A kráter szélén,az óriásteknősök fölött

Muszáj egy rémes viccel kezdenem: egy cápa, egy polip, egy tengeri teknős és egy oroszlánfóka lubickol az öbölben, majd beúszik egy Jókuti. Melyikük hal meg előbb? A telefon!
Na, így nem lettek csodálatos videóim a festői Bartalomé-sziget veszélyestől cukiig besorolható lakóiról és a hajó mellé szegődő negyven–ötven delfinről, de azért az élmény a lényeg, abból pedig elég sok akad a világnak ezen a tájékán, nem csoda, hogy Charles Darwin is igencsak megihletődött a helyszínen.


Az elképesztően gazdag élővilág megszokhatatlan különlegessége, hogy itt az állatok annyira békén vannak hagyva, hogy gyakorlatilag teljes bizalommal viseltetnek az ember iránt, fel sem merül bennük, hogy bármiféle atrocitás érheti őket. Az emberen kívül a többi ragadozó pedig egyszerűen sohasem jutott el ezekre a vulkanikus eredetű szigetekre, így itt tényleg életbiztosítás állatnak lenni. Egészen közelről is megcsodálhatók, nincs meg bennük az ösztönös félelem.


Akadnak azért baklövések is. A múltban például majdnem az óriásteknősök teljes kihalását okozták az ember által betelepített, majd ragadozó híján a végtelenségig szaporodó kecskék, ugyanis felfalták a teknősök táplálékát is. Ezen mára sikerült úrrá lenni, így a legnagyobb luxust ígérő Galápagos-szigeteki hotel, a Pikaia Lodge alatti völgyben is rengeteg hatalmas teknősre lehet bukkanni sétálgatás közben.