A bezárkózás itt elképzelhetetlen

„Akkor nőttem fel igazán, amikor pénteken azt mondták a kórházban: a hét végén eldől, édesanyám szervezete képes-e leküzdeni a vírust. Az ember sokáig azt gondolja, hogy a szülei örökké élnek, amíg nem jön egy ilyen sokkoló mondat” – meséli személyes történetét a 27 éves Bitó-Balogh Zsanett, a Nagykállói Romák Érdekvédelmi Szervezetének közösségszervezője. Ő és családja novemberben kapta el a Covidot, egyedül az akkor 11 hónapos kisfia, Denisz nem betegedett meg. A rokonságba tartozott Balogh Lajos, Paci, a józsefvárosi képviselő is – halála megrázta a nagykállói roma közösséget. Zsanett 49 éves édesanyja, aki autoimmun betegsége miatt különösen veszélyeztetett volt, kórházba került, és egy hajszálon múlt az élete. Szerencsére jól reagált a gyógyszerekre, és az utolsó pillanatban megúszta a lélegeztetőgépet. De még mindig harmatgyenge és szteroidokat szed, holott már december közepén hazamehetett. A gyógyszerek, amiket felírtak neki, több mint húszezer forintba kerültek – környékbeli sorstársaival együtt segítség nélkül nem is tudta volna kiváltani őket.

ADAKOZOL?
Minden hónapban írunk egy szervezetről, amit szerintünk érdemes támogatni. Miért teszünk így? Mert Magyar­országon kevesen élnek jól (a jól élők közül sokan olvassák a Forbest), de nagyon sokan küzdenek mindennap. Ez így igazságtalan, és mindenkinek van egy kis felelőssége benne.


Nagykálló lakosságának mintegy tizenkét százaléka roma, három szegregátumban összesen 1200-an élnek. Zsanett és családja a Gödrök nevű telepen lakik, két generáció együtt, egy házban. Körülöttük sokan megbetegedtek, és csak súlyosbította a helyzetet, hogy nem is mindig ismerték fel a tüneteket, így megállíthatatlanul terjedt a fertőzés.
„Mi voltunk az első csoport az országban, akik felmérték, milyen hatással lesz a járvány a szegregátumokra” – mondja Zsanett, aki egy éve dolgozik mint helyi közösségszervező, és lényegében a Civil Kollégium Alapítványtól (CKA) kapja a fizetését, valamint a szakmai és mentori segítséget. A felmérésből az derült ki, hogy a romák körében sokan egész életükben nem szedtek vitaminokat, nagyon egyoldalúan táplálkoznak, gyümölcsöt alig fogyasztanak, és egyáltalán nem voltak élelmiszer-tartalékaik.