Összeállította: Zsiborás Gergő, Gólya Ági és Knittel Martin

1.Bitrise
Pontszám: 90,3
Irodák: Budapest (HQ), San Francisco, Boston, London
Bevont tőke: 7,2 milliárd forint
Befektetők: Partech, Zobito, OpenOcean, Y Combinator, Fiedler Capital, Oktogon Ventures, Ashton Kutcher

A Bitrise egy mobilappfejlesztők munkáját automatizáló szolgáltatást fejleszt, olyan cégeket tudhat az ügyfelei között, mint a Mozilla, a Wise vagy a Careem. A járványhelyzet okozta lassulást belső építkezésre használták fel. Léptek egy hatalmasat is: a munkatársaknak felkínálták az örökös home office-t. „Remote cég vagyunk, még ha vannak is irodáink, megtanultuk, hogyan tudunk időzónákon keresztül hatékonyan együtt dolgozni” – mondta a Forbesnak korábban Birmacher Barnabás CEO. Az Accel Partners befektetőcég szerint a Bitrise ott van a top 100 európai és izraeli technológiai cég között. Idén újabb tőkebevonásra készülnek, ami valószínűleg húszmillió dollár felett, de százmillió dollár alatt lesz. Nagy növekedés előtt állnak, Ázsiára erősítenek.

2. Shapr3d
Pontszám: 89,6
Budapest
Bevont tőke: 3,7 milliárd forint
Befektetők: InReach Ventures, Point Nine Capital, Lifeline Ventures, Creandum, A3 Ventures, Speedinvest, Nico Wittenborn (Adjacent)

A 3D tervezőszoftvert fejlesztő startup kimaxolta az Apple-platformokat, most legalább olyan szintű hódításba kezdtek a Windows háza táján is. Több tízezer felhasználói visszajelzés alapján még hatékonyabbá teszik terméküket, és 2021-ben megháromszoroznák 1,3 milliárd forintos árbevételüket. Nemrég úgy hozták be a Calm és a Blinkist korai befektetőjét, Nico Wittenbornt, hogy nem is a tőkére volt elsődlegesen szükségük. A friss, 4,5 millió dolláros befektetés következő körben konvertálódik részvényekre, így „a Shapr­nek ez egy kiemelkedően kedvező deal” – mondta Csanády István alapító a Forbesnak.