Értékes kapcsolati hálóval és tőkével rendelkeznek, tekintélyes büdzsét kezelnek, fontos ügyekben mernek véleményt formálni, és hallatják a hangjukat. Vagy éppen csendben végzik a dolgukat, és háttérbe húzódó stratégák. Egyszóval befolyásosak az üzleti életben, a közéletben, a kulturális életben vagy a médiában. A lista néhány érdekes szereplőjével idén a megszokott szócikkek helyett interjút közlünk, ezekből is kirajzolódik, mit értünk befolyás alatt. Tudást, kapcsolatokat, pénzt, időzítést, teljesítményt – az ellentmondásaikkal együtt.
Szerkesztette: Gólya Ági és G. Tóth Ilda
ÜZLET
A kormányzati piacszabályozás, az Európa-bajnok magyar infláció és az energiaválság gúzsba kötötte a vezetőket. A hosszú távra tervezés lehetősége gyakorlatilag megszűnt, és a sikerélmény 2022-ben egyet jelentett a válságkezeléssel. A listán szereplők közül mégis sokan voltak képesek ilyen körülmények között is javítani cégük eredményein, szakmailag megújulni – akkor is, ha ez olykor kompromisszumokkal járt. Írta és szerkesztette: Gólya Ági Közreműködött: Fekete Emese
Csíphet-e a fine dining? Thaiföldre gondolva mindenkinek megvan a maga nagy kedvence, legyen az pad thai, tom yam, zöld curry vagy épp a som tam (zöldpapaja-saláta). De hogy lehet ezeket a markáns, erőteljes ízeket lefordítani a fine dining nyelvére úgy, hogy ne sérüljön meg az eredeti étel identitása?
„Ice” Supaksorn Jongsiri sikerrel veszi az akadályokat. A déli ízekre specializálódott, hiszen itt nőtt fel ő is, és az egész csapata is. Ennek megfelelően még a szokásosnál is erősebbek, csípősebbek az ízek, és alapvetően a tengeri alapanyagok dominálnak. Beceneve pedig semmiképp sem arra utal, hogy kúl és visszafogott lenne, kifejezetten lázba jön, amikor a déli konyha vagy mondjuk a reggelente frissen érkező hatalmas és kiváló minőségű folyami rákok ideális utaztatása szóba kerül.
Itt keresd! Sorn 56, Sukhumvit 26 Soi Ari, Klongton Khlong Toei, Bangkok 10110, Thaiföld Menü ára: 7000 bát (kb. 70 000 forint)
Miközben a legelegánsabb és legnépszerűbb fine dining étterem az övé Thaiföldön, nem szakadt el az egyszerű konyhától sem, ahonnan az inspirációját nyeri. A nagymama alapította a róla elnevezett éttermet Bangkok egyik külvárosában, a maga receptjeit kezdte el főzni. Amikor nyugdíjba ment, átadta az unokának a stafétabotot, aki időközben Bostonban járt egyetemre, és mellette thai éttermekben dolgozott szakácsként.
A Baan Ice (körülbelül: Ice-nál) hamar sikeres lett, újabb és újabb éttermeket nyitottak azonos néven, majd következett a legnagyobb ugrás, amihez – ahogy Ice meséli – még a kisfia egyetemi tanulmányaira félretett pénzt is be kellett fektetnie. Így indult a Sorn, az elegáns változat. A siker itt sem váratott magára sokáig: két Michelin-csillag és előkelő helyezés a világ ötven legjobb éttermének listáján.
Egy gyönyörű kétszintes kúria fogadja a vendéget, ha sikerül megtalálnia az éttermet, a kert vegetációja is pontosan idézi a dél-thaiföldi hangulatot. Aztán belépve indul a tűzijáték, különleges falatok sora és csupa izgalmas alapanyag délről: az élőben is megcsodált sáskarák, piros guavagyümölcs, phuketi homár, rambután, kék tarisznyarák – vendég legyen a talpán, aki guglizás nélkül is felfogja a többségét.
Így jutunk el a főételekig, és újabb erőteljes kanyart veszünk a rusztikusság irányába. A faszénen grillezett alapanyagok, intenzív, markáns ízek tökéletesen idézik vissza a házi konyhák értékeit, de mégis megfelelően simulnak az elegáns környezetbe. És bizony még az ujjunkat is megnyaljuk utánuk… Zárásnak az utcai édességek legjava marad, ugyancsak remekül átültetve a fine dining játékszabályai közé. A legjobb thaiföldi thai konyha.
Egy több mint három évtizedes családi cég, élén három nővel: anya, lánya, unokája. A Medito mátriárkája, Osztián Gabriella friss amerikai munkatapasztalatokkal, ötszázalékos jutalékért kezdett el edzőcipőtől babakocsin át ruhákig mindenfélével kereskedni a rendszerváltás után, az unoka, Letícia már a jövő és a fenntarthatóság felé vezeti a játékbizniszt. Közben felkészül a negyedik generáció.
Minél több rátermett fekete cégvezetőt szeretne az amerikai üzleti élet krémjében látni, ezért Mellody Hobson, az Ariel Investments elnöke azt tervezi, hogy már működő vállalkozások élére juttatja, majd kapcsolatba hozza őket a sikerhez szükséges ügyfelekkel és tőkével. Az amerikai Forbes cikke.
Budapest szakadatlanul építkezik. Nem mindig úgy változik, ahogy szeretnénk, kicsit sok a bontás, még több a por és a beton, de az legalább a miénk. Összegyűjtöttük a városképi jelentőségű új épületeket, a fontosabb megújuló történelmi épületeket, közterületeket, valamint a legizgalmasabb zöldterület- és városnegyed-fejlesztéseket.