csinál. Az elején nagyon nehéz volt, hogy itt a nappaliban férj és apa vagyok, de tíz méterrel arrébb már főnök és tulajdonos” – mondja Zsolt, és közben Peter Leach családi vállalkozásokól szóló könyvét mutatja Zoomon. „Ezt mindenkinek odaadtam itthon. Most a lányom olvassa.”
Már nem sokáig maradnak négyen a vállalkozásban. Márciusban Zsolt megegyezett az első franchise-partnerével. Az üzlethelyiségek megvásárlásához, ahol beülős burgerezőket alakíthat ki, befektetőket keres. „Idén megalapítjuk a kft.-t. Később hat-hét franchise-együttműködést tervezek. Az még irányítható.”
ZOMBORI ZSOLT egyéni vállalkozó
Alapítás éve: 2019
Befektetett tőke: 4,1 millió forint
Árbevétel: (2019. október – 2020. április) 7,1 millió forint
Adózott eredmény: (2019. október – 2020. április) 2,5 millió forint
Az utóbbi harminc évben Elon Musk volt az egyetlen, aki megcsinálta a csodát, de már a Tesláról sem mondhatni, hogy fiatal startup. Új autómárkát elindítani és bevezetni manapság szinte lehetetlen, egy elszánt olasz tervező mégis kis szériában alkot, és eredeti modelleket álmodik.
Magyarországon ritkán hallható hírességekkel, irodalmi és filmes nagyágyúkkal készített interjúival már a rendszerváltás előtt nevet és ismertséget szerzett. Később milliókat ültetett a tévé elé lazán elmélyült beszélgetős műsoraival, közben világjáró dokumentumfilmjeivel nyitottságot és toleranciát tanított. Versenyszellem és törtetés nélkül lett az ország legkedveltebb televíziósa, de ha tükörbe néz, jó tíz éve már csak az írót látja, és ettől jobban érzi magát, mint leglátványosabb sikerei csúcsán. Egy ország ismeri a hangját és a gesztusait, ötven éve kérdez, felfedez és mesél, sikerkönyvek szerzőjeként sem fogy ki a történetekből. Új könyve ősszel jelenik meg, most beszél róla először.
„Különleges képességekkel nem rendelkezem. Inkább kitartó és szorgalmas vagyok, olyan, aki a körülmények hatására jobban kapaszkodik, mint a többiek” – mondja Karikó Katalin, akinek szabadalma alapján az egyik legígéretesebb, új típusú koronavírus elleni vakcinát már közel ezer emberen tesztelik Európában és az Egyesült Államokban. A 65 éves, most amerikai otthonában dolgozó, világszerte elismert biokémikus professzor szerint lesz hatásos vakcina, az viszont nem biztos, hogy a leghatásosabból kezdik majd el gyártani a legtöbbet.