Csülökpörköltdrive

Már megint baj van velem? – kiáltott fel a legenda szerint Kern András, amikor jó tíz évvel ezelőtt szórakozottságból cigarettával a szájában akart belépni az M7 Bistro nemdohányzó önkiszolgáló részébe, ahol rögvest szembe találta magát a szigorú tulajjal. Egy korábbi látogatásakor egyszer már megállították, amikor a kutyáját próbálta bevinni, a tiltás ellenére. A végletekig szabálykövető Szakály Antalnak már akkor sem lágyult el a szíve a színész profin előadott indoklásától, miszerint kutyája annyira pici, hogy szinte nem is kutya. Kern a kétszeri ejnye-bejnye ellenére törzsvendég lett, az ebédidőben rendszeresen az asztalok közt cirkáló idősebb Szakály vele is sokszor kedélyesen elbeszélgetett, éppúgy, mint más kedvenc vendégeivel, például Kulka Jánossal, Zoránnal vagy az azóta elhunyt Somló Tamással és Bálint gazdával.

Ma már a Szakály család harmadik vendéglátós generációja, Attila vezeti az azóta több átalakításon átesett M7 Bistrót. Kern András például a két szabályszegést két különböző épületben követhette volna el, 2009-ben ugyanis nagyobb helyre, a régi szomszédságába költözött át az étterem, és Fehérvárról Albaparkra keresztelték át. Attila éppen ekkor írta diplomamunkáját a Vendéglátóipari Főiskolán, és a szóbeli védésen élőben bekapcsolta a bekamerázott építkezést a laptopjáról. A tanárok gratuláltak is neki: végre valaki, aki nem csak az elméletet tanulja, sőt jó gazdaként tanulás közben is rajta tartja a szemét az építkezésen. „Később, amikor szakmai útra mentek arrafelé, be is ugrottak, hogy megnézzék az éttermünket.” Attila tényleg azért iratkozott be sokévnyi újságírás után a főiskolára, hogy kitanulja a szakmát. Édesapja ekkoriban, hatvan fölött már erősen pedzegette, hogy átadná a stafétát.

Péntekenként hatalmas fehér húsosládákból pucoltuk a több tíz kiló virslit a virslis rolóhoz.

A cégvezetés igen, ám a szigor és a következetesség csöppet sem változott. Attila a megtestesült komoly üzletember, szemüvegben, kék ingben, és kérdéseimre Excel-táblákat, grafikonokat ránt elő. Húsz évre előre készít üzleti tervet, és amikor tavaly kitört a járvány, azonnal számolni kezdett, hogy lássa, mire kell felkészülniük. 1993 óta tagja a Mensa HungarIQa szervezetnek, a magas IQ tapasztalatai szerint arra jó, hogy több infót tud gyorsan szintetizálni az ember, és jobb eredményű következtetést tud belőlük levonni. Idén indul is a szervezet májusi elnökválasztásán, azt mondja, a járvány a Mensának sem tett jót, és vezetői tapasztalataival, illetve válságmenedzserként segíteni tud az újraindításban.