A fejfájás egy nagyon gyakori egészségügyi probléma világszerte. Egy Magyarországon végzett kutatás eredményei alapján a lakosság 32 százalékának volt legalább egyszer fejfájása az ezt megelőző fél évben és a fejfájással küzdők legalább 5-ször érzékelték a panaszt a fél év alatt. A fejfájásról elmondható általánosságban, hogy nagyobb részben a nőknek okoz rendszeres problémát a mindennapokban, a már előbb említett kutatás szerint
a fejfájásban szenvedők 61 százaléka nő, míg 39 százaléka férfi volt.1
A fejfájást sok minden kiválthatja, de kialakulását nagymértékben befolyásolhatja 21. századi életformánk. Életmódunk okozhatja leggyakrabban a panaszokat: a fokozott stressz, a rossz alvásminőség és a technikai eszközök folyamatos használata külön-külön, de együttesen is kiválthatják a fejfájást.
Miközben egyre inkább próbálunk megfelelni a 21. századi kihívásoknak, egyre gyorsabb tempóban rohanunk át a hétköznapokon, egyre több digitális eszközzel igyekszünk minél hatékonyabbak lenni, ugyanakkor egyre nehezebben jut idő minőségi pihenésre, társas kapcsolatokra, feltöltődésre. Nem csoda, ha szervezetünk gyakran koncentrációs zavarokkal és fejfájással „fizeti meg” a pörgés árát – ezáltal automatikusan csökkentve teljesítőképességünket.
Ha valamire nem számít az ember, akkor az az, hogy Riminitől mindössze egyórányi autóútra, a napágyakkal és -ernyőkkel telezsúfolt homokos tengerparton olyan strandétterem működik, ahova a világ legtávolabbi pontjaiból is érdemes elzarándokolni.
1991-ben jó ötletnek tűnt egy kopott, rozoga strandbüfé üzemeltetését átvenni. Muaro Uliassi és húga, Catia sohasem foglalkoztak vendéglátással, de lelkesek voltak. És ha lejött a festék az ócska bódé faláról, legfeljebb ráfestettek egy új réteget, a lényeg, hogy egyre népszerűbbek lettek, pörgött a hely. Aztán harminckét évvel később – jó pár komolyabb felújítás után, amibe a nyereséget fektették – épp megválasztják a világ 12. legjobb éttermének, miközben már sok éve az olasz gasztronómia fellegvára, három Michelin-csillagjával a szűk élmezőny része. És nem felejtették el, honnan jöttek, bár a konyha stílusa rengeteget csiszolódott az évtizedek múltával. A rettentően szimpatikus és közvetlen, csupa szeretet séf világlátását teljesen megváltoztatta egy vacsorasorozat Ferran Adriánál, a legendás El Bulliban. Mauro csillogó szemmel meséli, mire döbbent rá: nincsenek szabályok, bármit lehet, amit igazán szeretne, nem kell mások elvárásához igazodnia. Elhatározta, hogy száz százalékban a főzésre fordítja minden energiáját. Ennek köszönhető az az egészen egyedi, gyakran akár szokatlan ízkombinációkkal is játszó stílus, ami meghozta a világsikert.
Itt keresd! Uliassi Banchina di Levante, 6, Senigallia, Olaszország
Ehhez persze az is kellett, hogy hihetetlen erőforrásokat mozgósítson ételei tökéletesítésére, vannak olyan fogások, mint például az egyszerűnek tűnő paradicsomos tészta, amivel évekig kísérleteztek, míg végül sikerült olyat alkotni, hogy felkerülhetett az étlapra. Az a titka egyébként, hogy a kifinomult éttermi ingert a nagymamák veteményes kertjében tett képzeletbeli kirándulással fejelik meg – ezt illattal, fügelevél-kivonattal idézik elő.
Tengeri étterem szárazföldi gyökerekkel Az ételek java része ugyan a tengerpartok élőlényeit használja fel nagy kreativitással, de közben létezik egy vadmenü is, és legalább akkora élményt ad. Mára ez már érthetetlennek tűnik, de százötven éve mocsaras területek húzódtak a tengerpart mentén, rengeteg vadmadárral, csigával, angolnával. Ez is része az Uliassi DNS-ét alkotó kulturális csomagnak.
A magyar szálBár egyelőre még nem vezető pozícióban, de máris nagy megbecsülésnek örvend a csapatban, vagy ahogy ők mondják, az Uliassi-családban egy fiatal, magyar házaspár is. Galeotti Álmos egy komoly olasz szakácsiskola elvégzése után állt munkába, őt követte felesége, Dóra, aki a vendégtérben dolgozik, felszolgáló. Rettentően élvezik a szakmai kihívást és a különleges atmoszférát.
Múlt héten feleségemmel elautóztunk a Garda tóhoz, mivel balatongyöröki nyaralónkat elfoglalta kisebbik lányom baráti serege. Ezt köszönöm nekik, hiszen három napig kimagasló kulináris élvezetekben volt részünk. A következő alkalommal, amikor el kell hagynunk a bázist, beugrunk az Uliassikhoz.
A Pride of Africa maga a síneken gördülő luxus. Komótosan zakatol Fokvárosból Pretoriába, miközben luxuskabinokban úri étkezéseket és pazar panorámát kínálva kiránt a pörgésből.
Két éttermével, a Rumourral és a Costesszel a magyar gasztroszcéna csúcsára, a „nagyok” között mérhető énmárkájával pedig a celebek élmezőnyébe jutott. Rácz Jenő nem szeretne kirakatember lenni, a rivaldafényt inkább üzleti sikerré, szakmai elismeréssé kovácsolja. Csillagról, válságról és a celebséfjelenségről beszélgettünk étterme vacsorára készülő forgatagában.
A világ száguld. És te? – kérdezzük a Forbes Money Summit hirdetésein, amit idén először szervezünk meg a Forbes Flow előtti napon, október 6-án. A helyzetleírással sokan azonosulhatnak, kiugróan jól fogynak a jegyek, annak ellenére, hogy az augusztus nem a jegyvásárlás időszaka – ezt tudjuk, évek óta adunk el jegyeket a Flow-ra. Az infláció minden pillanatban velünk van, nem csoda, hogy legtöbben információt […]
Bélflóránk jelentős mennyiségi és minőségi változáson megy át, mire elérjük a felnőttkort.De pontosan mi is az a bélflóra, hogyan kerül az emésztőrendszerünkbe, és miért olyan nagy jelentőségű fertőzésveszély esetén?