A Hold most kimegy a napra

Hogyan telt a hétvégétek és a mai reggeletek? Izrael miatt kérdezem.
Bilibók Botond (B. B.):
Én ilyenkor lógok a híreken reggeltől estig.
Szabó Balázs (Sz. B.): Én is. Sokkoló volt olvasni a híreket. Direkt nem néztem meg a videókat, hogy ne sokkoljon még jobban. A munkánk szempontjából is nézzük persze ezt a dolgot, és úgy látom, hogy nagyon nagy valószínűséggel kis hatással lesz a világgazdaságra, kis valószínűséggel meg nagyon szomorú és nagy hatása lesz, ha eszkalálódik a konfliktus.


Ugyanezt gondolod, Botond?
B. B.:
Még nem tudom. Az azért egészen más, ha Izraelben van egy konfliktus, mint ha a világ bármely más pontján. És ez nem egy egyszerű konfliktus. Eleve borzasztó összetett a síita­szunnita ellentét miatt, meg amiatt, hogy esetleg Irán finanszírozta, vagy legalábbis segítette a Hamászt. Kihat az egész közel-keleti térségre, az energiahordozókra, mindenre. És irtózatosan sok halott van, és lesz is még, hiszen a világ egyik legsűrűbben lakott területéről beszélünk.
Amikor azt mondja az izraeli vezérkari főnök, hogy megtisztítják a Gázai övezetet, hát, az idő lesz. Nagyon felkészült az ellenfél, tele vannak túszokkal, szóval én inkább annak tulajdonítok nagyobb valószínűséget, hogy hosszú ideig fog tartani. De nem tudom, minek mekkora az esélye, olyan ez most, mint a gyutacs: vagy berobban, vagy nem robban be.


Mi az első reakciótok ilyenkor a kezelt vagyonokat illetően? Kell az ügyfeleiteket nyugtatgatni, vagy most még nincs az a helyzet?
Sz. B.:
Nincs olyan helyzet, hiszen a globális részvénypiacokat alapvetően nem érintette, ez már látszik. Érintheti, ha nagyobb lesz az eszkaláció, de egyelőre egyszázalékos esés van az európai és az amerikai tőzsdeindexekben. Az izraeliben hét-nyolc százalékos, de ilyen szempontból az nagyon parciális helye a világnak. Tehát egyelőre inkább emberi oldalról és a politikai érdeklődés felől nézzük, nem úgy, mint ami befolyásolná a részvénypozíciókat. Mondjuk, a Wizz Air árfolyamát persze megüti. Ezt szorosan követjük, és akár lépünk is.