Én akarok lenni a legjobb producer

Altruista: mások javát, jólétét, jogos érdekeit még áldozatok árán is előmozdító, önzetlen ember.
Ezzel a kifejezéssel írja le magát Máté Krisztina. Ő az RTL-en a már ötödik évadát taposó, a hirdetői szempontból értékes 18–49-es korosztályban csúcsragadozó Cápák között producere. Hétköznapi vállalkozók pitchelnek vállalkozásötleteket vagy már működő vállalkozásokat befektetőknek – úgynevezett üzleti show-műsor. Így is bebetonozta a helyét a hétvégi főműsoridőben a kvízekből game show-kká lett műsorok, és a dehumanizálást szükséges rosszként kezelő szórakoztató műfajok tengerében. Mondjuk ki: a 2019-es rajtnál sem ő, sem sokan mások nem láthatták előre, hogy ez a formátum mindent letarol.


Nem muszáj 2019-et írnunk. Írhatunk 1986-ot is, amikor a siófoki gyereknek egy csapásra kamerák előtt kellett leélnie a fél életét. Vagy 1993-at, amikor egy legendás magyar osztályban találta magát a média akkori tudorainak szárnyai alatt. Esetleg 1994-et, amikor a 90-es évek hírhedt sorozatgyilkosa, Magda Marinko egyedül neki volt hajlandó interjút adni az életfogytiglanból. De akár 1997-et, amikor az egyetemről kilépve lecsapott rá a frissen induló TV2.


Vagy az évszámot nevekre is lecserélhetjük, Annára és Ádámra. Kriszta mindkét gyermeke karatézik, anyai léte egyik legfontosabb részének tartja, hogy őket menedzseli. „Japánban találkozni a világ legnagyobbnak tartott mesterével… Nem is tudom, mint vallásos embernek a pápával találkozni.” Remekül mutatja ez a mondat, mi most az ötvenkét éves Máté Kriszta életének központi eleme. „Úgy logisztikázza az életét, hogy a nulladik helyen mindig a család van. Nála ez nem is kőbe, hanem gránitba van vésve” – teszi hozzá barátja és a Cápák között házigazdája, Kovalcsik Ildikó, vagyis Lilu.