Addigra teljesen úgy voltam vele, hogy én fél éve kvázi feleslegesen tornázgatok otthon. Úgysem látszik rajtam. Merthogy közben nem különösebben figyeltem arra, mit eszem, az édességek is sokszor elcsábítottak, de azért heti háromszor kigurítottam a tornaszőnyeget, ha máskor nem volt időm, este tízkor. „A normális étrend már elúszott, de a tornát azért toljuk végig becsülettel” – gondoltam. […]
Addigra teljesen úgy voltam vele, hogy én fél éve kvázi feleslegesen tornázgatok otthon. Úgysem látszik rajtam. Merthogy közben nem különösebben figyeltem arra, mit eszem, az édességek is sokszor elcsábítottak, de azért heti háromszor kigurítottam a tornaszőnyeget, ha máskor nem volt időm, este tízkor. „A normális étrend már elúszott, de a tornát azért toljuk végig becsülettel” – gondoltam. Aztán pont fel „kellett” venni a fürdőruhát július elején, amikor elhangzott mellettem a mondat, hogy „te azért kipattintottad magad”. Néztem kikerekedett szemekkel, hogy mi van? Akkor jöttem rá, hogy – bár pontosan tudom, honnan, mennyit és hogyan lehetne még lefaragni – nagyon is csináltam valamit a korábbi hónapokban. A rendszeres mozgás meglátszik, a hiánya (jött a nyár és a lazaság, na meg persze a fagyi) pedig nagyon is érződik. Utóbbit akkor vettem észre, amikor a szokásos napi tízperces sétához legalább tizenöt perc kellett, és a végén nemcsak a negyvenfokos meleg miatt lihegtem.
Kádár-Papp Nóri, a Gyerünk, anyukám! mozgalom és ma már vállalkozás alapítója is lihegve érkezett meg a Margitszigeti nagyrétre 2014 tavaszán. Gyerekkorában versenysportoló volt, viszont az akkor háromgyermekes anya épp húsz kiló súlyfelesleggel küzdött, és egészen addig azt várta, hogy valaki megmentse. Azon a napon viszont kézbe vette az irányítást, és ikreivel a babakocsiban elindult mozogni. Nemcsak egyszer, sokszor.
Aztán kiderült, hogy annyira inspirálóan hat más, hasonló helyzetben lévő anyákra, hogy végül is ebből nőtte ki magát a Gyerünk, anyukám!, ami mára több százmilliós vállalkozás, és különböző edzésprogramokat kínál előfizetéses rendszerben. Nóri azt mondja, szakmailag sok mindenki oké rajtuk kívül is, de ők közösséget is szerveznek mellé. Olyat, hogy neki tényleg elhiszik a nők, hogy be lehet vezetni a rendszeres mozgást a mindennapi rohanásba.
Új kedvenc hellyel gazdagodhat a Balaton-felvidék – mármint azoknak, akiknek az étel másodlagos.
Balatonfüred fölött kettővel járunk a Pécselyi-medencében: a szőlősi hegyről parádés a panoráma a közbülső dombokra meg a tóra, még úgy is, hogy a magasfeszültségű távvezetéket a látkép közepéről érdemes gondolatban kitakarni. Mostanság önmagában ennyire is meg szoktak próbálni helyeket alapozni, de a Picit más üzemeltetői ennél régebbi motorosok: az egykori Papok borozóját megújítva teljes északi parti viszonylatban is kiemelkedő játszóteret emeltek, az étkezőterasz alatt meg egy kisebb kiszögellésen tucatnyi napágy sorakozik. Jön még ehhez egy kilencven százalékban nullkilométeres (füredi, szőlősi, pécselyi) borlap, a sör fehérvári és kraft (Hübris), van gin & tonic balatoni ginből, megátalkodottaknak proseccók.
Mindezekből már össze is lehet rakni egy elég jól viselhető pár órás baráti, páros, illetve családi tartózkodást. Ahogy a fiatal, szívélyes felszolgálók is jól viselnek mindent: azt is, amikor a gyerek a szívószállal matatva elejti és összetöri a kövön az üvegpoharat, meg azt is, amikor udvartartásával felvonul a környék vasárnap délutáni ügyeletes donja, bal csuklóján Rolexszel, a jobbon Apple Watchcsal és torkában a mindkettőnek megfelelő láthatóságot szavatoló társalkodási hangerővel.
Bámulni érdemes panoráma ide vagy oda, a Picit mást jól láthatóan, szokatlan tempóban és ügyesen szervezetten pörgetik. Olyannyira, hogy tíz percnél többet nem várunk se előételre, levesre meg gyerektésztára, se a végén kirendelt desszertre, így többször is eljátszhatjuk, hogy mire leérünk a játszótérhez, már lehet is indulni vissza az asztalhoz. Talán ez a tempó lehet annak a hátterében is, hogy míg a Picit más manufaktúrának definiálja magát, és újragondolt fogásokat ígér, ezek inkább szép kerámiákra szépen újratálalt fogások. Többségükből hiányzik valami ahhoz, hogy a helyiekből verbuvált pincércsapat beszédéhez hasonlóan ízesek legyenek. A tatárhoz kínált szarvasgombás makaron jó geg, még csak nem is túlzó, ellenben a húst pépesre darálták, és addig pácolták-fűszerezték, amíg a nyers marhaíz teljesen elveszett belőle. Ez azoknak lesz jó hír, akik nem (vagy évtizedekkel ezelőtti magyar iterációjában, tehát megint csak: nem) szeretik a tatárt. A kemencés marhapofagulyás leve jó ízű, azon az áron, hogy a beltartalma, élén a hússal, kicsit szétfőtt. Hasonló a helyzet a kölyöknek kért bolognai tésztájával, ami pedig amúgy házi lehet, és a szósz, az remek rajta.
A fogas, hiába hagyomány a tó körül, mindenütt nehéz ügy. Amióta csakis horgászok foghatnak a tóból, tehát onnan éttermet ellátni nem lehet, mindenki importra szorul belőle. Az eleve elég diszkrét halíz az esetek többségében fagyasztott eredettől tovább halványodik, itt is ez történhetett, és formabontó módon nem is a filék bőrös oldala van lepirítva, ami mögött azonos logisztikai-technológiai okok (fagyasztás-felengedés) sejlenek fel. A borsós rizottó krémes, az ígért borsótextúrákat és parmezánmorzsát viszont nem sikerül felfedezni a tányéron. A kacsamellet kísérő diós nudli jó köretötlet, ahogy az íze is az, csak kissé tömörre sikerült, a pecsenyelé viszont inkább sült gyümölcsös irányba megy el, és ezt a hatást erősítik az almachutney-pöttyök meg a porított málna is. De főképp: a mell a szélvészgyors tálalás mellett is túlvágtatott a rózsaszínen, miközben a bőr alól nem olvadt ki sütéskor a zsírréteg, ettől aztán ennek a kulcselemnek nem kellemes az összhatása.
Választott desszertünk mákos guba meggyes-málnás sorbet-val. A sorbet könnyed, a formailag hagyományőrző gubáról viszont sem ez, sem a mákosság nemigen mondható el: uralja a rászórt porcukor és a guba szélére kapatott karamellréteg, amin a fanyar bogyós gyümölcsök sem tudnak sokat oldani. Ellenben a számla így, 2022 nyarának végén egész visszafogott.
Picit más
Balatonszőlős
A teszt időpontja:
2022. augusztus 14.
Ezt ettük:
Tatár, makaron, kapri:
3890
Marhapofagulyás:
2590
Bolognai:
1990
Fogassteak, rizottó:
5790
Kacsamell, diós nudli:
5590
Mákos guba:
1990
Egy üveg szűrt víz:
800
Ristretto:
690
Szervizdíj:
2770
Összesen:
26 100 forint
Írta: Orbán Krisztián Elmennél tanácsadónak, ha rendszerint járadékvadászokat kellene segítened? Lennél menedzser, ha az összes fontos kérdés külföldön, a fejed felett dőlne el? Vállalkoznál, ha pusztán uniós pénzt égetnél el reménytelen ötletekre? Négyfős véleménycsapat váltja egymást hónapról hónapra a pódiumon. Októberben Simó György tér vissza! Nem? Pedig ha húszas éveidben jársz, nagy eséllyel ez a jövő vár rád. […]
A fejfájás egy nagyon gyakori egészségügyi probléma világszerte. Egy Magyarországon végzett kutatás eredményei alapján a lakosság 32 százalékának volt legalább egyszer fejfájása az ezt megelőző fél évben és a fejfájással küzdők legalább 5-ször érzékelték a panaszt a fél év alatt. A fejfájásról elmondható általánosságban, hogy nagyobb részben a nőknek okoz rendszeres problémát a mindennapokban, a már előbb említett kutatás szerint
Kakas Sándor sem polgármester, sem teagyáros nem akart lenni Pécsváradon, aztán mégis mindkettő megvalósult, utóbbi pedig még mindig szerepet játszik az életében. Cége, Mecsek Tea márkanéven, harminchat éve gyárt teákat, angliai partnerük már az Amazonon is árulja őket.
A fogszuvasodás és fogágybetegség esetében a prevenció célja nem csupán a fogak elvesztésének megakadályozása, hanem olyan egészséges szájkörnyezet megőrzése, amely a komfortérzet mellett az esztétikus megjelenéshez is hozzájárul. Mivel a fogszuvasodás és fogágybetegség legnagyobb hányada lényegében a nem megfelelő rutinból fakadó betegség, így elméletileg helyes életvitellel, jó szájhigiénés szokásokkal az ínygyulladás (gingivitis) és a krónikus fogágybetegség 80 százaléka megelőzhető lenne.