Egy évvel ezelőtt vissza kellett vonnunk a januári számunkat az újságosoktól, mert egy ideiglenes bírósági határozat így rendelte el. A döntés, amit vitattunk, annyira meglepő volt, hogy az Associated Press tudósításában a fél amerikai és nyugat-európai sajtó is beszámolt róla. Az ideiglenes úgy ideiglenes, hogy a döntés a mai napig hatályos, így a Hell Magyarország tulajdonosainak adatait még csak nem is kezelhetjük. Ez azt jelenti, hogy nem számolhatjuk ki a cég értékét, és nem becsülhetjük meg ezen keresztül a tulajdonosok vagyonának azt a részét, amit a cégbírósági adatokból látunk. Az elmúlt egy évben ezer és ezer alkalommal emelték magyarok a szájukhoz a helles alumíniumdobozt, amit a cég részben állami támogatással gyárt. Ennek ellenére a tulajdonosok most is úgy gondolják, joguk van oly mértékben elzárkózni a nyilvánosságtól, hogy még egy kép nélküli szócikkben se szerepeljenek.
Hasznos ez a csata a Hell-lel, tiszta vizet öntünk a pohárba.
Nem csak mi nem értünk velük egyet. Az újságírók felé elfogultsággal nem vádolható Péterfalvi Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi Hivatal is egyértelműen kimondta tavalyi állásfoglalásában, hogy egy üzleti magazinnak még a GDPR világában is joga van listákat közzétenni a gazdaság szereplőiről. Hogy szigorú jogalkalmazóként azt is hozzátette, ehhez több GDPR-os egyeztetést kell folytatnunk a lista résztvevőivel, mint korábban tettük, nem meglepő. A NAIH nem tehet róla, hogy az Országgyűlés nem alkotott a sajtóra vonatkozó külön törvényt a GDPR alkalmazásáról, ahogy azt egyébként az európai szabályozás javasolja. Ebből a szempontból hasznos ez a csata a Hell-lel, legalább tiszta vizet öntünk a pohárba.
Ügyesen kell választani a Textúra étlaplottóján, és simán kijöhet egy otthon is csúcséttermi színvonalú előétel, a város egyik legjobb kiszállított húsétele vagy egy transzcendens desszert.
Hónapok óta kerülgettem a szállítós appban a Textúrát, Sárközi Ákos vezető séf és társai fiatalabbik éttermét. Nem azért, mert féltem, hogy fóliázott papírtányérban házhoz robogóztatva csalódás lesz (nincs ugyanis viszonyítási alapom). Hanem mert ők is a szállítósdi magyar comfort foodos vonalát kapták el, én viszont negyedik hónapja ugyanazon az ötven négyzetméteren pattogva nem arra vágyom, hogy korhelylevest és marhapörköltet rendeljek egy topkonyháról, hanem hogy zökkentsenek ki a nyamvadt karantén 119. napjából.
Azért a Textúra étlapján felvillannak ilyenek ígéretei, és az artisztikus disznósajtot idéző préselt csülök átbillent: ha nem ez a budapesti Wolt-univerzum legszebb előétele, akkor kíváncsian várom a linkeket. Az íze is nagyon rendben van, főleg a sötétebb, kollagénes részek játszanak össze jól a tormás aprított céklával, és ezt még azelőtt állapítjuk meg, hogy a tányér kétharmadának eltüntetése után össze nem áll bennünk, hogy az egyik levákuumozott zacskóban rejlő vörös, jelöletlen lé a fogás része lett volna. A céklamártás egyszerre elementárisan savas és izgalmasan fűszeres, földes – a maradék falatokat alapvetően tereli új irányba, és hosszan találgatjuk, hogy milyen gyümölcs meg fűszer lehet benne. Na, ilyenből volt 2020-ban túl kevés.
Préselt mangalicacsülök céklával és tormával
A zellerkrémleves máshogyan üdítő: eleve könnyű; zöldalma-darabkák és egy citrusos zöldolaj frissíti még inkább; és hát nem ez lett a bolygó első étele, aminek megártott, hogy teleszórták pirított fenyőmaggal. A csomboros töltött káposzta főhajtás az erdélyi séf, Puskás Csaba gyökerei előtt. Közszolgálatilag jelzem, hogy a jellegzetes zöldfűszeren túl a szabolcsi verzióban is megszokott füstölt húsos, paprikás ízvilágra kell számítani, nem a jóval lazább és szintén Erdélyhez kötődő, kovászolt káposztából építkező nyári töltött káposztára, amit én csodálatos gegnek találtam volna a végtelen keleti januárban. Ez a káposzta jobb házból való módon házias, a másik érdekesebben csengő főétel, a malaccsászár belugalencsével viszont nagy találat: remek állagú a grillezett paprikától édeskés hatású lencse, kiváló a roppanó bőr alatti, villával vágható hús.
Malaccsászár kápiás belugalencsével
Erdélyi töltött káposzta csomborral és tejföllel
A desszerteknél veszítjük el azt a játékot, hogy szerepelni fog-e ebben a tesztben a textúra szó. A túlzás nélkül éteri somlóiban leheletvékony kakaós karamellrács áll ki a sűrű tejszínhab-labdacsokból, a főzött vaníliakrémben hol házi kekszdarabkák, hol kakaós vagy keserűcsokis piskótafoltok jönnek szembe, közben ropognak a diódarabok. Hitetlenkedve esszük, hogy lehet-e tényleg minden kanál különböző egészen a tálka aljáig, de katartikus hitetlenkedés ez: Budapest feljebb kell, hogy menjen a boldogságindexben attól, hogy harminc perc alatt házhoz hoznak egy ilyet. A marcipántetejű Eszterházy – amiben szintén visszaköszön a vanília, de ezúttal egy egyszerre mézeskalácsos és kesernyés diókrémmel libikókázik – ezek után simán csak korrekt tud lenni.
Eszterházy-torta
Somlói galuska
Textúra: A rendelés időpontja: 2021. január 25.
Ezt ettük: Préselt mangalicacsülök céklával és tormával: 2200 Ft Zellerkrémleves: 1600 Ft Erdélyi töltött káposzta csomborral és tejföllel: 3000 Ft Malaccsászár kápiás belugalencsével: 3600 Ft Somlói galuska: 1900 Ft Eszterházy-torta: 1600 Ft Házi csalamádé: 500 Ft Összesen: 14 400 forint
Kalaus Valter a hazai ingatlanpiac szuperhős figurája: nappal a hazai ingatlantanácsadói piac jelentős szereplője, a VLK Cresa ügyvezetője, hajnalban versenyúszóként készül a legközelebbi kontinensviadalra. Sport nélkül nem tartana ott az üzleti életben sem, ahol ma, a VLK Cresával pedig a hazai piacon egyedülálló üzleti szemléletet képvisel sikerrel.
Nagy értékű, luxus ingatlanok, kastélyok, hotelek, irodaházak, ipari és fejlesztési területek értékesítésének szakértője a 20 éves City Cartel. A prémium belföldi és külföldi ingatlanokkal kiemelten foglalkozó országos és nemzetközi ingatlanközvetítő hálózat a piacvezetők között van szakmaiságával és profizmusával, miközben tudatosan megőrizte közvetlen, családias jellegét, ezért is olyan közkedvelt. A vállalkozás ügyvezetője, dr. Vincellér Zsuzsa szerint a sikerük alapja egy olyan bizalmi légkör megteremtése, amelyben minden ügyfél biztonságban van, és kiemeltnek érezheti magát.
Földbe állt a kiskereskedelmi ingatlanok piaca Budapesten, a belvárosban 25 százalékkal több a kiadó üzlet a tavalyinál. És ami a számok mögött van: két vállalkozás története Pesten és Óbudán – az egyik még kitart, a másik már feladta.