Maraton, nem sprint

 Ahogy az nyugati szellemiségű startupokban szokás, a Commsigniában is rendszeresen összeülnek a konyhában. Pizza, üdítő (sör), két óra kötetlen, belemenős beszélgetés a menedzsmenttel, nincsenek kellemetlen kérdések. A town hall értekezlet jó eszköze a bizalomépítésnek, de az egyik legforróbb magyar startupnak (Forbes, 2023/4) olyan szelet jutott belőle, amilyen csak keveseknek. 2022 egészen más értelmet adott az összeüléseknek, ott tényleg kiürült tőle az iroda többi része. Kovács József irodája is régóta érintetlen. Leszámítva a fotókat és gyertyákat.


„Nem tudtuk, és nem is akartuk használni. Csak amikor már éreztük, hogy feldolgoztuk.” Hogy a végét ennek mennyire kell szó szerint érteni, talán kár taglalni. Az biztos, hogy Patay Szabolcs, Virág László és Takács András olyan leckét kaptak az élettől, amilyet senki se kívánna magának vagy másnak. És mégis úgy mentek végig rajta, hogy többek lettek általa.


„Bemutatott egymásnak az osztályfőnökünk. Valamiért rögtön a dinoszauruszok kihalása lett a téma. Elmondtam a véleményem, mire ő: ez hülyeség. És hátat fordított.” László és József barátsága a dombóvári középiskoláig nyúlik vissza. A közös cégben is gyakori, hogy az alapítók napi tizenöt órát vannak együtt, és hogy parázsló, kendőzetlen vitákba elegyednek. Mindenki tudja, milyen ez: kívülről veszekedésnek, belülről a legőszintébb barátságnak lehet megélni. József 2021 végén, harmincnyolc évesen hunyt el, László a tragikus éjszaka előtt még vele ünnepelte a születésnapját.