Szerkesztette: Gólya Ági
Írták: Bagi László, Bánáti Anna, Fekete Emese, Galavits Patrik, Gólya Ági, G. Tóth Ilda, Kis Judit, Melis Dóra, Topolay Gábor, Váradi Ibolya

Schiller Márk (26) (üzlet)
Stratégiai és marketingigazgató, Schiller Autó Család
„Az egész cégcsoport stratégiáját az én jövőképemre formáltuk át, ebben édesapám abszolút partner.” Márk még nem cégvezető, de már az előszobában áll: a közel huszonhét milliárd forintos forgalommal bíró Schiller Autó Család harmadik generációjaként hajtja végre a cég stratégiai irányvonalát, kommunikációját és üzemeltetését (teljes sztorijuk: Forbes 2021/1). Ő hozta be a cégcsoporthoz a digitalizációt és az állandó innovációs igényt, valamint azt a hozzáállást, hogy ne feladatokban, hanem célokban gondolkodjanak.

A Schillernél épp a második generációváltás zajlik, Márk annyira benne van a témában, hogy a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület elnökségi tagja, a szervezetben pont a generációváltással foglalkozik. „A generációk váltása nemcsak nálunk, de globálisan is komoly probléma.” A családi vállalattal nagyívű tervei vannak. Középtávon Magyarország legmegbízhatóbb, piacvezető szolgáltatójává tenné a céget, hosszabb távon a külföldi terjeszkedés gondolatával kacérkodik. De ezek még csak tervek, Márk távlati gondolkodását és dinamikáját meg kellett szokniuk a munkatársaknak, de ahogy nevetve mondja: „Azért igyekszem figyelni, hogy ne legyek túl sok.”

Mészáros Blanka (30) (kultúra)
Színész
Gyerekkori álma volt, hogy színész legyen, de attól tartott, nem jut be a főiskolára, így a gimnázium utolsó éveiben elkezdett egészségügyi pályára is készülni. Végül pedagógus édesanyja adta be helyette a felvételi jelentkezést a Színművészetire, aztán az első és második rostára is elkísérte. Azonnal felvették. Végül – az osztályból egyedül – a Katona József Színházba szerződött Ascher Tamás hívására, és már a gyakorlati évében, 2015 tavaszán Goethe Faustjában játszhatott.

„Szeretek nagy felelősséggel lenni a színpadon, sokkal jobb, mint három-négy rövid jelenetre beszaladni” – mondja. Innentől sorra megtalálták a főszerepek, meg persze a díjak is. Jeanne d’Arc alakításáért például a POSZT-on a legjobb 30 év alatti színésznő, valamint a színikritikusok díját is elnyerte. „Azért volt időszak, hogy a sok feladat súlyától megviselődtem, de amikor felmentem a színpadra, és minden szem rám szegeződött, hatalmas energiát kaptam, mert éreztem, hogy hatással vagyok az emberekre.” Tavaly ősszel átszerződött a Radnótiba, azt mondja, azt érezte, mennie kell, hogy tovább töltődjön. „Az én hűségem és tiszteletem nem azon múlik, hogy mennyi ideig maradok egy társulat tagja. Ebben a kietlen időszakban az egész szakmával kell érezni az összetartozást.”

Török Dávid (24) (üzlet)
Etikus hekker, alapító, társtulajdonos, CTO,
Zero IT Lab
Tizenkét évesen kedvenc könyvei webes adatbáziskezelésről, programozásról és arról szóltak, hogy hogyan törjünk fel weboldalakat, ma főállású IT biztonsági szakértő a cégében olyan ügyfelekkel, mint a Generali, az Allianz, a LogMeIn vagy az amerikai játékfejlesztő Riot Games. Minden tudását autodidakta úton szerezte meg. Gimnázium mellett főleg számítógépes játékok biztonsági kérdései érdekelték, első 3300 dolláros keresetét 18 évesen a League of Legends hibáinak detektálásáért kapta a Riot Gamestől. A Santa Monica-i cég három éve állást is ajánlott neki, miután egy hibájukat kihasználva akár százmillió számítógép felett vehette volna át a hatalmat, de vállalkozása miatt erre nemet mondott.

Az iskolarendszerektől ma is ódzkodik („azért nem megyek egyetemre, mert tanulni szeretnék”), de tudása a BME Crysys Laborjának is meggyőző, így évek óta segíti és mentorálja a hekkertanoncokat. A home office neki nem szokatlan, de már nagyon vágyik a háromnapos Las Vegas-i Def Con hekkerkonferenciára és versenyre, amelynek világdöntőjére már kétszer is kijutott a magyar csapattal.