Ezzel a névvel nem lehetünk túlságosan punkok

Jó, jó, hogy van ez a sok gyümölcsös sörkülönlegesség, de azért egy rendesen megkomlózott, cseh típusú ivósört is készíthetne már valamelyik kisüzemi sörfőzde, célozgatott egy blogbejegyzésben a kézművessör-reneszánsz egyik belső ellentmondására Marosvári László, becenevén Ogre (Aki találkozott már vele, nem csodálkozik az Ogre néven, amit amúgy maga adott magának.), a magyar sör­blogszféra törzskommentelője 2012-ben, a második Főzdefeszt után. Erre rögvest felhívta őt Simkó József, a Szent András Sörfőzde akkori tulajdonosa, és magyarázkodni kezdett, hogy mivel a nagyüzemek óriási mennyiségekben állítanak elő pilzeni típusú söröket, a piacon ilyesminek már nincs hely. Hacsak ők ketten nem tudnak kitalálni valami extrát, tette hozzá egy kis habozás után, ami mégis létjogosultságot adna egy újabb efféle alapsörnek. Mondjuk egy arcot, ami lehetne Ogre, aki eléggé ismert sörös körökben. Ogre azonnal Békésszentandráson termett, és miután összedugták a fejüket az ottani sörfőzőmesterekkel, meg is született a recept, abból pedig az Ogre söre nevű, erősen komlós, ízes pilzeni.

„Aztán mi átneveztük Ogre söréről szimplán Ogréra, mert egységesítettük a dizájnt. De szerencsére ennél komolyabb innovációink is voltak” – nevet Bukovinszky László, aki öt évvel idősebb bátyjával, Bélával 2013-ban vásárolta meg a Szent Andrást Simkó Józseftől, vagy ahogy ők emlegetik, Józsi bácsitól. Merthogy Józsi bácsi a nyugdíjhoz közeledve már nem érezte magát elég innovatívnak ahhoz, hogy helytálljon az akkoriban erősödő hazai sörforradalomban.

Annak idején amúgy is klasszikus kényszervállalkozásként jött létre a főzde, valamelyest erről árulkodik az Agro-Flott cégnév is. Miután ugyanis a rendszerváltást követően a mezőgazdasági talajjavító iparág tönkrement, mint munka nélkül maradt mélyépítő vállalkozó, Simkó József is kénytelen volt új megélhetés után nézni. Békés­szentandráson pedig éppen eladó volt a Rózsa Presszó, így barátjával, Rozsán Csongorral megvásárolták, és 1993-ban elkezdtek sört főzni az elkerített hátsó udvarban.

Ekkoriban irgalmatlan sörhiány volt az országban, a nagy szocialista söripari trösztök privatizációja nem ment elég gyorsan ahhoz, hogy a friss demokrácia sörigényét kielégítse, ezért bőven maradt hely a piacon a munkanélküliség elől menekülő magánvállalkozóknak. Csakhogy a több mint négyszáz frissen alakult kisipari főzde kilencvenkilenc százaléka értékelhetetlen termékeket készített, miután azt tűzték ki maguknak versenyfeladatul, hogy ki tud olcsóbban sört főzni. Nem csoda, hogy azok az első generációs kisüzemek maradtak talpon, ahol a tulajdonosok rájöttek, hogy nem árban kell a konglomerátumokkal versenyezni, hanem minőségben.

„Szoktunk vele büszkélkedni, hogy a miénk Magyarország legrégebbi kisüzemi sörfőzdéje, igaz, az 1993-as évszámmal csak itthon számítunk réginek: 93 végű főzdealapítási dátumok Belgiumban is vannak, csak 16 vagy 17 van az évszám elején” – nevet Béla. Szerinte a kisüzemi főzdék és a sörgyárak közt az a fő különbség, hogy míg náluk a sörfőző írja a receptet, addig a nagyüzemeknél a könyvelő.

A békésszentandrási Rózsa kertjében beszélgetünk, Béla közben oda-odaköszön a szombati főzdetúrára érkező sok-sok vendégnek. Mint jó gazda, maga kezdi a körbevezetést, persze Szent András Sörfőzde feliratú pólóban, rövidnadrágban, cseppet sem cégvezetősen. Aztán amikor egy frissen csapolt meggyes sör kíséretében beszélgetni kezdünk, hamar kiderül, hogy már jó húsz évvel ezelőtt is mindennap erre vitt az útja, akkor is, amikor még semmi köze sem volt a sörfőzéshez. A szembeszomszédba járt ugyanis udvarolni mostani feleségének – így történt, hogy egyre gyakrabban elegyedett szóba Józsi bácsival.

Agro-Flott Kft.

Alapítás Éve:
2013
(előtte, 1991-től bt. volt)
Tulajdonosok:
Bukovinszky Béla, Oláh Szilvia (Béla felesége), Oláh Györgyi (Béla sógornője), Treasury 123 Kft. (Bukovinszky László cége)
Létszám:
47 fő

Árbevétel
(millió forint):
2017
486,3
2018
541,3
2019
561,1
2020
513,6

Adózott eredmény
(millió forint):