Havi 260 ezres díjjal is várólistájuk van

Füles Márti és alapítótársa, Paraginé Ébel Emese 2009 őszén naivan, de optimistán indították el az Under the Rainbow alapítványi ovit. Azt mondják, ha akkor egyben megkapták volna, milyen feladatokon, hatóságokon és nehézségeken kell végigmenniük, lehet, hogy nem vágnak bele. „Szerencse, hogy nem így történt – nevetnek. – Egyébként nem izgultunk az elején, pedig az engedélyek az utolsó percben lettek meg, és a hat gyerekből, akikkel elkezdtük az első tanévet, hárman a mieink voltak.”


Amikor Emese a legidősebb gyermekének keresett óvodát, megdöbbenve konstatálta, hogy lakóhelyükön, Tárnokon harminckét fő a körzeti óvoda csoportlétszáma. Bedobta a férjének, hogy akkor ő inkább alapítana egy magánovit, majd felhívta régi néptáncos társát, Mártit. Később, amikor már a két alapító család gyerekei kinőttek az óvodáskorból, a két édesanya úgy érezte, jó lenne hozzájuk olyan tulajdonostárs is, aki érti a 90-es években született szülők nyelvét. Így csatlakozott néhány évvel később a baráti körükből Pollákné Hercsel Flóra, akinek az interjú alatt két gyermeke is a szomszéd csoportban játszik.

Paraginé Ébel Emese, Pollákné Hercsel Flóra és Füles Márti


Az elmúlt tizenhárom évben mindig akkor bővültek, amikor elértek valamilyen kritikus tömeget. Ma már négy telephelyen, Adyligeten (ahol óvodát és bölcsődét is visznek), Pasaréten és a Rózsadombon több mint 140 gyerek jár hozzájuk, ebből 32 bölcsődés. Ezzel az egyik legnagyobb magánovi-hálózat az övék. „Nagy igény van kétnyelvű óvodai nevelésre. Ilyen ovit szeretnénk a rózsadombiból faragni, magyar alapokon, játékos formában” – mondja Emese. Már japán óvónőt is alkalmaznak Adyligeten és a Toroczkó utcában, a második kerületben ugyanis népes japán közösség él, időnként az ovisok több mint harmada japán.