Kezdjük újra, újra lehet venni olcsón

„Az én modellem faék egyszerűségű: csak olcsón vásárolok. Ha valami nem az, nem veszem meg.” Jellinek Dániel foglalja össze így üzleti sikerének lényegét, amiből persze logikusan következik, hogy minden azon múlik, pontosan meg tudja-e határozni, hogy mi minősül olcsónak. Márpedig nála jobban valószínűleg senki se áraz az ingatlanpiacon. „Dicsekedett nekem egy ismerősöm, hogy eladott egy ingatlant a Jellineknek. Mondtam neki, hogy akkor te biztos rossz üzletet csináltál.” Ezt már a Balla Ingatlan tulajdonosa meséli. Balla Ákos két évtizede ismeri Jellineket, és többször is volt köztük üzleti kapcsolat, például értékbecslést végzett az alapjaiban kezelt ingatlanokra.


Lényegében akárkit kérdezhetünk az ingatlanpiacon, azt fogja mondani a fénysebességgel a magyar topmilliárdosok közé emelkedő üzletemberről, hogy rendkívül okos, elképesztő a munkabírása, és hogy az első milliárdjait nagyon megérdemelten szerezte. Aztán amikor a pályáját tekintve elérkezünk a 10-es évek közepéhez, elkezdenek megoszlani a vélemények. Egyre több olyan üzlete van az új nemzeti tőkésosztály prominenseivel, ami sokak szemét szúrja, barátait, ismerőseit pedig megosztja.


El kellett volna kerülnie a NER-t, vagy egy tehetséges üzletember ma Magyarországon nem tehet mást, mint megköti a maga kompromisszumait, hogy tovább mehessen a maga útján, vagy csak azért, hogy a piacon maradhasson? Mindenesetre sok jó ismerőjét, üzleti partnerét megkérdeztük, mindenki szívesen el is mondta a véleményét, dilemmáját, viszont névvel egyedül Balla Ákos vállalta ezt – igaz, az elmúlt évekkel kapcsolatban ő nem érezte magát kompetensnek.