A magyar GDP változása (százalék)

Nyáron két hónapig úgy tűnt, akár pesszimistának is bizonyulhatnak a magyar gazdaság hat–hét százalékos idei visszaeséséről szóló prognózisok. Ha egy hónappal korábban, augusztus végén készül ez az összefoglaló, az lett volna a fő mondás, hogy 2021 végére van esély elérni a 2019-es szintet. A járvány második hullámának bedurranásával azonban már nem az a kérdés, hogy nagyobb lesz-e a 2021-es visszapattanás a 20-as beomlásnál, hanem hogy megússza-e az ország újabb komolyabb, a gazdaságot is megütő lezárások nélkül.

A magyar tőzsde nyártól látványosan alulteljesítő lett, ahogy a forint is, ami lassan eléri a tavasszal megpingelt történelmi mélypontját. A hazai pénz gyengélkedése még nehezebb helyzetbe hozta a jegybankot, mert egyértelmű inflációs kockázatot hordoz.

Ha csak a felszínen maradunk, úgy tűnhet, fél éve nincs itt semmi látnivaló. Amikor márciusban berobbant Európában a koronajárvány, hamar kialakult az elemzői várakozások átlagaként az öt–hat százalékos idei magyar recesszióra vonatkozó várakozás. Akkoriban mindenki meghatározott egy optimista és egy pesszimista verziót, előbbinél a járvány gyors lefutását, utóbbinál kiújulását feltételezve.