Battonya és Nemesmedves között kicsit bizonytalan

A légkör elképesztően bonyolult – adja meg rögtön az egyszerű választ Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat Időjárás-előrejelző Osztályának vezető meteorológusa. A légköri folyamatokat leíró egyenletrendszer nem létezik egyértelmű megoldása, az eredményeket a nagy számítás­igény miatt hatalmas szuperszámítógépeken, akár néhány óra alatt, közelítéssel kapjuk meg. Ilyen módon létrejön egy nagy adag számhalmaz, amiből az előrejelző szakembernek ki kell hámoznia az adott térség időjárását meghatározó objektumokat. Mik ezek az objektumok? Légköri képződmények, például ciklonok, frontok, anticiklonok, mezőciklonok és így tovább, amelyek különböző tér- és időbeli skálán fejtik ki hatásukat.

Fontos, hogy milyen időtávra készítünk előrejelzést. Egy hónapra előre lehetetlen, legfeljebb annyit sejthetünk, hogy az átlagoshoz képest hidegebb-melegebb, csapadékosabb-szárazabb idő lehet. Rövidebb időtávra, egy-két napra pontosabbak az előrejelzések, csak az nem mindegy, milyen képződmény alakítja az időjárást: ha egy nagy térségű, mint például egy átvonuló front, ott pontosabbak lehetünk, ugyanakkor egy záporos, zivataros helyzetben kevésbé.

Egy Budapest méretű város esetében egyáltalán nem értelmezhető az a kérdés, hogy „fog-e esni az eső”. Erre a kérdésre ilyen időjárási helyzetben a korrekt válasz az, hogy „igen, eshet”.

„Amikor frontzónák, ciklonok alakítják időjárásunkat, nagyon számít, hogy pontosan hol helyezkednek el, hiszen kis területen nagyot változhatnak a légköri állapothatározók (hőmérséklet, légnyomás, csapadék stb.). Nem mindegy, hogy a ciklonoknak hol lesz a középpontjuk, mert ez kihat arra, hol lesz a csapadékzóna” – mondja Gaál.