Ez technika és tudás.Egy sejt vizsgálata

Minden egy mikroszkóppal indult. Soós Miklós az ELTE geológia és ásványtani tanszékén kutatott, elektronmikroszkóppal vizsgálta az ásványok szerkezetét, és szerény egyetemi fizetésből éldegélt. Olyan szerényből, hogy ha például új cipő kellett valamelyik gyerekének, egyik hobbiját is igyekezett pénzre váltani. Mindenki ahhoz nyúl, amihez úgy érzi, hogy ért, ő ilyenkor megcsiszolt és eladott egy-egy drágakövet. Több évtized kihagyás után nemrégiben felelevenítette a mesterséget, kitanulta egy svájci iskolában az úgynevezett fantáziacsiszolást, és megvette a legkorszerűbb gépeket is. Otthoni műhelyében így ma újra csiszol, de ez már tényleg csak hobbi, mellékesre jó ideje nincs rászorulva.


Több cége közül az egyik a majdnem négymilliárdos forgalmú Istenhegyi Géndiagnosztika cégcsoport Budán, nagyjából a tizedik legnagyobb magánegészségügyi intézmény az országban, magzati diagnosztikában és meddőségi vizsgálatokban az egyik legismertebb szereplő. Szép út egy geológustól, aki harminc éve kvázi kényszerből lett vállalkozó.

Minden vállalkozás gyökere
Kicsivel a rendszerváltás után az egyetem tanszékének vezetése úgy ítélte meg, hogy az ásványok reális szerkezetének vizsgálatánál vannak hasznosabb területek, így az ehhez hasonló alapkutatásokat már nem kívánják finanszírozni. Soós Miklós mai énjét látva – gyors járású, gyors döntésű, határozott kézfogású ember, közel a hivatalos nyugdíjkorhatárhoz – nem nehéz elképzelni, hogy kora harmincasként sem kesergett az egyetemi viszonyok ilyetén fordulatán, inkább céget alapított. Dobák Tamással (azóta is minden cégében társa) úgy gondolkoztak, hogy bár az ásványok tudományának valóban kevés a hirtelen kézzel fogható haszna, a speciális műszerek forgalmazásának már annál több.