Olyan legyen a cég, mintha lottón nyertem volna

„A Bayer gyógyszergyárban vettünk részt egy startupprogramban 2016-ban, amikor mondták, hogy a Chemaxon magyar cég. Nem is értettem, hogy lehet, hogy nem tudtunk róluk” – meséli Veres Dániel, a szimulált sejtmodellekkel gyógyszereket fejlesztő Turbine AI tudományos igazgatója.


A Chemaxon organikusan nőtt milliárdos céggé, tőkét sosem vont be. „Ami miatt nagyon népszerűek vagyunk, az az alázat, a találékonyság és a nyitottság. Ez mind Csizi személyiségéből fakad. De nagyobbnak kellene lennünk” – mondja Richard Jones. Ő 2022 elején vette át a cég vezetését az alapítótól, Csizmadia Ferenctől, vagyis Csizitől. Már induláskor jó nevű külföldi ügyfélkörrel rendelkeztek, ma dolgoznak többek között a Pfizernek, az AstraZenecának, a Roche-nak is.


Hogy lehetnének-e nagyobbak? „A világban van húsz domináns gyógyszergyártó, akik az ügyfeleik. Nem lesz holnap egy huszonegyedik, aki hirtelen nagyot lökhet a bevételeken” – mondja a piac dinamikájáról Veres. Ebben a konzervatív iparágban az új termékek piacra vitele is lassabb. Veresék még nem használják a szoftvert, „mert nincs benne biológia”, de szerinte amit Csiziék a kémián belül tudnak, az elképesztő. Az iparágon belüli tervezés-tesztelés-szintézis ciklusban mindenhol segítenek szoftveres oldalról. Azaz: ha kémikus vagy, szükséged van a Chemaxonra.