Ámulatba ejtő ütemben terjednek a napelemes rendszerek

Egyre több családi ház tetején pillanthatók meg a klasszikus, fekete panelek; egyre több vállalkozás csökkenti költségeit a segítségükkel. A technológia iránti kereslet meredeken emelkedik, az idén pedig az elérhető támogatások és hitelek miatt minden továbbinál nagyobb lehet a növekedés – mondta a Forbesnak Tóth András István, az E.ON Hungária Csoport megoldásértékesítési igazgatója, akit a napelemes piacon várható trendekről kérdeztünk.

Idén év eleje óta lehet pályázni az otthonfelújítási támogatásra, amit akár napelemes rendszer telepítésére is fel lehet használni. Mekkora a fellendülés ennek köszönhetően? Mi a tapasztalatuk? 

Számítottunk rá, hogy népszerű lesz a támogatás, de a kereslet valóban döbbenetes: az elmúlt időszakban minden második megrendelésünk az otthonfelújítási támogatás kapcsán érkezett, ráadásul földrajzilag is átalakult némileg a piac. Az elmúlt években ugyanis Közép-Magyarországon mérsékeltebb volt a felfutás, mint az ország többi részén, mivel ebben a régióban nem volt elérhető az ügyfelek számára kedvezményes hitel vagy támogatás a fejlesztésekhez. Az otthonfelújítási támogatásnál azonban ilyen megkötés nincs, így most pont az előző években kissé lemaradó közép-magyarországi térségben a legnagyobb az érdeklődés.