Porfürdő, békagarázs, méhecskehotel

Növényzet
Az idősebb, vastag törzsű fák odúiban számos madárfaj tud költeni, az ágvillák is ideális fészkelőhelyek lehetnek. Fészekrakásra alkalmasak a sűrű bokrosok és az örökzöldek is – utóbbiakat különösen a pintyek szeretik, és már csak amiatt is praktikusak, mert télen jóval szélvédettebbek, mint a csupasz fák. A borostyánnal, vadszőlővel sem lövünk mellé: amellett, hogy ezek is alkalmasak fészkelőhelynek, télen táplálékot is adnak a madaraknak.

Madárodúk
Ha nincsenek a közelben vastag törzsű fák, érdemes mesterséges madárodúkat bevetni. Odút bármikor tehetünk ki a kertbe vagy az erkélyre, arra viszont oda kell figyelni, hogy minden költés után szedjük ki az elhasználódott fészekanyagot. Az odú télen védett éjszakázó hely is lehet, ebben az esetben a takarítást tavasz elején sem ússzuk meg.

Porfürdő
A madarak nemcsak a fürdéssel küzdenek a külső élősködők ellen, hanem hangyabolyba fekvéssel, nap- és porfürdővel is – utóbbiban mi is segíthetjük őket. Porfürdőt kellően finom szerkezetű talaj esetén úgy alakíthatunk ki, ha eltávolítjuk a növényzetet, és fellazítjuk a talajt, de az itatóhoz hasonlóan ebben az esetben is működnek a tálcák. Az itatót és a porfürdőt érdemes egymás mellett elhelyezni, mert vizes tollazattal hatékonyabb a porfürdő.