Csókolom, én szeretem a szüleimet

Kevés hétköznapibb dolgot tudok elképzelni a mosogatószivacsnál. Házimunkához szükséges alapkellék, amit nem feltétlen kedvtelésből, de megvesz az ember. Persze akkor már a fémdörzsi is kötelező elem, hiszen mivel mással szednénk le az edényekre száradt ételmaradékot? Ehhez képest a Bonusnál tett látogatásom után már olyan filozófiai részletkérdéseken töröm a fejem, mint hogy miért éppen fémdörzsit használok erre a célra, és miért nem súrolókefét? Milyen színű szivacs tetszene legjobban?

A Bonus története szorosan összefonódik Siklóssal, Baranya megyével és tulajdonképpen Horvátországgal is. A harkányi fürdőben kezdődött minden. A tősgyökeres siklósi családból származó Botos István a 80-as években itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Ivankával. A házaspár sokat ingázott Botosék siklósi háza és Ivanka horvát családja között, István gyakran segédkezett apósának a kőművesmunkákban. Csakhamar a határ innenső oldalán lett szükség erre a tudásra, a 90-es évek elején a délszláv háború elől a család horvát ága néhány évre a siklósi házba költözött, a többgenerációssá bővült lakhelyre ráfért a bővítés.


A horvát rokonok hat évvel később, a veszély elmúltával hazamentek, de csakhamar ismét kellettek a ház üres helyiségei. Addigra István már a környék vegyesboltjainak terített árut, például az akkor újdonságnak számító Felix ketchuppal házalt. Munkája közben új piaci lehetőséget fedezett fel. „Disznóvágásokon nagyon nagy igény volt súrolóeszközre, jellemzően fémdörzsire. Ehhez akkor nem lehetett nagy mennyiségben hozzájutni, innen jött az ötlet, hogy akkor jó lenne előállítani” – meséli Botos Andrej, az alapító fia, a Bonus marketingmenedzsere.
A családfőnek gépészmérnöki végzettsége nem, érdeklődése annál inkább volt, így végül terveztetett egy fémdörzsikötő gépet, ami el is kezdett működni – kezdetben a siklósi családi házban. Andrej ekkor hatéves volt: „Úgy maradt meg az emlékeimben, hogy van egy bácsi lenn a szuterénben, aki alszik (Imre bácsi, a gépek felügyeletére felvett alkalmazott – a szerk.), és közben mennek az olajos gépek.” Az első csomagológép beszerzése után el kellett keresztelni a márkát. „Édesapám fejéből kipattant, hogy a latinban a bonus jelenti a jót.” A szuterént hamar kinőtték, előbb egy siklósi bérleménybe költöztek, majd 2006-ban hitelből megvásároltak egy régi fatelepet a városban, ahol fokozatosan kiépítették székhelyüket.