Láda Ákos és Zsuzsi Miskolcon születtek, Dunakeszin és Fóton nőttek fel, ma pedig már a Szilícium-völgyben, illetve Londonban építik mesterséges intelligencia és felhasználói élmény területén a Facebook és a többi platform jövőjét. Egy testvérpár a Meta csúcsáról – ajánló a Forbes.hu-ról.
Zsuzsi tavaly ősz óta UX-kutató az anyavállalat, a Meta londoni irodájában. Kutatásai három kérdést vizsgálnak: mi az, amire egyáltalán szüksége van a júzernek, valamint hogy az használható-e, illetve érthető-e az ő szemével. Cambridge-i mesterdiplomája után a UCL-en kutatott és oktatott. Mindig is érdekelte a pszichológia, személyiségéhez már sokkal jobban passzolt későbbi piackutatói munkája a GFK-nál. Utána felhasználói élménnyel foglalkozott az Axa biztosítónál, majd a Kaluza energiacégnél, most pedig a Metánál.
Ákos 2015 óta dolgozik a Facebooknál. A Harvard után vették fel, ma a platform hírfolyamának, ajánlórendszerének és mesterséges intelligenciájának adattudományi igazgatója. A központi adattudóscsapatban kezdett, idővel a Facebook-hírfolyam MI-vel és deep learninggel támogatott rangsorolása mellé szegődött, ma már egy ötvenfős csapat főnöke. Gyerekkora óta kitűnő érzéke volt a számokhoz, mégis a társadalomtudomány lett a nagy szerelme. A kettőnek együtt köszönheti a Harvardot, valamint szilícium-völgyi karrierjét.
Jövőépítőket keresünk
Magyar, illetve külföldi cégnél vagy laborban dolgozol azon, hogy új minőséget létrehozva előremozdítsd a világ kerekét? Embereket vezetsz, és közel vagy a legforróbb technológiákhoz? Formálod a jövőt, vagy ismersz olyat, akire ez ráillik? Küldd el nekünk a tema@forbes.hu-ra egy rövid indoklással!
Új kedvenc hellyel gazdagodhat a Balaton-felvidék – mármint azoknak, akiknek az étel másodlagos.
Balatonfüred fölött kettővel járunk a Pécselyi-medencében: a szőlősi hegyről parádés a panoráma a közbülső dombokra meg a tóra, még úgy is, hogy a magasfeszültségű távvezetéket a látkép közepéről érdemes gondolatban kitakarni. Mostanság önmagában ennyire is meg szoktak próbálni helyeket alapozni, de a Picit más üzemeltetői ennél régebbi motorosok: az egykori Papok borozóját megújítva teljes északi parti viszonylatban is kiemelkedő játszóteret emeltek, az étkezőterasz alatt meg egy kisebb kiszögellésen tucatnyi napágy sorakozik. Jön még ehhez egy kilencven százalékban nullkilométeres (füredi, szőlősi, pécselyi) borlap, a sör fehérvári és kraft (Hübris), van gin & tonic balatoni ginből, megátalkodottaknak proseccók.
Mindezekből már össze is lehet rakni egy elég jól viselhető pár órás baráti, páros, illetve családi tartózkodást. Ahogy a fiatal, szívélyes felszolgálók is jól viselnek mindent: azt is, amikor a gyerek a szívószállal matatva elejti és összetöri a kövön az üvegpoharat, meg azt is, amikor udvartartásával felvonul a környék vasárnap délutáni ügyeletes donja, bal csuklóján Rolexszel, a jobbon Apple Watchcsal és torkában a mindkettőnek megfelelő láthatóságot szavatoló társalkodási hangerővel.
Bámulni érdemes panoráma ide vagy oda, a Picit mást jól láthatóan, szokatlan tempóban és ügyesen szervezetten pörgetik. Olyannyira, hogy tíz percnél többet nem várunk se előételre, levesre meg gyerektésztára, se a végén kirendelt desszertre, így többször is eljátszhatjuk, hogy mire leérünk a játszótérhez, már lehet is indulni vissza az asztalhoz. Talán ez a tempó lehet annak a hátterében is, hogy míg a Picit más manufaktúrának definiálja magát, és újragondolt fogásokat ígér, ezek inkább szép kerámiákra szépen újratálalt fogások. Többségükből hiányzik valami ahhoz, hogy a helyiekből verbuvált pincércsapat beszédéhez hasonlóan ízesek legyenek. A tatárhoz kínált szarvasgombás makaron jó geg, még csak nem is túlzó, ellenben a húst pépesre darálták, és addig pácolták-fűszerezték, amíg a nyers marhaíz teljesen elveszett belőle. Ez azoknak lesz jó hír, akik nem (vagy évtizedekkel ezelőtti magyar iterációjában, tehát megint csak: nem) szeretik a tatárt. A kemencés marhapofagulyás leve jó ízű, azon az áron, hogy a beltartalma, élén a hússal, kicsit szétfőtt. Hasonló a helyzet a kölyöknek kért bolognai tésztájával, ami pedig amúgy házi lehet, és a szósz, az remek rajta.
A fogas, hiába hagyomány a tó körül, mindenütt nehéz ügy. Amióta csakis horgászok foghatnak a tóból, tehát onnan éttermet ellátni nem lehet, mindenki importra szorul belőle. Az eleve elég diszkrét halíz az esetek többségében fagyasztott eredettől tovább halványodik, itt is ez történhetett, és formabontó módon nem is a filék bőrös oldala van lepirítva, ami mögött azonos logisztikai-technológiai okok (fagyasztás-felengedés) sejlenek fel. A borsós rizottó krémes, az ígért borsótextúrákat és parmezánmorzsát viszont nem sikerül felfedezni a tányéron. A kacsamellet kísérő diós nudli jó köretötlet, ahogy az íze is az, csak kissé tömörre sikerült, a pecsenyelé viszont inkább sült gyümölcsös irányba megy el, és ezt a hatást erősítik az almachutney-pöttyök meg a porított málna is. De főképp: a mell a szélvészgyors tálalás mellett is túlvágtatott a rózsaszínen, miközben a bőr alól nem olvadt ki sütéskor a zsírréteg, ettől aztán ennek a kulcselemnek nem kellemes az összhatása.
Választott desszertünk mákos guba meggyes-málnás sorbet-val. A sorbet könnyed, a formailag hagyományőrző gubáról viszont sem ez, sem a mákosság nemigen mondható el: uralja a rászórt porcukor és a guba szélére kapatott karamellréteg, amin a fanyar bogyós gyümölcsök sem tudnak sokat oldani. Ellenben a számla így, 2022 nyarának végén egész visszafogott.
Picit más
Balatonszőlős
A teszt időpontja:
2022. augusztus 14.
Ezt ettük:
Tatár, makaron, kapri:
3890
Marhapofagulyás:
2590
Bolognai:
1990
Fogassteak, rizottó:
5790
Kacsamell, diós nudli:
5590
Mákos guba:
1990
Egy üveg szűrt víz:
800
Ristretto:
690
Szervizdíj:
2770
Összesen:
26 100 forint
Mi ez?Az anafilaxia vagy anaphilaxia a szervezet súlyos, sokszor életet veszélyeztető allergiás reakciója. A reakciót kiváltó allergén hatására hirtelen nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel a hízósejtekből, emiatt hirtelen alakulnak ki a tünetek, leeshet a vérnyomás, légzési nehezítettség alakulhat ki. Szélsőséges esetben fulladáshoz, a keringési és légzési rendszer összeomlásához, illetve halálhoz vezethet. Mi okozza?Az anafilaxia azért alattomos, mert […]
A fejfájás egy nagyon gyakori egészségügyi probléma világszerte. Egy Magyarországon végzett kutatás eredményei alapján a lakosság 32 százalékának volt legalább egyszer fejfájása az ezt megelőző fél évben és a fejfájással küzdők legalább 5-ször érzékelték a panaszt a fél év alatt. A fejfájásról elmondható általánosságban, hogy nagyobb részben a nőknek okoz rendszeres problémát a mindennapokban, a már előbb említett kutatás szerint
Schneider Electric
2022 Szeptember Támogatói tartalom Schneider Electric
Mikrogrid. Így hívják azt a megoldást, amellyel felvehetjük a harcot az emelkedő energiaárakkal és az energiaelosztó hálózatok túlterheltségével is. A mikrogrid összekapcsolja a digitalizációt és az elektromos energia térnyerését, vagyis az elektrifikációt. Közben pedig olcsóbb energiát és jobb ellátásbiztonságot nyújt.