Feledy Botond

Hogyan lesz egy jogászból külpolitikai szakértő?
Már a jogon is elhajló voltam, európai politikák, nemzetközi jog, sőt, az első évfolyamdolgozatomat az Echelon amerikai megfigyelőrendszerről írtam. Alighanem ez a misszió ott volt bennem, kis idő kellett, míg utat talált magának.


Komoly frusztráció van Ukrajnában a függőben lévő nyugati támogatások miatt. Mennyire maradt egyedül az ország?
Kőkemény választási évbe értünk. Ukrajnának ez szerencsétlen időzítés. Épp kifutottak a támogatások, viszont az új négyéves keretek bevezetése nem tudta megkerülni a választási tematizálást. Ez látszik abból is, hogy a német szélsőbaltól a holland szélsőjobbig kritizálják a támogatásokat. A magyar vétófenyegetés sem segített.


Több elemzés szerint katonai szempontból önbeteljesítő jóslattá válhat az elmaradozó támogatások kérdése. Erre van esély?
Minél pesszimistább a nyugati hangulat, annál kevésbé hajlandók politikusok támogatásokról dönteni. Sok az olyan ország is, ami ígért támogatásokat, de nem szállította le őket – például a franciák. Óhatatlanul nagy a fókusz a leginkább látható szárazföldi hadműveleten, de ne felejtsük: az ukránok jelentős sikereket arattak a fekete-tengeri fronton, visszaszorították az orosz flottát a tenger keleti szélére.