Az is játék, ami nem az

Rövid, barna hajú, filigrán nő áll a medencében, lila úszódresszben. Egy kislányt tornáztat a lépcsőn. Aztán egy úszógumis gyerekkel gimnasztikázik a vízben, majd egy édesanyával hintáztat egy hat–nyolc hónapos kisbabát, már a szárazföldön. Futnak a képek a 90-es, 2000-es évekből: billenőlapon egyensúlyoztat, majd kedvesen megdicsér egy óvodáskorú kislányt, trambulin mellett ugrál a gyerekkel szinkronban, zsámolyon instruál, széken tornáztat.
Ő a néhai Lakatos Katalin, a BHRG Alapítvány (Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika Alapítvány) szakmai vezetője, a felvételeket az alapítvány tavalyi, harmincadik születésnapjára készült kisfilmben gyűjtötték össze. A 2016-ban elhunyt szakember alkotta meg a HRG és a TSMT fejlesztési módszereket. Utóbbival, a tervezett szenzomotoros tréninggel sok szülő találkozik, jellemzően kisgyermeke bölcsődés vagy óvodás korában.


„Az elmúlt harminc év alatt az alapítvány nem végzett sem marketing-, sem tudatos kommunikációs tevékenységet, ennek ellenére a TSMT ma már benne van a köztudatban. Azt azonban kevesen tudják, hogy a módszer magyar” – mondja Fenyősi Fanni, az alapítvány kuratóriumának elnöke, Lakatos Katalin lánya, egyben szellemi örökségének gondozója.
Katalin 1987-ben végzett a Pető Intézetben mint konduktor, de már hallgatóként elkezdte kifejleszteni víziterápiás módszerét. Mivel nem mindenütt volt medence, a gyerekek fejlesztésének kézenfekvőbb és elterjedtebb módja lett a szárazföldi változat, a TSMT. Katalin később sportszakedzői és speciális pedagógusi végzettséget szerzett, Oxfordban pedig megtanulta a víziterápiás Halliwick-módszert és az Ayres-féle szenzoros integrációs terápia elemeit is.


„Volt, hogy nagyon késő este is fogadott gyerekeket, vagy a szabad idejébe még bezsúfolt egy-két családot, mert érezte, hogy tud nekik adni valamit, amire szükségük van, és nem érnek rá várni” – meséli Fanni az édesanyjáról. Katalin sokszor magával vitte őt az uszodába és a tornaterembe is, belenőtt a TSMT világába. Édesanyja korai halála után hirtelen kellett átvennie az alapítvány irányítását.