Hatalmas optimizmussal zárta 2023-at mind az amerikai, mind a magyar részvénypiac, beárazva a szép jövőt. A Wall Street úgy döntött, hogy szerinte a Federal Reserve idén hat kamatcsökkenéssel fog a részvénybefektetők kedvében járni, hiába mond csak hármat. Januárban kissé halványultak a kamatcsökkentési várakozások, ami akár egy kis kiábrándulást is okozhatott volna. Ehelyett folytatódott az emelkedés, egészen a történelmi csúcsig az S&P 500 indexben. Egészen pontosan 512 nap telt el az utolsó rekord óta, és nagyon sok bizonytalansági faktor ellenére volt képes a piac újra feljutni a csúcsra.


A magyar piactól talán még meglepőbb elsőre, hogy csúcsra ment, de nagyon úgy tűnik, hogy mára a részvények a korábbiaknál jobban függetleníteni tudják magukat a makrogazdasági és a geopolitikai kockázatoktól is. Ez aztán a jó hír azoknak, akik tartják az érintett papírokat, nehéz döntés előtt állnak azonban azok, akik most szeretnének befektetni.


Egy éve egy kemény mínuszos év után voltak a tőzsdék, jóval alacsonyabb árfolyamokon lehetett vásárolgatni a részvénypiacokon. Alapnak, a befektetés kockázatmentes részének pedig adta magát a magyar inflációkövető állampapír, sikított a kotta, hogy a két évre 35 százalékos hozammal kecsegtető papírokra le kell csapni. Emellett szerény kockázattal kínálta magát az a lehetőség, hogy a szinte biztosra vehető dezinflációval együtt járó hozamcsökkenési trend felértékelheti a hosszú futamidejű fix kamatozású magyar államkötvényeket és velük a kötvényalapokat.