Írta: Iglódi Csaba A szerkesztés szeszélye úgy hozta, hogy a februári számban kerültem ismét sorra. Nekifogtam a cikknek, de szomorúan állapítottam meg, hogy lemaradtam arról, hogy az év eleji jókívánságokról és fogadalmakról írhassak. Új téma után néztem, csak előtte rápillantottam egy tavalyi emlékre a Facebookon. Talpig sárkányjelmezbe öltözött kamaszt mutat a fotó, vállán hátizsák, tartása magabiztos. Kamaszélete első igazán […]
Írta: Iglódi Csaba
A szerkesztés szeszélye úgy hozta, hogy a februári számban kerültem ismét sorra. Nekifogtam a cikknek, de szomorúan állapítottam meg, hogy lemaradtam arról, hogy az év eleji jókívánságokról és fogadalmakról írhassak.
Új téma után néztem, csak előtte rápillantottam egy tavalyi emlékre a Facebookon. Talpig sárkányjelmezbe öltözött kamaszt mutat a fotó, vállán hátizsák, tartása magabiztos. Kamaszélete első igazán nagy megmérettetésére indul éppen a fiam: középiskolai felvételit fog írni. „Azt mondták, abban menjünk, amiben jól érezzük magunkat” – vetette oda, amikor rákérdeztem az outfitre, s ezzel a maga részéről lezárta az ügyet.
Első látásra szerethető elegancia. Ha a hátteret is ismerjük, akkor egy csupaszív háromgyerekes quitói házaspár meg a róluk elnevezett különleges étterem története.
Ecuadorba indulva senki sem azt kérdezte tőlem, hogy mit fogok enni (vagy ha mégis, akkor csodálkozó szemöldökfelvonással), sokkal inkább azt, hogy eljutok-e a Galápagos-szigetekre. (Igen, eljutottam, és a legjobb hotelről írtam is ugyanebben a magazinban.) Pedig Peru példája megmutatta már az elmúlt tíz–tizenöt évben, hogy Dél-Amerikának van mivel elbüszkélkednie gasztronómiailag is a tradicionális helyi konyhák és szokások, a különleges és kiváló alapanyagok meg az ezekre támaszkodó, identitással és mély tartalommal megtöltött fine dining területén is. Utóbbihoz kell a legtöbb idő.
Itt keresd!
Nuema Bello Horizonte
E11-12 Quito, Ecuador
Menü:
30 000 forinttól
Itt keresd!
Nuema Bello Horizonte
E11-12 Quito, Ecuador
Menü:
30 000 forinttól
Ahogy a limai Central étterem megérdemelten került a világ élvonalába, és 2023-ban első lett a Világ 50 Legjobb Étterme listán (helyszíni beszámolónk: Forbes, 2023/8), úgy követi őt ezen úton a quitói Nuema. Érdekes módon egy hasonlóan szimpatikus csupaszív házaspárral a középpontban.
Alejandro Chamorro és a felesége, egyben gyermekeinek anyja és az étterem desszertséfje, Pía Salazar példamutató éttermet visz. A gyerekek megemlítésére már csak az étterem nevének magyarázata miatt is szükség van, Nuria, Emilio és Martin nevéből áll össze a Nuema, de ez a tény ráadásul valahogy az egész éttermet még barátságosabbá, családiasabbá teszi. És ez építészetileg is tökéletesen jól tükröződik: a rengeteg természetes fény, a barátságos színek, a modern vonalvezetés, a különleges szinteltolások és terek még egy kis modern művészeti gyűjtemény bemutatását is lehetővé teszik.
A küldetésük az ecuadori biodiverzitás sokszínűségének bemutatása. Arra törekednek, hogy az alapanyag legyen a főszereplő, de nem riadnak vissza attól sem, hogy például a Nomában tanult technológiákat bevessék az izgalmas végeredmény érdekében. De a végcél az egyszerű, érthető üzenet: modern ecuadori konyha, nem valamiféle nemzetközi kavalkád.
A megvalósítás pedig szuper, Alejandro fantasztikus ételeiben a macambótól a jícamagyökéren át a neapia secoyáig rengeteg egzotikus összetevő szerepel, utóbbi például amazóniai indiánok különleges csiliszósza, jukkapálmalevében főtt dzsungelborsból. Az igazi tűzijátékot a végére tartogatják: Pia desszertjei a világ legszűkebb élmezőnyébe tartoznak, tele meglepetéssel és eleganciával, és persze ő is a helyi termékekre támaszkodik.
Elneveztek róla egy 85 millió éves darázsfajt, felépítette az ország egyik vezető magzati géndiagnosztikai központját, de csak szakmai körökben ismerik. Igaz, több szakmáéban: Soós Miklós különösen kíváncsi elméje simán összeköti a genetikai vizsgálatok, a dinoszauruszkutatás és a drágakövek világát.
Az Afrikából Anglián át Budapestre látogató félmagyar Tony Dabbous csak némi angol nyelvű olvasnivalót keresett magának. Az azóta eltelt harminchárom évben megtanult magyarul, és övé a város legnépszerűbb idegennyelvű könyvesboltja, a Bestsellers.