A többedik tulajdonosi és sokadik konyhai virágzását élő Olimpia először elviteles grillbüfének értelmezte magát újra a tavalyi karanténokban, aztán szerencsére visszatértek az ár-érték-izgalom vonalon bajnok ebédmenüik is. Végül úgy tűnik, januárra elért a megfelelő fázisba a még mindig ki nem nyitás meggyászolása, mert előrendelés mellett az étterem kultikus, fúziós, sokfogásos vacsoramenüjét is lefordították az elviteles univerzum nyelvére.
Már legutóbb is írtam, hogy szerintem a karanténhajlékokba nem az viszi el a fényt, ha a híres szakács megmutatja, hogy ő is tud palóclevest dobozolni, mint a Don Pepe; hanem amikor szokatlan, egyedi, régi életünket idéző, védjegyszerű dolgok jönnek házhoz, olyan élmények (lecsupaszítva az ételre), amik végtelen idővel és kedvvel sem sikerülnének otthon.
Például nem készítenénk kis teasütemény formájú kacsamájtorchont töpörtyűmorzsával és vicces uborkasaláta képében feltálalt marinált zöldalmával. A hideg előételből egyből két, az egész estére nézve fontos dolog kiderül: hogy az Olimpiában sikerrel próbáltak szívderítően szépen tálalni az egyébként szomorú standard, vékony elviteles dobozkákba (ha nem fotózunk, én simán kiettem volna dobozból minden másodikat ahelyett, hogy tányérra költöztetjük); és hogy a magukban esetleg talányosabb alkotóelemek összekóstolva nyernek értelmet, mint itt az alma, a töpörtyű meg a dermedt máj.
Kacsamájtorchon töpörtyűmorzsával, marinált zöldalmával
A zellervelouté is azt demonstrálja, hogy okkal létezik az étterem mint intézmény: hiába készülnek egész télen minden második otthonban krémlevesek, nem automatikus, hogy a zeller meg a tejszín együtt átlényegülnek. Az sem, hogy apró narancs- és alig hőkezelt lazackockák kerüljenek bele, pedig ez is jó összhang, és a leves a szokatlan betétekkel a végéig érdekes tud maradni. Még mindig van egy előétel: a garnéla kocshudzsanggal (koreai csilipasztával) és citrusokkal megszórt karfiolszilánkokkal meg villával vágható sült karfiolokkal jött, és a csilis karfiol meg az éppen hogy átlangyosított rákok együtt megint csak sokkal többek, mint külön-külön.
Garnéla kocshudzsanggal (koreai csilipasztával) és citrusokkal megszórt karfiolszilánkokkal
Mire ideérünk az öt fogásban, kimondjuk, hogy ezt innen nagyon nehéz lenne elrontani, viszont az is sejthető, hogy főételméretben nem lehet ilyen izgalmasnak maradni. Nevezett főétel egy kacsacomb portóis-aszaltmeggyes-currys káposztával (sorrendben a portói, aztán a meggyek érződnek, a curryt csak olvassuk, de működik a köret) és egy kis póréhagymás törtburgonya-koronggal (az étlapon még relish, de ezt megint csak az étlapról tudjuk, a savak hozzánk már nem érkeznek meg). A kacsacomb egy jó kacsacomb, nem több, nem kevesebb – azzal együtt, hogy ropogós bőrű kacsacombot kiszállítani lehetetlen. Még úgy is törvényszerűen újragőzölte magát a dobozban, mire eljutott hozzánk, hogy az Olimpia saját futára nagyon vigyázott, hogy a kompozíciókat ne rázza össze.
Kacsacomb portóis-aszaltmeggyes-currys káposztával
Jön a desszert, és aki eddig tanakodott, hogy neki való dologról olvas-e, most egyértelműen el fogja tudni dönteni. A céklával díszített, könnyű tormás habbal borított, csak az alaprétegében édes jókora tarte-on én nagyon vigyorgok, a kóstolótárs, aki nem memorizálta a menülapot, elsőre hátrahőköl, aztán tűnődve majszolja. (A szerdától szombatig szállított vacsoramenü egyébként hetente változik, a korábbi menüsorokon kevésbé punk desszerteket láttam.)
Céklával díszített, könnyű tormás habbal borított tarte
Az Olimpia vacsoramenüje nem átlagos hétköznapra való: remekül végigkísér egy olyan karanténrandit, ahol az ételre és egymásra is van miért figyelni. Az már csak tormás hab a tortán, hogy a tarte alapját és a portóis káposztát leszámítva mintha direkt low carb lenne a menü, azaz lényegében büntetlenül lehet végig érdekes dolgokkal igen kellemesen jóllakni. Az étteremcsinálók most ne figyeljenek ide, nehogy a szívükhöz kapjanak, de nekem évente egy-kétszer még hiányozni is fog, ha újranyit a világ, hogy egy ilyen vacsorát (ahol a doboznyitogatáson kívül egy fűszálat nem tettünk keresztbe, semmi lepirítás, otthon befejezés, szószkeresgélés a szatyorban) ki lehessen rendelni a konyhánkba.
Olimpia Étterem
Budapest VII., Alpár utca 5.
A rendelés időpontja:
2021. február 19.
Két ötfogásos menüsor:
23 980
Kiszállítás (belváros):
1000
Összesen:
24 980 forint
A szerző a Kreatív főszerkesztője.